Microsoft använder malware-liknande popup-fönster i Windows 11 för att få människor att överge Google

By | August 30, 2023

Jag trodde att jag hade skadlig programvara på min primära Windows 11-maskin i helgen. Där skötte jag min verksamhet i Chrome innan jag gick tillbaka till ett spel och Wow en popup som bad mig att ändra min standardsökmotor till Microsoft Bing i Chrome. Överraskande nog tycker Microsoft nu att det är okej att sätta en pop-up i ansiktet ovanför mina appar och spel bara för att jag vågar använda Chrome istället för Microsoft Edge.

Detta är inte heller ett normalt meddelande. Det dök inte upp i Windows 11s meddelandecenter, och det är inte heller kopplat till den del av Windows 11 som föreslår nya funktioner för dig. Det är bokstavligen en oseriös körbar fil som på något sätt dök upp i c:\windows\temp\mubstemp och är digitalt signerad av Microsoft.

“Vi är medvetna om dessa rapporter och har pausat detta meddelande medan vi undersöker och vidtar lämpliga åtgärder för att lösa detta oavsiktliga beteende,” sa Caitlin Roulston, kommunikationsdirektör, i ett uttalande till På kanten.

a:hover]:text-gray-63 [&>a:hover]:shadow-underline-black dark:[&>a:hover]:text-gray-bd dark:[&>a:hover]:shadow-underline-gray [&>a]:shadow-underline-gray-63 dark:[&>a]:text-gray-bd dark:[&>a]:shadow-underline-gray”>Skärmdump av Tom Warren / The Verge

a:hover]:text-gray-63 [&>a:hover]:shadow-underline-black dark:[&>a:hover]:text-gray-bd dark:[&>a:hover]:shadow-underline-gray [&>a]:shadow-underline-gray-63 dark:[&>a]:text-gray-bd dark:[&>a]:shadow-underline-gray”>Skärmdump av Tom Warren / The Verge

Jag har ingen aning om varför Microsoft tycker att det är okej att skicka dessa popup-fönster till användare av Windows 11. Jag var inte den enda som trodde att det var skadlig programvara, med inlägg som går tre månader tillbaka i tiden som visar Reddit-användare som försöker ta reda på varför de såg popupen.

Jag är säker på att Microsoft juridiskt omfattas av en uppsjö av licensavtal som ingen läser, men i verkligheten har jag aldrig medvetet samtyckt till att Microsoft missbrukar sin förmåga att analysera min datoranvändning för att visa mig en Bing-popup bara för att jag använder Chrome med Google-sökning .

Det här är inte heller Microsofts första rodeo. Jag blir allt mer frustrerad över företagets metoder för att få folk att byta från Google och Chrome till Bing och Edge. Microsoft har använt flera uppmaningar i flera år, med popup-fönster som dyker upp i Chrome, Windows aktivitetsfält och på andra ställen. Microsoft tvingade till och med människor att använda Edge efter Windows Update och presenterar regelbundet ett helskärmsmeddelande för att byta till Bing och Edge efter uppdateringar.

Microsoft har också nyligen börjat ta över Chrome-sökningar på Bing för att ge ett snabbt svar som verkar ha genererats från Microsofts GPT-4-drivna chatbot. Den falska AI-interaktionen producerade en komplett Bing-sida för att helt ta över Chrome-sökresultatet och övertyga Windows-användare att hålla fast vid Edge och Bing.

a:hover]:text-gray-63 [&>a:hover]:shadow-underline-black dark:[&>a:hover]:text-gray-bd dark:[&>a:hover]:shadow-underline-gray [&>a]:shadow-underline-gray-63 dark:[&>a]:text-gray-bd dark:[&>a]:shadow-underline-gray”>Skärmdump av Sean Hollister / The Verge

Du har förmodligen aldrig sett det här senaste popup-fönstret eller ens några av dem innan det, och det beror på att Microsoft bara experimenterar med ett litet antal Windows-användare innan det blir ett ramaskri och företaget svänger för att försöka hitta ett annat sätt att irritera dem . Windows-användare. Microsoft har ännu inte backat på planerna att tvinga Chromes standardsökning till Bing för företag som installerar dess Office-appar.

Du kan hävda att detta är Microsofts operativsystem, eller att genom att använda Microsofts webbläsare och sökmotor ligger det inom din rätt att försöka driva bort människor från Chrome. När allt kommer omkring, kör Google liknande meddelanden på sina webbsidor för att få folk att använda Chrome eller är detta irriterande YouTube premium spam. Men Microsofts beteende här går långt utöver en enkel webbsida. Jag bör inte avvisa popup-fönster som visas i mina appar och spel, eller de som på magiskt sätt visas efter att jag uppdaterat min kopia av Windows.

Windows är inget gratisprogram, det kräver en licens som nästan alla konsumenter betalar för. Detta kan vara i form av priset för en bärbar dator med en OEM Windows-licens inbyggd, eller en produktnyckel om du byggt din egen PC. Microsoft borde respektera det faktum att folk redan betalar för Windows och inte vill att annonser ska tryckas ner i halsen på dem. Windows är ett viktigt produktivitetsverktyg för många människor och bör inte behandlas som en billig streamingbox laddad med annonser.

Jag hoppas verkligen att Microsoft ändrar sin attityd här, men det har hänt på många olika sätt i flera år, så jag räknar bara ner dagarna tills nästa irriterande popup dyker upp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *