Amazon och Google samarbetar om den första smarta högtalaren med flera assistenter

By | August 30, 2023

JBL:s senaste smarta högtalare i retrostil är de första som rymmer Googles och Amazons röstassistenter på ett ställe för samtidig användning – något Sonos aldrig kunde uppnå.

Nya Harman Authentics 200 ($329,99), Harman Authentics 500 ($699,99) och Portable Speakers Authentics 300 ($429) .99, tillkännagavs på IFA-teknikmässan i Berlin, kommer med Amazons Alexa och Google Assistant ombord. Och för första gången på en smart högtalare kan du anropa båda assistenterna när som helst. Det betyder att du kan be Alexa att spela din “Sounds of the ’80s”-spellista, och sedan kan din rumskamrat be Google att stoppa den.

a:hover]:text-gray-63 [&>a:hover]:shadow-underline-black dark:[&>a:hover]:text-gray-bd dark:[&>a:hover]:shadow-underline-gray [&>a]:shadow-underline-gray-63 dark:[&>a]:text-gray-bd dark:[&>a]:shadow-underline-gray”>Bild: JBL

Google och Amazon har en lång historia av att inte fungera bra tillsammans – det finns fortfarande ingen inbyggd YouTube-app på Echo Show-enheterna, och ingen av företagets musikstreamingtjänster fungerar på den andras smarta högtalare. Men det kalla kriget kanske håller på att smälta bort. Först arbetar de tillsammans på Matter, den nya smarta hemstandarden. Nu kombinerar de sina röstassistenter på ett sätt som borde gynna användarna.

“[You] Du kan be Alexa eller Google Assistant att stoppa vissa uppgifter – musik som spelas, en timer som går, ett larm – och aktiviteten kommer att stoppas, oavsett vilken assistent som faktiskt startade den aktiviteten,” Aaron Rubenson, vice vd för Alexa på Amazon , berättade På kanten i en intervju.

Även om assistenterna inte är länkade till varandra – du måste konfigurera dem separat med JBL-appen – är de “medvetna” om varandra tack vare en Multi-Agent Experience (MAX) verktygslåda som möjliggör funktioner som att styra varandras timers andra och musik och även veta när man ska låta den andre prata.

a:hover]:text-gray-63 [&>a:hover]:shadow-underline-black dark:[&>a:hover]:text-gray-bd dark:[&>a:hover]:shadow-underline-gray [&>a]:shadow-underline-gray-63 dark:[&>a]:text-gray-bd dark:[&>a]:shadow-underline-gray”>Bild: JBL

“[You] Du kan be Alexa eller Google Assistant att stoppa vissa uppgifter – musik som spelas, en timer som går, ett alarm.”

“Vi aktiverade ljudfokusprogramvara så att Alexa och Google Assistant inte skulle prata med varandra,” berättade Marissa Chacko, chef för produkthantering för Google Assistant for Home (i samma gemensamma intervju!). “Om någon använder Google för att börja streama musik och en timer går av, ställ in med Alexa, vi låter musiken tona ut så att timern kan höras”, säger Amazons Rubenson.

Allt detta innebär att om du bor i ett hus med flera assistenter behöver du inte komma ihåg vilken assistent du eller någon i ditt hushåll bad om att få starta något; vilken guide som helst kan kontrollera det.

Detta gäller även för smarta hemenheter, även om du fortfarande behöver konfigurera lampor, lås etc. separat på varje plattform – vilket gör detta bara lite annorlunda än vad du kan göra idag. Jag kan nu be Alexa att tända mina Lutron-lampor i mitt vardagsrum och Google att stänga av dem. Men jag behöver två högtalare i rummet för att göra detta. Med de nya JBL-högtalarna skulle bara en duga. En Echo Pop och en Nest Mini är dock under $90, mycket mindre än JBL:s billigaste erbjudande.

Jag frågade Chacko och Rubenson om det fanns några planer på att ta med de nya multiassistentfunktionerna till fler (billigare) högtalare, kanske till och med Amazon och Googles egna enheter. De sa att även om det inte finns några planer idag, är båda företagen öppna för idén.

“Det var en mycket smidig upplevelse att arbeta med Amazon”, säger Googles Chacko. “Detta är det första testet. Vi vill se hur det går och om det finns efterfrågan på det.” Rubenson höll med och sa att företaget alltid är öppet för att prata med potentiella partners om möjligheter “inklusive för våra egna enheter.” Det lanserade nyligen ett samarbete med Disney som innehåller en ny Hey Disney! röstassistent inuti Echo-högtalarna.

Naturligtvis är det inte första gången som högtalare från tredje part erbjuder möjligheten till röstassistenter heller. Sonos-högtalare har erbjudit alternativet Google eller Alexa-assistenter i flera år och har nu en egen Sonos-röstassistent. Men du måste välja Google eller Alexa i inställningen, och du kan inte växla mellan dem utan att först dyka in i Sonos-appens inställningsmeny.

Varför vill du ha båda assistenterna? Förutom det faktum att dina familjemedlemmar har olika preferenser, har varje röstassistent sina styrkor och svagheter. Google är bäst för allmänna kunskapsfrågor eller för att lägga till objekt i din Google-kalender, medan Alexa har unika funktioner som att spåra ditt Amazon-paket eller lyssna på din Audible-bok. Att ha båda till hands för att svara på din fråga är väldigt vettigt.

Som tredjepartshögtalare saknar JBL:erna dock några av Googles och Amazons hårdvarufunktioner. Enligt Chacko finns det inga Google-samtalsfunktioner på högtalarna. Rubenson sa att de kan göra allt som en tredjeparts Amazon Alexa-högtalare kan göra – så inga Alexa Guard-funktioner och inga ändringar av vakna ord. Men å andra sidan, “högtalarna har funktionsparitet med originalenheter,” sa Rubenson. Chacko sa också att de har arbetat hårt för att minska latensen och att svarstiden är i nivå med originalhögtalarna.

Enligt Amazon och Google var interoperabilitet motivet bakom detta samarbete; Att låta kunderna lättare kunna använda någon av tjänsterna kommer att innebära att fler kommer att använda röstassistenter i allmänhet.

Flera personligheter i en högtalare ger mer användbarhet

Ett år fyllt av uppsägningar på båda företagens smarta hem-divisioner är ett tydligt tecken på att de behöver få fler att använda sina röstassistenter oftare, och om det innebär att jobba med sin största konkurrent så är det så. “Förhoppningsvis [this partnership] kan utöka publiken för smarta hem… [so] alla kan göra det eftersom du inte behöver oroa dig för att allt ska fungera tillsammans”, sa Chacko.

Detta är vad materia ska erbjuda. Men från och med nu är smarta högtalare inte en del av Matters specifikationer. En Google Nest-hubb kan inte styra en Alexa Echo-högtalare eller Apple HomePod, även om de alla stöder Matter. Det beror på att de är Matters kontroller, inte Matters enheter. “Det är klart att det finns en uppfattning om att tekniker som Matter kan göra flera administratörskontroller olika [speakers]”, sa Rubenson. “Men det är inte det vi pratar om här.”

Medan en allvetande röstassistent låter som en bättre användarupplevelse, kan jag se att detta är långt borta. Samtidigt kommer flera personligheter på en högtalare att ge mer användbarhet. Som bransch är det faktum att detta partnerskap var nödvändigt en besvikelse med tanke på att det inte fungerar genom Matter och bara är på ett (dyrt) högtalarmärke. När dagen kommer när Google, Alexa och hej, till och med Siri, samexisterar på vilken smart högtalare som helst i ditt hem och du kan välja vilken du vill kalla till när som helst, kommer det att vara verklig interoperabilitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *