Vad gör en doft för £450?

By | August 29, 2023

Få gratis modeuppdateringar

Modebranschen kommer att vara strömlös i augusti, och modedesignern Gabriela Hearst kommer att bo i sin villa på den nyligen trendiga grekiska ön Milos. Med instagrammbara vulkaniska klippformationer har det beskrivits av Condé Nast Traveler som “en av de mest eftertraktade semesterplatserna i Medelhavet”.

“Det är himmelriket, men himlen kommer utan cellsignal”, säger Hearst, medan hon försöker hitta en anständig mottagningsplats så att vi kan prata medan hon är i skuggan. Idag går hon till ”en enkel dag. Du vaknar, äter, går till stranden, äter lite mer, äter middag, går och lägger dig.”

Vem skulle inte behöva en enkel dag ute efter ett år med två jobb och sedan sluta med ett? I juli meddelade Chloé att hon skulle skiljas från Hearst, efter nästan tre år som kreativ chef. Hon är inte klar än – hennes sista Chloé-visning kommer att vara på Paris Fashion Week i september, och hon lämnar i slutet av året. Och i januari 2024 kommer Chloé x Atelier Jolie-kapseln som hon designade med Angelina Jolie att säljas.

“Folk tror att det måste ha varit svårt att resa och göra allt det där”, säger hon om utmaningen med att driva två modehus på båda sidor om Atlanten samtidigt som hon fostrar tre barn. “Förstå mig inte fel, du utsätter din kropp för mycket fysisk utmattning. Men jag har ett väldigt atletiskt tänkesätt, jag sover åtta timmar, jag äter hälsosamt. . . och jag älskar det jag gör.”

Hearst går ur semesterläget för att prata om de två första dofterna från hennes namngivna etikett. Skapad av parfymören Fueguia 1833, grundad 2010 i Buenos Aires av Julian Bedel, kommer den begränsade upplagan bestå av 315 flaskor av varje könslös doft, prissatt till £450 per 100 ml. Den ena, kallad Paysandú, är en doftföreställning av Hearsts barndom på en gård i Uruguay, som hon ärvde av sin far efter att han dog 2011; den andra, New York, speglar hans nuvarande liv i den staden.

Varför är de så dyra egentligen?

“Åh, för det är tillverkat på det dyraste sättet som möjligt, destillerar och extraherar ren parfym från växter och örter. Det är en metod att tillverka parfym som bara kan tillverkas i begränsade mängder och på ett väldigt speciellt sätt.”

Nischade exklusiva parfymer är en snabbväxande kategori, och Paysandú och New York är prissatta högre än Chanel No 5 (£136) och Tom Fords Private Blend-sortiment (hans Rose Prick eau de parfum är £386). Men de är inte i närheten av Thameen’s Palace Amber Extrait d’Huile de Parfum, tillgänglig på Harrods för en näshöjande £4 950 för 30 ml.

En parfymflaska med rosa propp

Fueguia 1833 Gabriela Hearst New York Doft, £450, gabrielahearst.com

En parfymflaska med svart lock

Fueguia Fragrance 1833 Gabriela Hearst Paysandú, £450, gabrielahearst.com

Så vad finns det i Hearsts dofter och hur luktar de? Båda använder en version av mysk som härrör från Fueguia-växten, som Bedel ursprungligen utvecklade för att förstärka användarens egen “aromatiska identitet”. Paysandú är en subtil blommig och örtartad doft, som Hearst säger frammanar “vinden, horisonten, öppna fält, galopperande på hästryggen. Den har en vildhet.” Ingredienserna producerades på Fueguia Botânica, en plantage i Uruguay där aromatiska växter från Sydamerika odlas och destilleras, inklusive jasmin från landet, carqueja och marcela.

New York är rökigare, tyngre och träigare, med Virginiaceder, palo santo och svartpeppar blandat med en mjuk sötma av ros. Säger Hearst, “New York har den här känslan av äventyr, att kasta tärningarna och pröva lyckan. Det har en kant.”

Hearst har länge försökt få miljömedvetet mode att kännas modernt och lyxigt. Hon använder dött material i sina samlingar med samma namn och samarbetar om skapelser med ideella organisationer som Madres y Artesanas Tex, en grupp bolivianska hantverkare. Hon har utnyttjats av Richemont-ägda Chloé – som i oktober 2021 blev det första europeiska lyxhuset att uppnå B Corp-status – för att hjälpa till att driva en varumärkesvändning som är både socialt och miljömedveten.

Hur känner Hearst inför sin förestående avgång? “Självklart är det alltid bitterljuvt att släppa taget om vad som helst, men jag vet att jag har vänner för livet, inklusive vd:n Riccardo Bellini.” Så varför bestämde hon sig för att lämna? “För att det var slutet på mitt kontrakt. Jag kom med ett mycket specifikt uppdrag och vi åstadkom det snabbare än vi förväntade oss.”

Kan detta vara ett test för att lansera dofter i större volymer eller gå över till andra kategorier? Hearst säger att han anses vara ljus med samma dofter, men inget i stor skala. ”Jag blir känslosam när jag ser alla dessa parfymer i taxfreebutiker. Det verkar finnas en nisch för väldigt, väldigt speciella parfymer.”

Hon tillägger, “Vi tror verkligen att vi kommer att vara i ett mycket konkurrenskraftigt utrymme när det kommer till stora lyxhus i framtiden eftersom jag vet vad vi bygger. Jag har en specifik syn på konsumtion även när jag gör produkter som ska säljas. Om du ska göra något, gör det speciellt. . . få den att ha en känsla och en själ.

Upptäck våra senaste berättelser först – följ @financialtimesfashion På Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *