10 sätt att avstå från godis för alltid utan att bli bitter

By | August 29, 2023

En låda med Dunkin-munkar. -Reuters

Dessa expertförslag, uppbackade av råd, hjälper dig att slå din sötsuget om du har problem med att kontrollera ditt sockersug.

Men varför har vi sockersug och vad kan vi göra åt det? För nutritionisten Julia Leon är att förstå var ditt sug efter socker kommer ifrån det första steget för att förvisa dem, news.com.au rapporterad.

“Sockersug är något vi alla upplever då och då – oavsett om det är ett resultat av stress, sömnbrist, menstruation, dåliga matvanor eller till och med vissa näringsbrister eller din tarmmikrobiom”, förklarar hon. “Enkelt uttryckt, sockersug uppstår när det finns en obalans i blodsockernivåerna i kroppen, så nyckeln här är att hjälpa till att kontrollera detta genom kost och livsstil.”

Hur kan vi reglera vårt sötsug och inte tvärtom? Alla lösningar ligger i händerna på de fyra experterna enligt följande:

Hantera stress på olika sätt

“Hitta ett hälsosamt sätt att hantera stress – det är en game changer när det kommer till cravings. Detta kan vara utmanande och kan kännas olika för olika människor, men saker som ljudbad, djupandning, lugnande övningar (som yoga) och meditation kan hjälpa till att förebygga känslomässigt ätande genom att minska behovet av att söka tröst i sockerrik mat. – Andrea Zapantis

Ät mer vattenrik mat

“Många av oss missförstår törst och hunger, så försök att inkludera vattenrik mat i din dagliga hydratiseringskvot, som gurka, selleri, vattenmelon, tomat, jordgubbe och apelsin. Genom att förebygga uttorkning kan du tillgodose din kropps behov utan att behöva ta till mat med mycket socker för att tillfredsställa det suget. – Julia Leon

Prova de fyra Ds

“När du först märker suget, börja märka hur det känns i kroppen och var. Kom sedan ihåg att ett sug kan vara allt från 20 till 45 minuter och försvinna av sig själv. Nyckeln är att kunna tolerera driften tills den försvinner. Vissa människor tycker att de “4 Ds” är användbara: skjuta upp (köpa mat), drick vatten (och drick det långsamt), ta ett djupt andetag och distrahera (gör något annat). – Dr Stephen Bright

träna dagligen

“Träning hjälper till att kontrollera sockersuget helt enkelt genom dess inverkan på vår hjärnkemi. När du tränar frigör din kropp endorfiner eller må-bra-kemikalier och ökar serotonin, som är en hjärnkemikalie som förbättrar humöret. Istället för att tillfredsställa sockersuget kan träning ge din kropp en mycket hälsosammare high. Leta efter aktiviteter som får upp pulsen och får dig att svettas – tänk HIIT, löpning, aerobics, dans, till och med rullskridskor.” – Prue Harvey

Träna om smaklökarna

“Ju mer socker du har, desto mer längtar du efter det. Det går dock att träna om sin kropp, hjärna och smaklökar till att vilja ha mindre. Börja med gradvisa förändringar, som att minska sockret vid frukosten med en halv tesked till noll, byta från smaksatt yoghurt till grekisk yoghurt eller mjölkchoklad till minst 70 % mörk. Var medveten om dolda sockerarter i förpackad mat och smaktillsatser, och begränsa ditt intag av sockerrika godsaker, inklusive godis, glass och kakor.” – Julia Leon

Gör protein till din vän

“Att se till att du har en proteinkälla av hög kvalitet med varje måltid är ett säkert sätt att hålla dig mätt och undvika sockersug. Proteinrik mat inkluderar ägg, mejeriprodukter, magert kött, fågel, fisk, spannmål (särskilt quinoa), baljväxter, tofu, tempeh och nötter, så få mer av dessa på tallriken dagligen.” – Julia Leon

Bli kär i långsamt brinnande mat

”Se till att du får ordentlig bränsle för att minska kroppens behov av en snabb energikick genom socker. Komplettera dina kolhydrat- och proteinlager med livsmedel som fullkorn, baljväxter, bönor och spannmål, samt grönsaker som bladgrönsaker, svamp, blomkål och sötpotatis. Om du får ordentligt med mycket långsamt brinnande mat, kommer det naturligtvis att hjälpa dig att undvika sockersuget. – Prue Harvey

sova ordentligt

“Lättare sagt än gjort, jag vet, men att få en god natts sömn (cirka åtta timmar) kan hjälpa till att hålla sockersuget i schack. Varför? Eftersom sömn har en djupgående effekt på aptitreglerande hormoner (ghrelin och leptin). När vi är väl utvilade hittar dessa hormoner oftast sin egen lyckliga balans. När vi inte är det, producerar våra kroppar mer ghrelin (som stimulerar aptiten) och mindre leptin (som dämpar aptiten). – Julia Leon

Starta en matdagbok

“Hemligheten med att effektivt kontrollera sockersuget är att prioritera hälsosammare kost. Börja med att föra en matdagbok för att registrera allt du äter. Du kommer att kunna se var dina problemområden finns med ett ögonkast. Försök sedan att göra varje måltid balanserad, med en kombination av protein, nyttiga fetter och fibrer. Detta hjälper till att reglera blodsockernivån och minska sötsuget. Kom ihåg att måttlighet är nyckeln när det kommer till mat.” – Andrea Zapantis

Fokusera på långsiktiga förändringar

”Det värsta du kan göra när du blir sugen på socker är att tänka att om du ger efter för suget så har alla förändringar du gjort för att undvika socker i din kost gått till spillo. Detta är inte ett spel med ormar och stegar; det finns inga genvägar och ingen start (och omstart) från början. Varje ansträngning du gör för att ändra ett beteende eller en vana ökar sannolikheten för att den långsiktiga förändringen kommer att bli framgångsrik. Fortsätt än.” – Dr Stephen Bright

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *