Milan lyfts av Christian Pulisic när sommarsatsningen lönar sig | Milano

By | August 28, 2023

WChristian Pulisic är listad på Milans hemsida som väger 73 kg eller 161 lb, men Rafael Leão lyfte upp honom från marken som en pappa med sin son på skolans sportdag, kramar honom i luften. När du har burit ett lags anfall så länge som portugiserna har, känns allt annat lätt i jämförelse.

Leão har varit Milans bästa målskytt och assistent i Serie A i två säsonger i rad – även om han delade den första av dessa titlar med Olivier Giroud 2021-2022 – en välsignelse och en förbannelse för hans lag. Han verkade vinna matcher själv ibland, men Rossoneri det blev också förutsägbart, vilket tvingade igenom spelet. När skadan tvingade Leão att missa den första delen av Champions League-semifinalen mot Inter, fanns det ingen annan som kunde glänsa.

Det är inte konstigt att Stefano Piolos prioritet för transfer under sommaren var alternativa anfallsvinklar. “Mina förfrågningar var att hitta anfallare som kunde ta sig an en motståndare en-mot-en,” sa han till Dazn efter deras inledningsseger mot Bologna. “Efter det, mittfältare som vet hur man bryter igenom linjerna. Vi ville kunna bygga spelet på olika sätt, ha en flytande konstruktion.”

Pulisic har varit på Milans radar sedan Chelsea föreslog att han skulle inkluderas i ett byte mot Lejonet förra sommaren. Villkoren har dock varit gynnsammare detta transferfönster, med den engelska klubben som har behövt överföra spelare från sin lönelista efter Todd Boehlys miljardkostnader. En avgift på 20 miljoner euro (17 miljoner pund) har avtalats för en spelare som Chelsea betalade Borussia Dortmund 64 miljoner euro för 2019.

Två matcher in i den nya säsongen, det känns redan som en stjäl. Pulisic gjorde mål mot Bologna på sin debut i Milano, han bytte en etta-tvåa med Giroud innan han träffade det nedre hörnet utanför området med tre försvarare som omgav honom. Han gjorde sedan startskottet i lördagens 4-1-tjusning mot Torino.

Återigen hjälpte Pulisic till att skapa chansen och avsluta den och tog med sig en försvarare när han duckade ner till höger för att samla in en passning från Fikayo Tomori innan han satte Ruben Loftus-Cheek i utrymmet han hade lämnat. Pulisic stoppade sedan sin löpning in i straffområdet, vilket lät ett panikslaget försvar bryta sig ifrån honom innan han korsade för att få tillbaka bollen och träffa det tomma nätet.

Leo kramade honom och San Siro ryste. Pulisic pratade för några veckor sedan om det intryck som denna plats gjorde på honom när han kom till en Champions League-match mot Chelsea i oktober. “Jag tror att Milan, som spelar på San Siro, kan vara den bästa platsen i världen när det är en stor match”, sa han till ESPN. Även i den här försäsongsmatchen mot motståndare som slutade 10:e förra säsongen fanns det en publik på 72 013.

De där fansen blir redan kära i honom, och hur kunde de inte göra det? Som Serie A nådde tre poäng för en vinst 1994, bara fyra andra spelare gjorde mål i sina två första matcher för Milan. Alla blev inte klubblegender som Andriy Shevchenko, men även Jérémy Ménez avslutade sin debutsäsong med 16 mål.

Milans Tijjani Reijnders bestrider bollen med Torinos Ricardo Rodriguez
Tijjani Reijnders, sommarrekryt för det holländska laget AZ, tävlar om bollen med Ricardo Rodriguez från Torino. Foto: Marco Canoniero/Shutterstock

Den verkligt uppmuntrande noteringen för Milan är dock att Pulisic inte är ensam. Flera andra nyvärvningar har också kommit till sin rätt, inklusive hans tidigare Chelsea-lagkamrat Loftus-Cheek. Pioli hade haft ögonen på mittfältaren ett tag nu, de första samtalen ägde rum kring den tidigare nämnda Champions League-drabbningen.

Engelsmannen passar in i formen Pioli talade om, en högenergisk mittfältare som kan ge dem införande – radbrytningar – chefen längtar. Pulisics mål var ett exempel på det: detta Milan-lag kan slå dig från alla vinklar.

Förtrogenhet bland de nyanlända var utan tvekan en fördel i Milans snabba start. Pulisic och Loftus-Cheek känner varandra från Chelsea, liksom Tomori och Giroud. Men det är också sant att Milan medvetet ingick dessa affärer tidigt. Klubben kunde ha förhandlat längre för att sälja Sandro Tonali till Newcastle, men föredrog att samla in pengar snabbt för att kunna genomföra värvningar och ge nya spelare så mycket tid som möjligt att integrera sig över sommaren.

Pulisic och Loftus-Cheek är inte de enda nya ansiktena. Tijjani Reijnders anslöt från AZ Alkmaar, Yunus Musah från Valencia, Samuel Chukwueze från Villarreal och Noah Okafor från Red Bull Salzburg. Avgifterna varierade från 14 miljoner euro till 20 miljoner euro, vilket speglar en strategi för att sprida insatserna på ett antal spelare som är tillräckligt unga för att bibehålla återförsäljningsvärdet och med potential att förbättras.

Skillnader kring detta tillvägagångssätt tros ligga bakom beslutet i juni att sparka Paolo Maldini som teknisk direktör, tillsammans med hans nära samarbetspartner Ricky Massara. Många i klubben var chockade över flytten, inklusive spelare som citerade den tidigare kaptenen som anledning till att gå med. Leão postade en “tänkande ansikte”-emoji på Twitter och en Instagram-berättelse om sig själv som imiterar slutna läppar, över texten till låten “säg inte längre”.

hoppa över nyhetsbrevskampanjen