Meloner: fördelar, näring och kalorier

By | August 28, 2023

Meloner är en del av växtfamiljen Cucurbitaceae, som inkluderar livsmedel som pumpor och gurkor. Det finns dussintals olika typer av melon som växer globalt, inklusive den kalebassliknande bittra melonen från Indien och den söta kanariemelonen som odlas i Asien och Afrika.


De flesta meloner som konsumeras i USA odlas inhemskt, med vattenmelon, cantaloupe och honungsdagg som de mest konsumerade sorterna.


Medan varje typ av melon erbjuder en något annorlunda näringsprofil, är varje sort återfuktande och full av antioxidanter som C-vitamin och betakaroten.


Fortsätt läsa för att lära dig om fyra imponerande hälsofördelar med meloner.Meloner är utmärkta källor till antioxidanter, naturliga molekyler som hjälper till att eliminera skadliga föreningar från kroppen som kallas fria radikaler. Fria radikaler ökar oxidativ stress och skadar vävnader över tiden.


Ett högre intag av antioxidantrika livsmedel har kopplats till en lägre risk att utveckla kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.


Växtmat som frukt, grönsaker, baljväxter, nötter, frön och fullkorn är underbara källor till antioxidanter. Meloner är inget undantag.


Varje typ av melon erbjuder en annan antioxidantprofil. Cantaloupe, till exempel, är en stor källa till betakaroten, ett “pro-vitamin” som omvandlas till vitamin A i kroppen och stödjer syn och reproduktiv hälsa. Bara en kopp cantaloupe ger nästan en tredjedel av ditt dagliga vitamin A-behov.


Vattenmelon erbjuder också anmärkningsvärda antioxidanter. Sommarens basvara är rik på lykopen, samma antioxidant som ger livsmedel som tomater och grapefrukt deras livfulla färg. Även om resultaten har varit blandade, rapporterar vissa studier att ett högre intag av lykopen är associerat med en lägre risk att utveckla prostatacancer.Cirka 20 % av vårt hydreringsbehov tillgodoses genom mat snarare än vattnet vi dricker. Lyckligtvis är cantaloupe bland de mest återfuktande frukterna på marknaden, med sorter som cantaloupe och vattenmelon som har 90 viktprocent vatten. Melonernas höga vatteninnehåll gör dem till perfekta snacks för varma sommardagar.


Att hålla sig tillräckligt hydrerad hjälper till att upprätthålla stabila energinivåer, regelbundna tarmrörelser och smorda, rörliga leder. Att konsumera tillräckligt med vätska är också viktigt för att förhindra tillstånd som njursten.


Förutom cantaloupe innehåller andra vattenrika livsmedel jordgubbar, kål, selleri och spenat.Alla tre av de mest populära typerna av cantaloupe är bra källor till vitamin C, en annan antioxidant.


Vitamin C, i synnerhet, stöder ett hälsosamt immunsystem genom att stimulera produktionen av vita blodkroppar och öka deras verkan mot främmande inkräktare. Å andra sidan visar forskning att låga nivåer av C-vitamin är förknippade med en ökad mottaglighet för sjukdomar och infektioner.


Dessutom hjälper kosten C-vitamin kroppen att absorbera mer icke-hemjärn från vegetabiliska livsmedel som nötter, frön och bönor. Eftersom järnbrist också kan försämra vår kropps försvar mot inkräktare, stärker C-vitamin immunförsvaret på flera sätt.


Som tur är behöver du inte äta en hel cantaloupe för att hålla ditt immunförsvar i toppform: bara en kopp tärnad cantaloupe täcker 65 % av ditt dagliga C-vitaminbehov.När det kommer till meloner kan talesättet “du är vad du äter” gälla. Detta beror på att både det höga C-vitamin- och vatteninnehållet i meloner är avgörande för en frisk, glödande hud.


C-vitamin hjälper till vid produktionen av kroppens mest rikliga protein, kollagen. Kollagen stödjer hudens elasticitet och hjälper även till sårläkning. När du gör ett snitt är proteiner som kollagen ansvariga för att omforma vävnaden vid sårplatsen. När vi åldras bidrar minskande kollagenförråd till bildningen av rynkor.


Att äta vattenrik mat som cantaloupe kan också hjälpa till att hålla din hud mer återfuktad och därför mer smidig.Meloner som cantaloupe är låga i kalorier men ger viktiga näringsämnen som vitamin C och kalium.


En kopp tärnad melon ger:


 • Kalorier: 54
 • Fett: 0,3 gram (g)
 • Natrium: 25 milligram (mg)
 • Kolhydrater: 13g
 • Fiber: 1,4 g
 • Protein: 1,3 g
 • Vitamin W: 58,7 mg eller cirka 65 % av det dagliga värdet (DV)
 • Kalium: 427 mg, eller cirka 9 % av DVFör de flesta är cantaloupe väl tolererad, säker att äta och full av nyttiga näringsämnen. Några undergrupper som kan behöva undvika eller minimera melonkonsumtion inkluderar:


 • Personer med diagnosen melonallergi: Personer med melonallergi bör undvika att konsumera frukten i sin helhet för att undvika biverkningar.
 • Vissa personer med irritabel tarmsyndrom (IBS): De som diagnostiserats med IBS kan vara känsliga för specifika klasser av kolhydrater förkortade som “FODMAPs”. Frukter som vattenmelon innehåller stora mängder FODMAPs fruktos, mannitol och fruktaner. Som sådan kan vissa personer som är känsliga för dessa FODMAPs uppleva buksmärtor, gaser eller mjukare avföring efter att ha ätit måttliga mängder vattenmelon.
 • Människor som övervakar sitt blodsocker: Hel frukt behöver inte elimineras, inte ens för personer som diagnostiserats med insulinresistens eller diabetes typ 2. Men eftersom meloner som vattenmelon innehåller en bra mängd naturligt socker utan något protein eller fett, kan en stor mängd av frukten potentiellt öka blodsockernivåerna hos vissa människor. Välj en portion cantaloupe på en kopp per portion och koppla ihop frukten med en proteinkälla (som vanlig grekisk yoghurt) eller hälsosamt fett (som mandel) om du arbetar för att stabilisera eller sänka dina blodsockernivåer.Cantaloupe är känd för att hysa skadliga bakterier som Salmonella, så det är viktigt att tvätta melonerna väl innan du äter dem. Eftersom meloner växer i marken kan oönskade insekter samlas på deras yttre yta.


Även om du inte äter skalet på melonen, kan du bara skära av det yttre skalet överföra bakterier till fruktens inre fruktkött om melonen inte har rengjorts tillräckligt innan den skivas.


Följ dessa steg för att rengöra melonerna noggrant:


 • Skölj melonen i varmt vatten innan du skär den. Det finns inget behov av att använda speciell lösning för att rengöra frukt och grönsaker. Rumstempererat vatten fungerar bra.
 • Använd en ren frukt- och grönsaksborste för att skrubba melonskalet noggrant.


Kvalitetsmeloner får inte blåmärken. Vattenmeloner som har gula områden på ytterkanten är bäst. Den gula fläcken är området där frukten landade på marken. Dess närvaro indikerar att vattenmelonen har mognat fullt ut på fältet, snarare än att den skickas i förtid till snabbköpet.


Hälsosamma sätt att njuta av meloner inkluderar:


 • I hemgjorda parfaiter med vanlig grekisk yoghurt och fiberrika pålägg som chiafrön
 • Tillsatt till vatten för en naturligt infunderad dryck
 • Blandas och placeras i isglassformar för att göra fruktglassar med låg sockerhalt
 • Inlindad i skinka eller kalkonbacon för ett gott mellanmål eller förrätt
 • Frysta i bitar och blandad med färsk citronsaft för att göra en slaskig frukt
 • Slängd med fetaost, färsk mynta och olivolja för en söt och sallad sallad
 • Kebab med minimozzarellabollar och färska basilikabladMeloner är återfuktande och fulla av hälsosamma antioxidanter, som betakaroten i cantaloupe och lykopen i vattenmelon. De är också bra källor till elektrolyter som kalium, såväl som C-vitamin.


Att lägga till dessa mångsidiga frukter till din kost kan hjälpa dig att hålla dig välnärd och kan till och med minska risken för att utveckla kronisk sjukdom över tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *