Jet2 Airbus A321neo avleds till Antalya efter att motorflamman upptäcktes

By | August 28, 2023

Sammanfattning

  • Jet2 Flight 984 från Bodrum till Manchester omdirigerades till Antalya på grund av ett motorproblem som orsakade driftstörningar.
  • Det inblandade flygplanet var en Jet2 Airbus A321-200N med några månaders service och en fullt ekonomisk kabinkonfiguration.
  • Jet2s förnyelse av flottan inkluderar beställningar på 98 Airbus A320neo och A321neo jetplan, vilket understryker flygbolagets fokus på hållbarhet och minskade utsläpp.


ENKEL VIDEO FÖR DAGEN

SCROLL FÖR ATT FORTSÄTTA MED INNEHÅLLET

Den 25 augusti omleddes en Jet2 A321-200N på väg från Bodrum till Manchester till Antalya på grund av ett motorproblem. Piloterna landade flygplanet säkert på Antalyas internationella flygplats (AYT).


Vad hände med Jet2 Flight 984

Ett omdirigerat flyg är aldrig goda nyheter. Förutom att vara en orsak till stress för besättning och passagerare, leder en omledning till en kaskad av driftstörningar.

Den 25 augusti möttes detta öde av en Jet2 Airbus A321-200N på väg från Milas-Bodrum Airport (BJV) till Manchester International Airport (MAN). LS984 lämnade Bodrum klockan 02:38 lokal tid (23:38 UTC) för sin flygning på cirka fyra timmar och tio minuter till flygplatsen i nordvästra England. När flygplanet var på väg ut från bana 10L vid Bodrum, släppte den vänstra LEAP 1A-motorn ut en serie smällar och ränder av lågor, vilket fick besättningen att stänga av motorn.

Flightradar24.com<\/a>“” data-modal-id=”single-image-modal” data-modal-container-id=”single-image-modal-container” data-img-caption=”null”>

Skärmdump 2023-08-27 kl. 18:3755

Flygplanet stoppade sedan sin stigning på 9 000 fot och cirklade Bodrum nio gånger. Slutligen, 40 minuter efter start, beslutade piloterna att avleda till Antalya. Efter att ha bestämt sig för att avleda, klättrade flygplanet till FL140 och sedan, klockan 04:03 lokal tid (1:03 UTC), landade flygplanet säkert på bana 36C.

Efter att ha landat säkert överfördes passagerarna till hotell och överfördes sedan till ett annat flygplan som tog dem till sin slutdestination, Manchester, dagen efter. Händelseflygplanet med registreringen G-SUNB är fortfarande på marken i Antalya mer än 50 timmar efter landning där. Jet2 rapporterade att flygplanet avleddes på grund av ett tekniskt problem. Enligt en passagerare på flyget “exploderade” den vänstra motorn fyra gånger med lågor och gnistor när den intervjuades i ett lokalt turkiskt tv-program.

Vad vet vi om det inblandade flygplanet?

Flygplanet som är inblandat i omledningen är ett av tre Jet2 Airbus A321-200neos. G-SUNB, som drivs av två CFMI LEAP-1A32-motorer. CFM International är ett joint venture mellan GE Aerospace och Safran Aircraft Engine. Flygplanet är bara några månader gammalt, eftersom det levererades till Jet2 den 15 mars 2023, och det är inte svårt att lokalisera eftersom det har en Jet2Holidays-livry målad på en mestadels vit flygkropp med en blå svans som har en klargul sol.

Jet2 har flygplanet konfigurerat i en kabin i helt ekonomiklass i 3-3-konfiguration. Var och en av de 232 sätena är 29 tum långa och 17,5 tum breda.

flottans förnyelse

Jet2 tog emot sin första A321neo i mars i år, bara två år efter att Jet2 gjorde den första beställningen av typen, och det var en mycket efterlängtad händelse för många i den brittiska kommersiella flygscenen. Det Yorkshire-baserade flygbolaget gjorde sin första beställning i sitt slag i augusti 2021, vilket markerar första gången som det har köpt nya Airbus-jetplan.

En återgivning av en Airbus A321neo Jet2 som flyger i himlen.

Bild: Airbus

På grund av den helt ekonomiska layouten kan Jet2 minska flygplanskostnaderna per säte och dess utsläpp. Flygbolaget lyfte fram A321neos hållbarhetsuppgifter och noterade att dess utsläpp per säte är cirka 20 % lägre än äldre jetplan.

Flygbolaget har fasta beställningar på 98 Airbus A320neo och A321neo jetplan, med en option att öka antalet till 146 jetplan. Det är klart att Airbus nästa generations smalkroppsflygplan kommer att bli ryggraden i Jet2-flottan i många år framöver.

Tycker du att piloten reagerade bra på situationen? Låt oss veta genom att klicka på kommentarsknappen nedan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *