Webb-teleskopdata tyder på få supermassiva svarta hål

By | August 27, 2023

Ett team av forskare som undersökte Extended Groth Belt, en region i rymden mellan konstellationerna Ursa Major och Boötes, såg färre växande supermassiva svarta hål och mindre damm än de förväntade sig.

Teamet undersökte aktiva galaktiska kärnoreller AGN, galaktiska kärnor som driver ut stora mängder strålning, ibland i form av partikelstrålar. Observationerna gjordes med hjälp av data från Mid-Infrared Instrument (MIRI) på rymdteleskopet Webb. Lagsökningen är för närvarande värd på prepress-servern och är konfigurerad till publicera i The Astrophysical Journal.

“Det visar sig att dessa svarta hål sannolikt växer i en långsammare takt än tidigare trott, vilket är spännande med tanke på att galaxerna jag undersökte liknar vår Vintergatan från det förflutna”, säger Allison Kirkpatrick, en astronom vid University of California. Kansas och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande från universitetet. “Tidigare observationer med Spitzer gjorde det bara möjligt för oss att studera de ljusaste och mest massiva galaxerna med snabbväxande supermassiva svarta hål, vilket gör dem lätta att upptäcka.”

Svarta hål är massiva föremål med gravitationsfält så intensiva att inte ens ljus kan undkomma deras händelsehorisonter (därav deras mörker). Supermassiva svarta hål, in hundratusentals till miljarder gånger solens massa, är några av de största föremålen i universum. De gömmer sig i galaxernas kärnor, där de ackumuleras (attraherar) och rapar saker ibland.

Konstnärens uppfattning om en aktiv galaktisk kärna.

Webb-teleskopet lanserades i rymden i december 2021 och började vetenskapsverksamhet i juli 2022. Under det senaste året och genom förändringar har teleskopet avbildat allt från gamla galaxer för planeter i vårt eget solsystem. Webb sitter i en region av rymden som kallas L2, ungefär en miljon miles från jorden, där han fotograferar kosmos. i relativ frid.

The Extended Groth Strip, som ligger nära Cape Ursa Major, är målet för programmet Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS). Programmet undersöker några av de tidigaste galaxerna och deras strukturer, samt förhållanden under vilka stjärnor och svarta hål växer. Förra året (tills idag faktiskt) publicerade programmet en mosaikbild består av 690 individuella bildrutor som visade några gamla galaxer, inklusive en av de äldsta som någonsin fotograferats.

Denna galax – kallad Maisies galax – är cirka 13,4 miljarder år gammal, med en rödförskjutning på z=11,4. Tidigare den här månaden, bekräftade astronomer några av galaxernas rödförskjutningar som setts i tidigare CEERS-bilder. Förra månaden producerade Space Telescope Science Institute en häpnadsväckande visualisering som tar dig genom en del av djupfältet Extended Groth Strip i 3D.

“Studiens resultat tyder på att dessa svarta hål inte växer snabbt, absorberar begränsat material och kanske inte påverkar deras värdgalaxer nämnvärt,” sa Kirkpatrick. “Denna upptäckt öppnar ett helt nytt perspektiv på tillväxten av svarta hål, eftersom vår nuvarande kunskap till stor del är baserad på de mest massiva svarta hålen i de största galaxerna, som har betydande effekter på deras värdar, men de mindre svarta hålen i dessa galaxer förmodligen inte . Nej.”

Tack vare teleskopets särskilt exakta uppskjutning kan Webb kanske förbli i drift i över ett decennium (uppdragets baslinje är fem år). Fler upptäckter om galaktisk evolution och de supermassiva svarta hålen i deras kärnor kan vara vid horisonten – särskilt om potentiella projekt som Event Horizon Explorer ha något att säga till om i frågan.

Mer: Bent Light in Deep Space avslöjar ett av de största svarta hålen som någonsin upptäckts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *