Loren Grush om NASA:s första kvinnliga astronauter: “Folk trodde att de skulle vara en distraktion för män i rymden” | Böcker

By | August 27, 2023

svåra föräldrar arbetade med rymdfärjeprogrammet i decennier, och du skrev om Sally Ride, Anna Fisher, Judy Resnik, Shannon Lucid, Rhea Seddon och Kathy Sullivan – de sex första amerikanerna astronautkvinnor. Har du alltid varit intresserad av rymden?
När jag växte upp med två NASA-pappor trodde jag att rymden var Nej coolt alls. Det var inte förrän jag lämnade min hemstad som jag började förstå hur speciell min uppväxt var. När jag kom in på journalistiken insåg jag att jag faktiskt drogs till berättelser om rymden.

NASA skickade den första amerikanska mannen ut i rymden 1961. Den första amerikanska kvinnan accepterade inte en annan 22 år. Varför förseningen?
När NASA skapades var kraven att man skulle kunna vara jetpilot, men man kunde inte få erfarenhet av jetpilot utan att vara i militären. Kvinnor förbjöds att flyga jetplan inom militären. NASA var så inriktad på att komma till månen att det att vara inkluderande och tillåta kvinnor att delta i programmet sågs som en distraktion. Gick till Lyndon B Johnson. Det finns ett memo från honom där han skriver “Stoppa det nu” i ett dokument relaterat till inkluderingen av kvinnor i rymdprogrammet.

Loren Grush.
Loren Grush. Foto: Christopher White

Vilken oro hade folk för att kvinnor skulle ut i rymden?
Det var galna artiklar om huruvida de inte mådde psykiskt bra och även om vilken roll de trodde att kvinnor kunde spela i rymden. Hur kunde kvinnor vara underordnade män? Hur kunde de hjälpa dem? Skulle de vara en distraktion för män i rymden? De ansågs aldrig vara fullständiga astronauter.

Hur de sex kvinnorna valdes ut av NASA?
Först fick de lämna in en ansökan. Urvalsgruppen minskade mer än 8 000 sökande. Sedan fick de ta en veckolång resa till Houston och genomgick medicinska tester och psykologiska utvärderingar med en “bra polis” och en “dålig polis”. En av dem talade i en mycket vänlig ton och frågade “Hur är din relation med dina föräldrar?” eller “Berätta om din barndom.” Och så var det en dålig polis som krävde att de skulle räkna baklänges från 100 till sju, och om de hade fel skulle han proklamera det högt och se hur de reagerade. Det fanns också en “personlig räddningssfär” – det var en mycket liten inhägnad, och de skulle zippa upp den och se hur de hanterade klaustrofobin.

Det var en pressfrenesi kring kvinnorna när de valdes ut, och en tidning kallade dem “iögonfallande rymdtjejer”. Och atmosfären på NASA själv var ganska maskulinen astronaut hade en Playboy-kalender på sin dörr. Hur hände det här?
Det var kulturchocker. Vissa män var inte vana vid att arbeta med kvinnor på den här nivån, vissa mäns fruar gillade inte att kvinnor flög med dem. Men det var pressen som ställde de mest löjliga frågorna. Under Sallys presskonferens innan hennes flygning frågade en av reportrarna om hon någonsin grät i simulatorn om något gick fel. När Anna åkte ut i rymden visste hon att det skulle bli mycket snack om att hon skulle vara mamma. Hon hade föräldrar på flyget också, men ingen frågade om att vara astronaut var förenligt med att vara pappa, de frågade bara om att vara astronaut var förenligt med att vara mamma.

Judy Resnik bredvid en modell rymdfärja vid Johnson Space Center i Houston, Texas, 1978.
Jättetrappa… Judy Resnik bredvid en modell rymdfärja vid Johnson Space Center i Houston, Texas, 1978. Foto: Spatial Frontiers/Getty

Kvinnorna kände pressäker på att springa?
Dessa kvinnor förstod definitivt att de övervakades mycket noggrannare än sina manliga motsvarigheter. Om de gjorde ett misstag skulle pressen ha en fältdag. Judy råkade ut för en hårolycka i omloppsbana [it got stuck in an Imax camera] och hon fick alla killar att svära på att inte säga något. Även om de höll sitt ord, var Judys hår ett stort diskussionsämne på marken eftersom det var stort och med noll tyngdkraft, ditt hår förblir inte rakt.

I boken berättar du om astronauternas första steg flyg. Vad hände med dem efter det?
Sally tillbringade bara cirka sju år på NASA – hon gick tillbaka till akademin. Många av astronauterna flög flera gånger. Kathy flög på uppdraget som placerade ut rymdteleskopet Hubble och tog en resa till Challenger Deep [the lowest known location on the planet] 2020 i en dränkbar, vilket gör henne till den enda personen som har vandrat i rymden och rest till den djupaste delen av havet. Judy var en av besättningsmedlemmarna som tyvärr miste livet när Challengern exploderade under uppskjutningen.

Vilka andra landmärken är NASA fortfarande inte uppnått när det gäller representation?
Även om de nya klasserna av astronauter är mycket mer jämställda när det gäller köns- och rasdiskriminering har vi fortfarande en lång väg kvar att gå. Mindre än en sjättedel av människorna som har rest ut i rymden är kvinnor, och statistiken för svarta kvinnor är mycket tråkigare.

hoppa över nyhetsbrevskampanjen