“Kan yoga verkligen vara ett tillräckligt substitut för styrketräning?”

By | August 27, 2023

För uppskattningsvis 460 000 britter är yoga en del av deras dagliga ritualer, precis som att borsta håret eller äta något sött efter lunch – och av goda skäl. Det är en praxis och filosofi som går tillbaka tusentals år, men yogans principer är särskilt kraftfulla i vår nuvarande, kaotiska tidsålder, där så mycket av livet utspelar sig på skärmar vi sitter böjda över, och det nuvarande tillståndet på jorden lämnar en hel del att känna sig osäkra.

Yoga, som forskning har visat oss, kan vara extremt fördelaktigt för vårt mentala välbefinnande. Det uppmuntrar till att bromsa andningen och kan därför underlätta en övergång från det sympatiska nervsystemet (även känt som fight-or-flight-svaret) till det parasympatiska nervsystemet (även känt som “vila och smälta”). Detta i sin tur sänker blodtrycket och reglerar matsmältningssystemet. Yoga anses också allmänt vara en pålitlig metod för att förbättra depressionssymtom och lindra stress och ångest.

Du kommer också att veta att regelbunden yogaträning har många fysiska fördelar – det kan hjälpa till att förbättra din flexibilitet och är bra för att bygga upp styrka. Men är det lika bra som styrketräning för att bygga styrka? Vi frågade Sanchia Legister, Yogi, grundare av Yogahood och Kvinnors hälsa Kollektiv expert om yoga kan vara ett tillräckligt substitut för styrketräning.

Kan yoga verkligen vara ett tillräckligt substitut för styrketräning?

Svaret, som ofta är fallet när det gäller hälso- och träningsfokuserade frågor, är att det beror på. Det beror på vilken typ av yoga du utövar och även din motivation för styrketräning.

Om målet är att öva på rörelser som du tycker om som också kan hjälpa dig att bygga styrka och yogan täpper till, så ja, i teorin kan vissa former av yoga vara ett tillräckligt substitut för styrketräning. På samma sätt kan yoga ge många av samma mentala hälsofördelar som styrketräning. Men om det specifikt är de fysiska fördelarna med styrketräning som du är ute efter (ökad muskelmassa, ökad styrka och minskad risk för benskörhet, för att nämna några), så är svaret lite mer komplext.

“Jag tror inte att det är så enkelt att det ena ersätter det andra – på många sätt kompletterar de varandra.” säger Legister. “Beroende på dina mål och hur snabbt du vill uppnå dem, kan du fortfarande bygga muskler och styrka med en konsekvent yogaträning, och det finns sätt att inkludera mer kroppsvikt eller träning i din yogaträning för att göra det ännu mer utmanande. också.’

“Inte många kliniska studier har gjorts inom detta område, men idrottare, fitnessproffs och yogis rapporterar själva att ökad styrka är en biprodukt av deras yogautövning (särskilt push-pull muskelgrupperna),” tillägger Legister.

Om ditt mål är att få styrka, kommer styrketräning att ge dig det mest effektiva och anpassningsbara sättet att uppnå det. Detta beror på att du har flexibiliteten att göra stegvisa ökningar av belastningen (mängden vikt) du lyfter över tid för att hela tiden utmana dina muskler. Den är tillgänglig för dem med begränsad erfarenhet av styrketräning och låter dig även rikta in dig på mindre muskelgrupper. När du styrketränar med kroppsvikt, som i vissa typer av yoga, är det svårare att anpassa belastningen. Det betyder att vissa rörelser kan vara otillgängliga till en början och att styrkeutvecklingen är långsammare att uppnå totalt sett än med styrketräning.

Som sagt, “yoga kan hjälpa till med snabbare muskelåterhämtning, ömhet, flexibilitet och skadeförebyggande, vilket kan stödja all styrketräning du gör”, säger Legister. Hon rekommenderar att inkludera styrketräning och yoga i ditt program för bra balans. “Det viktigaste är dock att du gör det du älskar. Detta hjälper till med konsekvens”, vilket är nyckeln till att nå alla slags mål, “och har en positiv inverkan på din övergripande lycka och välbefinnande.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *