Intermittent fasta och kalorirestriktioner kan diversifiera tarmbakterier

By | August 27, 2023

collage av tarmbakterier och en hand som håller en liten klockaDela på Pinterest
Intermittent fasta kan förbättra mångfalden av tarmmikrobiomer. designad av MNT; Foto av RAVEN/Stocksy & STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Getty Images.
  • Intermittent fasta och kaloriminskning gynnar mikrobiom mångfald.
  • Tarmbakterier i mikrobiomet är viktiga för en rad hälsorelaterade processer i kroppen, och brist på mångfald är kopplat till fler sjukdomar.
  • Det finns flera så kallade blå zoner i världen – en i USA – områden med extremt höga andelar människor som lever efter 100 år.

Intermittent fasta och kalorireduktion är effektiva metoder för att stödja mikrobiomets viktiga mångfald. En ny studie från University of Colorado School of Medicine belyser hur förändringar i tarmmikrobiomet, som åstadkoms genom kostinterventioner, kan påverka genreglering och övergripande hälsa.

Både intermittent fasta och dieter med låga kalorier påverkar mikrobiomet positivt, samhället av bakterier som lever i en persons matsmältningssystem och i hela kroppen.

Studiedeltagare, alla överviktiga eller feta, instruerades att fasta i 3 dagar i följd per vecka under ett år eller, alternativt, minska sitt vanliga kaloriintag med cirka 34 % under samma period.

En tidigare analys fann att mångfalden av tarmbakterier i försökspersoners mikrobiomer förbättrades avsevärt även efter bara 3 månader av den årslånga studien. Förbättringar sågs i båda grupperna – de som fastade och de som fokuserade på att minska sitt dagliga kaloriintag.

Analysen föreslog att en person kan förbättra sin mikrobiom mångfald och potentiellt sin övergripande hälsa med hjälp av den viktminskningsstrategi de själva väljer.

Den nya studien förstärker idén att förändringar sker i tarmbakterier under viktminskning. Forskarna observerade flera samband mellan överflöd av mikrober associerade med metabolism och fetma och DNA-metylering, en process genom vilken genreglering förändras, vilket potentiellt påverkar vår hälsa.

Studien dyker upp i Näringsämnen.

Inom människokroppen finns ca. 100 biljoner symbiotiska mikrobiella celler. De flesta av dem är bakterier och de flesta lever i den övre och nedre delen av tarmen. Vår förståelse av dessa små organismer är fortfarande i sin linda. Det är dock tydligt att de är inflytelserika aktörer i vår hälsa.

Gastroenterolog Dr Rudolph Bedford, som inte var involverad i studien, förklarade: “Tarmmikrobiomet förmedlar många olika saker. Det förmedlar alla slags inflammatoriska processer som äger rum inuti din kropp.”

Inflammation i kroppen har varit inblandad i många medicinska problem, från Cancer för diabetesdemens och hjärtsjukdom.

Dessutom påverkar mikrober i mikrobiomet även andra processer, inklusive aptit och fetma.

Dr Bedford sa:

“Du vill ha en mycket mångsidig mikrobiom eftersom ju mer mångfald du har, desto större variation av roller har du i olika aspekter av din kropp. Du vill ha en mycket varierad mikrobiom för att bromsa och reglera alla mekanismer i din kropp.”

Forskning bekräftar värdet av en mångsidig mikrobiom. Nutritionisten Kristin Kirkpatrick – inte heller inblandad i studien – tillade att “mikrobiell mångfald har kopplats till en bättre mikrobiom.”

“Studier har visat att friska individer ofta har en mer varierad tarmmikrobiota. Vi ser också i data att ju större de nyttiga mikroberna är, desto större är förändringen i fördelaktiga hälsoresultat, säger Kirkpatrick.

Forskarna följer deras tidigare analyskommenterade att mekanismen kan vara de fördelar som observerats med förändringar i metabolism, viktminskning, kardiometabola faktorer eller till och med förbättringar i kostmönster associerade med de två interventionsarmarna.

Dr. Bedford föreslog ett enklare skäl. “Mikrobiomet är igång dygnet runt,” sa han. Så när du fastar eller äter mindre, “[y]Du vilar den och låter den fylla på sig själv, precis som sömnen gör. Det är säkert en av teorierna om varför du blir bättre. [diversity] med intermittent fasta, sådana saker.”

Men Kirkpatrick varnade att “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *