Ny forskning avslöjar varför du inte ska lägga till bananer i dina smoothies

By | August 26, 2023

Banan smoothie

Forskare har funnit att enzymet polyfenoloxidas (PPO) som finns i vissa frukter, såsom bananer, kan minska absorptionen av hjärthälsa flavonoler, särskilt när det kombineras med flavonoidrika ingredienser som bär. Studien föreslår att man väljer ingredienser med låg PPO-aktivitet, såsom ananas eller apelsin, när man förbereder smoothies för att optimera flavanolabsorptionen.

Ny forskning hjälper till att maximera hälsofördelarna med fruktsmoothies.

Smoothies erbjuder en enkel och läcker metod för att införliva viktiga frukter och grönsaker i din kost. Men är en banan- och blåbärssmoothie den bästa kombinationen? Ny forskning från University of California, Davis tyder på att att blanda vissa ingredienser i smoothies kan påverka om din kropp får en näringsboost.

Studien, nyligen publicerad i tidskriften Royal Society of Chemistry Mat och funktion, använde smoothies för att testa hur olika nivåer av polyfenoloxidas, ett enzym som finns i många frukter och grönsaker, påverkar nivåer av flavonoider i mat som ska absorberas av kroppen. Flavanoler är en grupp bioaktiva föreningar som är bra för ditt hjärta och kognitiva hälsa och som finns naturligt i äpplen, päron, blåbär, björnbär, vindruvor och kakao – vanliga ingredienser i smoothies.

“Vi försökte förstå, på en mycket praktisk nivå, hur en vanlig mat och matlagning som en bananbaserad smoothie kan påverka tillgängligheten av flavonoider att absorberas efter intag”, säger huvudförfattaren Javier Ottaviani, chef för Central Laboratory . in Skiva ett äpple eller skala en banan och frukten blir snabbt brun. Detta händer på grund av polyfenoloxidas, eller PPO, ett enzym som finns naturligt i dessa livsmedel. Brunfärgning inträffar när mat som innehåller detta enzym utsätts för luft, skärs eller får blåmärken. Forskarna ville veta om konsumtion av nyberedda smoothies gjorda med olika frukter som innehåller PPO påverkade mängden flavonoider som är tillgängliga för kroppen.

Bananer kontra bär

Forskarna lät deltagarna dricka en smoothie gjord på bananer, som har naturligt hög PPO-aktivitet, och en smoothie gjord på bär, som har naturligt låg PPO-aktivitet. Deltagarna tog också en flavanolkapsel som kontroll. Blod- och urinprover analyserades för att mäta mängden flavonoider som finns i kroppen efter intag av smoothien och kapselproverna. Forskarna fann att de som drack banansmoothien hade 84 % lägre nivåer av flavonoider i sina kroppar jämfört med kontrollgruppen.

“Vi blev verkligen förvånade över att se hur snabbt att lägga till en enda banan sänkte nivån av flavonoider i smoothien och nivåerna av flavonoider som absorberas av kroppen,” sa Ottaviani. “Detta belyser hur matlagning och kombinationer kan påverka absorptionen av kostföreningar i mat.”

Förra året utfärdade Academy of Nutrition and Dietetics en kostrekommendation som rådde människor att konsumera 400 till 600 milligram flavanoler dagligen för kardiometabolisk hälsa. Ottaviani sa att människor som försöker konsumera dessa flavonoider bör överväga att göra smoothies genom att kombinera flavonoidrika frukter, såsom bär, med andra ingredienser som också har låg PPO-aktivitet, såsom ananas, apelsin, mango eller yoghurt.

Han sa också att bananen förblir en fantastisk frukt att äta eller ha i smoothies. För den som vill konsumera smoothies med banan eller andra frukter och grönsaker med hög PPO-aktivitet, såsom rödbetor, är förslaget att inte kombinera dem med frukter rika på flavanol, såsom bär, vindruvor och kakao.

Resultaten från denna studie skulle kunna stimulera framtida forskning om hur andra livsmedel tillagas och effekterna på flavonoider, till exempel, sa Ottaviani att te är en viktig kostkälla för flavonoider och beroende på hur det framställs, skulle olika mängder flavonoider vara tillgängliga. för absorption.

“Detta är verkligen ett område som förtjänar mer uppmärksamhet inom området polyfenoler och bioaktiva föreningar i allmänhet,” sade Ottaviani.

Referens: “Inverkan av polyfenoloxidas på biotillgängligheten av flavan-3-oler i fruktsmoothies: en kontrollerad, blindad, crossover-studie” av Javier I. Ottaviani, Jodi L. Ensunsa, Reedmond Y. Fong, Jennifer Kimball, Valentina Medici, Gunter GC Kuhnle, Alan Crozier, Hagen Schroetera och Catherine Kwik-Uribe, 24 augusti 2023, mat och funktion.
DOI: 10.1039/D3FO01599H

Jodi Ensunsa, Reedmond Fong, Jennifer Kimball och Alan Crozier, alla anslutna till UC Davis Department of Nutrition och forskare anslutna till UC Davis Department of Internal Medicine, University of Reading, King Saud University och Mars, Inc. forskning.

Studien finansierades av ett forskningsanslag från Mars, Inc., som samarbetar med forskare för att studera de potentiella fördelarna med kakaoflavanoler för människors hälsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *