“New York-juden” på ett kulinariskt äventyr online

By | August 26, 2023

Jeremy Jacobowitz försörjer sig på det som många drömmer om: att njuta av så många läckra snacks som möjligt. Efter år i tv-branschen lämnade han den lilla skärmen bakom sig, började skapa videor och byggde upp en community med nästan en miljon följare på flera plattformar.

Jacobowitz, som stolt identifierar sig själv som en typisk New Yorker, fokuserar främst på gatumat och restauranger i hela Big Apple. Men han vågar sig ibland utanför stan och har nyligen avslutat en speciell videoserie i Japan och Korea.

två se galleriet

ג'רמי יעקוביץ'ג'רמי יעקוביץ'

Jeremy Jacobowitz

(artighetsfoto)

”Jag växte upp judisk, hela min familj är judisk, jag hade en bar mitzva, jag gjorde allt. Jag är mycket mer av en kulturell jude från New York än något annat… det definierar mig mer än den religiösa aspekten”, säger Jacobowitz.

Vad innebär det att vara jude i New York?
”För mig är det att definiera det mer som min kultur än min religion, för det finns verkligen också väldigt religiösa judar i New York och det är inte den jag är. Jag är en total New Yorker och det judiska samfundet har en sådan koppling till New York att det bara märks. Jag menar, bagels är en New York-institution. Ja, det här är judar från Polen, men allt är rotat i ett. Jag tror att det är vad jag kopplar till mycket mer än något annat. För mig, [Judaism] Det är definitivt kulturen och historien, det är den jag är.”

Även om du mest lägger upp videor om mat och resor, har du också tagit upp ämnet antisemitism. Känner du uppkomsten av antisemitism på marken som återspeglas i statistiken?
“Jag kommer inte att förneka statistiken. Statistiken finns där. Det är fortfarande ett problem. Jag känner det inte nödvändigtvis på gatan. Jag tror att detta är en del av ett djupare samtal. Mitt liv är online. Jag ser antisemitism på hög till låg nivå varje dag i mina bara kommentarer. En del av det är bara okunskap, en del av det är hat, en del av det är människor som bara försöker vara idioter.

”En sak som jag hela tiden återkommer till är att vara i templet när jag växte upp och det första vi skulle säga om och om igen var ‘glöm aldrig’, särskilt om Förintelsen. Och som barn tänkte jag: ‘Det är dumt. Hur kunde du glömma Förintelsen? Men vi ser det hända. Det är inte ens hundra år gammalt och folk har glömt bort det. Och det är galet för mig att de säger sånt.

”Att prata om hur jag ser ut, vem jag är, varför mitt perspektiv är det eller det. Även saker som “dusch”. Det är en dum sak att säga, men det är faktiskt något som är djupt rotat i antisemitismen. Jag tror inte att vissa människor ens menar att det är grymma och antisemitiska, men jag tror inte ens att de förstår hur djupt rotade det är.”

två se galleriet

ג'רמי יעקוביץ'ג'רמי יעקוביץ'

Gjorde det dig ont?
“När du lägger upp videor varje dag för en publik på nästan en miljon människor på alla plattformar, kommer du att få några dåliga äpplen. För att vara rättvis så hör jag saker om allt varje dag. Långt bortom det judiska, varje dag hör att jag har troll vardagliga människor är elaka mot mig fortfarande mycket mer positiva saker och jag är redo att betala priset för det är vad jag gör.

Har du någonsin varit i Israel? “Ja, jag gjorde Birthright för ungefär 10 år sedan. Jag älskade det, men tyckte att det var konstigt. Jag uppskattar uppenbarligen en gratis resa, men det var så många möten som du var tvungen att delta i, “du måste vara jude, du måste ha judiska barn.” Jo det var en gratis resa så du måste. Att inte klaga, bara säga hur det är.

Så du var inte ledig på denna resa för att utforska Israels kulinariska sida.
“Inte så mycket, uppenbarligen. Det är tufft när det är 25 personer. Det är därför jag längtar efter att komma tillbaka dit. Jag har haft några möjligheter, men när det gäller tajming så gick det inte.”

Följer du nyheterna här i Israel?
“Jag gillar inte riktningen som många politiska saker går i Israel. Jag tror att det finns många komplikationer för Israel från början. Jag fick precis reda på att jag har många politiska skillnader med många länder som jag älskar. Jag har många politiska skillnader med Amerika, som jag älskar, och med Japan och Korea, alla dessa platser som jag skulle kunna älska och älska maten och kulturen och människorna. Så även om jag är orolig, betyder inte att jag inte skulle vilja ha kärlek till det.

Det går tillbaka till varför jag älskar alla dessa länder jag reser till. Det är människorna, kulturen, maten, det är därför jag reser och en av de bästa platserna att göra det är Israel. Med det i åtanke har jag politiska skillnader med mycket av det som händer där.”

Jacobowitz började spela in videor som en hobby, men behöll till en början sina tv-program. För ungefär åtta år sedan insåg han att för att bli framgångsrik på det här området måste han byta till sociala medier på heltid, samtidigt som han fick flera rekommendationer för sina videor. Till exempel gjordes din senaste resa till Japan och Korea i samarbete med en sponsor.

Hur väljer du platser för att spela in dina videor?
”Jag får nog förslag på 12 restauranger om dagen och jag gör tre fotograferingar i veckan. Ärligt talat, det är precis det som tänder mig. Restaurangen kan vara fantastisk, men om jag inte hittar den där rätten eller den där historien jag vill berätta med den, kanske den står på baksidan. Men om det finns en rätt som jag är sugen på att prova eller en historia jag är glad att berätta, är det det som tar mig dit.”

Skriver du också om ställen du inte gillade?

“Nej. Jag tror att för att vara en kritiker måste du göra saker väldigt annorlunda än jag gör. Du måste gå tillbaka igen och igen. Du måste gå in och inte låta dem veta att du är där. Du måste verkligen öka storleken en plats. Jag är där och filmar. De vet tydligt att jag är där. Oavsett om jag säger till dem att jag går in eller inte, så vet de vem jag är och när de ser den här gigantiska idioten med den här kameran vet de vad som händer Jag lyfter alltid fram det jag gillar, jag håller allt positivt.”

Är den israeliska restaurangtrenden fortfarande stark i New York idag?
“Åh ja, jag avslutade bokstavligen en redigering för fem minuter sedan av en ny israelisk restaurang. Det är helt enkelt enkel mat på ytan men med en så djup smak och den är verkligen unik och intressant. Jag personligen älskar det. Det verkar som om alla i New York älskar det eftersom fler och fler platser öppnar.”

Och hur är det med gammaldags judiska delikatesser? “Tyvärr försvinner de. Jag har också en mjuk plats i mitt hjärta för dem eftersom det går tillbaka till mina rötter som jude i New York. De kämpar lite mer, men vi har fortfarande några klassiker.

Vi har faktiskt judiskinspirerade restauranger öppna, men det är mer middagsmat än nödvändigtvis judisk mat. Jag har också problem med detta eftersom, återigen, hur jag definierar judisk mat är den judiska maten jag växte upp med, som är väldigt lik New York judisk mat. Jag är inte kosher, jag har aldrig varit kosher. Israeliska restauranger i New York City är inte kosher. De flesta judiska restauranger i New York City är det inte, jag skulle säga hälften och hälften. Jag tycker att det är kosherstil. Jag skulle aldrig kalla en cheeseburgare för kosher, för jag vill inte heller att någon ska gå dit och anta att det är kosher och då är det inte det.”

En av de största utmaningarna inom matskrivande eller fotografi är att försöka förmedla smaken av en maträtt till tittaren. När allt kommer omkring, hur många gånger kan man säga att något är krispigt, balanserat i smaker eller helt enkelt gott? Enligt Jacobowitz är det väldigt svårt.

“Jag tittar på mina videor och jag tror att jag säger samma sak om och om igen eftersom det finns så många sätt att säga att något är bra. Jag tror att det är därför det handlar mer om att vara så exalterad som möjligt.

Om du låter för manus, som om du försöker hitta orden för att få det att låta blommigt, känns det inte verkligt. Så jag filmade mig själv när jag gjorde två saker när jag äter. Jag filmar min omedelbara reaktion på vad jag än tänker på. Och så tänker jag en minut, jag tänker på hur man faktiskt uttrycker det i kameran, och jag säger det. Så i redigeringen blandar jag bara det så att det ser så naturligt ut som möjligt. Så länge jag är exalterad spelar det nästan ingen roll vad jag säger om rätten.”

Vad händer dagen efter att du har skrivit något bra om en plats?
”Ibland får jag nyheter från restauranger. Jag gick till en restaurang som heter Carriage House för några veckor sedan och skrev om hamburgaren. Och så stötte jag på kockägaren som jag är vän med ungefär en vecka eller två senare. Han berättade att hamburgerförsäljningen femdubblades dagen efter att videon lades upp.

”Nej, jag ägnar knappt tid åt att äta. Tyvärr är jag mycket mer för min dator än en högteknologisk kille. Jag sitter framför datorn hela dagen och redigerar. Det här är mitt jobb”

Jag kan tänka mig att det finns ställen jag lägger upp och plötsligt kan man inte komma in i restaurangen. Jag tror att det händer med tiden. Jag tror att det är ovanligt att folk hoppar in direkt. Jag tror att de kommer att åka dit någon gång. Kanske bor de inte ens i New York men när de reser till New York så åker de dit. Okej, det kanske inte blir imorgon direkt efter inlägget, men det kommer att dröja några månader efter det.”

Lagar du mat hemma?
”Ja, jag lagar väldigt grundläggande mat. Jag gör de flesta av mina måltider hemma, och de är bara grundläggande och hälsosamma och samma saker varje dag. Jag hinner äta tillräckligt när jag lämnar lägenheten.”

Du äter inte hela dagen.
”Nej, jag ägnar knappt tid åt att äta. Tyvärr är jag mycket mer för min dator än en högteknologisk kille. Jag sitter framför datorn hela dagen och redigerar. Det här är mitt jobb.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *