MrBeast hyllades som “vit räddare” av välgörenhetsorganisationer på grund av viral video från barnhem bland anklagelser om att YouTuber ignorerade vädjanden om att hjälpa hem barn

By | August 26, 2023

  • Välgörenhetsorganisationer skrev till MrBeast i mars efter att han vädjade om donationer
  • De säger att barnhem är hotbeds för övergrepp och att barn bör återinhysas
  • Men YouTubern “ignorerade” dem, vilket ledde till anklagelser om att det var ett klickknepMrBeast har blivit kallad “vit frälsare” av välgörenhetsorganisationer för en viral video där han skryter om att ha återuppbyggt ett afrikanskt barnhem trots en global kampanj för att stänga dem.

Världens rikaste YouTuber har enligt uppgift ignorerat vädjanden från humanitära grupper om att stoppa hans “filantropiska aktion” mitt i oro för att barnhem är en fristad för “våld, övergrepp och försummelse”.

Men MrBeast investerade miljontals dollar i att filma återuppbyggnaden av barnhemmet Baphumelele i Sydafrika.

Hans video som visar byggnadens förvandling tillsammans med leende barn fick över 7 miljoner visningar på YouTube på mindre än en vecka.

Detta väckte anklagelser från välgörenhetsorganisationen Hope and Homes for Children om att stuntet helt enkelt var ett “knep för att få fler visningar”.

MrBeast, världens största YouTuber, har stämplats som en “vit räddare” av välgörenhetsorganisationer över en video där han skryter om att återuppbygga ett barnhem i Sydafrika
MrBeast, vars riktiga namn är Jimmy Donaldson, hävdar att hans team räddade barnhemmet från randen av stängning tack vare sex månaders “outtröttligt arbete”
Före-och-efter-bilder visar hur hans Beast Philanthropy-satsning renoverade lekplatsen

Rörelsen för att avsluta barnhem runt om i världen och hitta barnfamiljer stöds av FN, EU, Commonwealth och den sydafrikanska regeringen.

År 2019 uppmanade FN:s generalförsamlings resolution om barnets rättigheter medlemsstaterna att successivt ersätta barnhem med alternativ vård av hög kvalitet, såsom fosterhemsnätverk och socialarbetare.

Lourenza Foghill of Hope och Homes for Children sa att Mr.Beast valde att “helt ignorera” dessa röster, trots att välgörenhetsorganisationen nådde ut till honom i mars kort efter att han släppte en video som vädjade om donationer till sitt projekt från barnhem.

Hon tillade: ‘Är detta ett klassiskt fall av vit frälsare? Förmodligen ja, men en sak är säker: Mr. Beast nekar Baphumeles så kallade ‘föräldralösa’ rätten att växa upp i en familj.’

Välgörenhetsorganisationen betonade att det inte finns några bevis för fel på själva barnhemmet Baphumelele, men pekade på bevis som visar att 80 procent av de 5,4 miljoner barn som nu är instängda på barnhem inte faktiskt är föräldralösa utan har familjemedlemmar som kan ta hand om dem.

Aktivister säger att de flesta barn som växer upp på dessa institutioner utsätts för övergrepp och vanvård och är mer benägna att bli hemlösa senare i livet, ha psykiska problem och få problem med lagen.

Välgörenhetsorganisationer inklusive Hope and Homes och Lumos Foundation, där JK Rowling är ordförande, skrev till MrBeast-teamet i mars för att betona denna punkt, efter att deras video som bad om donationer för att rädda barnhemmet Baphumelele nådde 15 miljoner visningar.

Hope and Homes sa att de inte fick något svar.

Den 20 augusti laddade MrBeast upp en ny video med titeln “We Adopted an Orphanage” där det stod att hans Beast Philanthropy-satsning räddade Baphumelele från nedläggning efter sex månaders “outtröttligt” arbete där hans team byggde 12 nya hem, vilket gav en kontinuerlig tillgång på fräscht mat och lagade sin förfallna lekplats.

Den hävdade att barnhemmet redan hade räddat omkring 5 000 liv.

Videon berättar också den gripande historien om Mama Rosie, som grundade barnhemmet för 30 år sedan. Välgörenhetsorganisationerna som har kritiserat MrBeast har gjort det klart att det inte har förekommit några anklagelser om brott på uppdrag av Mama Rosie eller hennes barnhem Baphumelele.
Videon visar bilder på leende barn – förmodligen föräldralösa i Baphumelele
Men välgörenhetsorganisationerna hävdar att 80 % av de 5,4 miljoner barn som nu är instängda på barnhem inte är föräldralösa utan har familjemedlemmar som kan ta hand om dem.
Välgörenhetsorganisationerna säger att de skrev till MrBeast i mars, kort efter att han vädjade om donationer till projektet, och uppmanade honom att omdirigera sina ansträngningar för att återställa barnen. Men de sa att de var “fullständigt ignorerade”

LÄS MER: Inuti $500 Million MrBeast Empire

Inuti MrBeast-imperiet på 500 miljoner dollar: Influensarens upprörande stunts gjorde honom till världens största YouTuber, men hans uppgång till berömmelse var kantad av anklagelser om en giftig arbetsplats…

Jimmy Donaldson – aka MrBeast – är redan den rikaste YouTubern i världen, med ett uppskattat nettovärde på över 105 miljoner dollar

Videon visade den gripande historien om barnhemmets grundare, Mama Rosie, som leddes med ögonbindel in i sitt nyrenoverade projekt innan den stora invigningen lämnade henne på gränsen till tårar.

Lumos sa i ett uttalande att även om Mama Rosies barnhem verkade “välmenande”, så var detta inte fallet för alla sådana institutioner.

“Många barnhem runt om i världen är inrättade för att utnyttja barn i vinstsyfte och utsätta barn för skada och övergrepp. Genom att främja barnhem, även välmenande sådana, främjar vi arbetet för dem som inte är det, och fortsätter exploateringscykeln”, tillade välgörenhetsorganisationen.

“Vi tror inte att någon i videon har dåliga avsikter, inklusive Mama Rosie och MrBeast. Men om vi ska stödja barn på bästa möjliga sätt måste vi sluta främja barnhemssystemet och börja stödja familjer med samhällsomsorg så att deras barn kan stanna där de hör hemma.’

DailyMail.com kontaktade MrBeast och Baphumelele barnhem för kommentarer.

Det är inte första gången MrBeast, vars riktiga namn är Jimmy Donaldson, 25, anklagas för att vara snäll mot klickare.

I januari kritiserades han för en video på sin kanal som visade hur han hjälpte dussintals blinda människor i USA och runt om i världen att få sina grå starr borttagna med hjälp av en ideell organisation.

Kritiker anklagade honom för att använda lidande för att öka sin rikedom och berömmelse, även om läkaren som utförde operationen sa att många patienter gynnades.

MrBeast är en av få personer som har mer än 100 miljoner prenumeranter på YouTube
Han har redan mött kritik för en video där han hjälpte till att bota blindhet hos 1 000 personer med hjälp av en ideell organisation, och några anklagade honom för att använda lidande för att få klick.

YouTubern har samlat på sig ett uppskattat nettovärde på över 500 miljoner dollar, till stor del baserat på extravaganta stunts där han erbjuder påkostade gåvor till omedvetna medlemmar av allmänheten.

Dess ursprungliga innehåll kretsade kring ofarliga spratt på vänner, men det blev snabbt konstigt.

Tidigare den här månaden påstod han sig ha fått flest visningar på YouTube på 24 timmar för en icke-musikvideo med sin musikvideo “7 Days Stranded At Sea”.

Videon visar YouTubern och fyra av hans vänner vara strandsatta på en flotte mitt ute i havet i en vecka.

Genom att skryta om sitt nya rekord, som inte har verifierats, tog han även sikte på sina kritiker på X, tidigare känt som Twitter. Han skrev: ‘Dessutom vill jag aldrig mer höra att jag bara får synpunkter för att jag ger pengar. Vi slog världsrekord med att jag och mina vänner led och skämtade haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *