Sandwichkedjan Subway ska sälja för 9,55 miljarder dollar till Roark Capital, säger källor

By | August 24, 2023

En person går förbi en Subway-restaurang på Manhattan, New York

En person går förbi en Subway-restaurang på Manhattan, New York, USA, 23 november 2021. REUTERS/Andrew Kelly/File Photo/File Photo Skaffa licensrättigheter

24 augusti – Subway skulle sälja till private equity-företaget Roark Capital för 9,55 miljarder dollar efter att ha gått med på att koppla villkor till några av de oväntade vinsterna som de två ägarfamiljerna kommer att få, sade källor, vilket avslutade en lång auktion som gav flera konkurrerande bud.

Dessa villkor, kända som inkomster, skjuter upp betalningen av en del av vederlaget för affären, sa källor som är bekanta med saken.

För att fullt pris ska betalas skulle Subways kassaflöde behöva nå vissa milstolpar under en viss period efter att affären stängts, sa de.

Affären värderades till 8,95 miljarder dollar, exklusive målvinsten, sa källor.

Roark vann en sen utmaning från en rivaliserande budgrupp ledd av TDR Capital och Sycamore Partners, som lämnade ett slutligt bud på 8,75 miljarder dollar eller 8,25 miljarder dollar exklusive intäkter, enligt personer som är bekanta med saken. .

Affären hjälpte till att fylla en lucka i värderingsförväntningarna mellan Roark Capital och familjerna DeLuca och Buck, som äger Subway, enligt källorna.

Subway, som äger cirka 37 000 restauranger i mer än 100 länder, avslöjade inte villkoren för avtalet på torsdagen.

Affären kommer att göra Roark Capital till en av de största restaurangoperatörerna i världen. Det äger Inspire Brands, som äger restaurangkedjor inklusive Jimmy John’s, Arby’s, Baskin-Robbins och Buffalo Wild Wings.

“Roark tillför mer till bordet än vad andra investerare skulle ha gjort”, säger Neil Saunders, vd för GlobalData.

Hans erfarenhet av att hjälpa restaurangvarumärken att växa kommer att vara användbar, “särskilt på den amerikanska marknaden, där den fortfarande ligger långt under den topp som nåddes för några år sedan”, sa han.

Subway sa i februari att de undersöker en möjlig försäljning, vilket lockar intresse från private equity-företag inklusive Roark, Advent International, TDR Capital och TPG, såväl som Goldman Sachs kapitalförvaltningsarm.

Restaurangkedjan hoppades få in mer än 10 miljarder dollar på grund av sitt starka varumärke och internationella affärer. Men förvärvsföretag svarade att det var mindre värt eftersom de ansåg att deras amerikanska verksamhet var mättad.

Ägd av sina grundande familjer sedan dess första butik öppnade 1965, kämpade Subway med konkurrens från konkurrenter i flera år innan den förnyade sin meny och ökade marknadsföringsutgifterna 2021.

Dessa ansträngningar verkar ge resultat, eftersom Subways försäljning i samma butik i Nordamerika ökade med 9,3 % under första halvåret 2023.

Roark och Subway har 12 månader på sig att avsluta affären, som har en brytfrekvens på 4%, sa källor. Avgiften täcker potentialen för antitrustregulatorer att omintetgöra affären.

Rapportering av Anirban Sen och Abigail Summerville i New York och Deborah Sophia i Bengaluru; Redigering av Arun Koyyur

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

Skaffa licensrättigheteröppna en ny flik

Abigail är en del av fusions- och förvärvsteamet och skriver om konsument- och detaljhandelsaffärer. Hon började på Reuters 2022 från Debtwire, där hon täckte hävstångsfinansiering och den primära skuldmarknaden i tre år. Tidigare har hans arbete medverkat i Wall Street Journal, CNBC och Boston Business Journal. Hon studerade affärsjournalistik vid Washington och Lee University. Kontakt: 332-261-5948

Anirban Sen är redaktör med ansvar för amerikanska fusioner och förvärv på Reuters i New York, där han leder bevakningen av de största affärerna. Efter att ha börjat på Reuters i Bangalore 2009, lämnade Anirban 2013 för att arbeta som teknisk affärsreporter för flera stora affärsnyheter i Indien, inklusive The Economic Times och Mint. Anirban återvände till Reuters 2019 som Chief Finance Editor för att leda ett team av reportrar som täcker allt från investmentbanking till riskkapital. Anirban har en examen i historia från Jadavpur University och en doktorsexamen i journalistik från Indian Institute of Journalism and New Media. Kontakt: +1 (646) 705 9409

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *