Kan cashewnötter få dig att gå upp i vikt? Expert Shares Insights | hälsonyheter

By | August 24, 2023

“Cashewnötter ger flera viktiga näringsämnen, inklusive magnesium, fosfor, zink och koppar, som är viktiga för benhälsa, nervfunktion och immunstöd”, säger Sanobar Sidrah, nutritionist, CARE Hospitals Nampally Hyderabad

Cashewnötter erbjuder många hälsofördelar som tillskrivs deras näringsrika sammansättning.Cashewnötter erbjuder många hälsofördelar som tillskrivs deras näringsrika sammansättning. (Fotokälla: Freepik)

Cashewnötter har en distinkt, läcker smak som skiljer dem från andra nötter. De är kända för sin rika, krämiga, smöriga smak, som ofta beskrivs som lätt söt och lätt nötig. Denna subtila, icke-överväldigande smakprofil gör det cashew nötter mycket mångsidig, anpassar sig väl till ett brett utbud av kulinariska kreationer. Dess kulinariska tillämpningar sträcker sig över både salta och söta rätter, och hittar en plats i olika kök runt om i världen.

Förutom sin kulinariska dragningskraft, cashew nötter erbjuder många hälsofördelar som tillskrivs deras näringsrika sammansättning. de ger hjärtahälsosamma fetterviktiga vitaminer och mineraler som är avgörande för kroppsfunktioner, främjar förbättrad hjärnfunktion, stärker immuniteten, förbättrar ben- och muskelhälsa, bättre matsmältningoch potentiellt skydd mot kronisk sjukdom.

När vi pratar med indianexpress.com, Sanobar Sidrah, nutritionist, CARE Hospitals Nampally Hyderabad delar näringsprofil, hälsofördelar och saker att tänka på när du konsumerar cashewnötter.

Näringsprofil för cashewnötter

Näringsprofilen för cashewnötter per 1-ounce portion (28 gram), tillsammans med deras dagliga värden (DV) baserat på en 2 000-kaloridiet, är följande:

– Kalorier: 157
– Totalt fett: 12,4 g (19 % DV)
– Mättat fett: 2,2 g (11 % DV)
– Enkelomättat fett: 7,7g
– Fleromättat fett: 2,2g
– Natrium: 3 mg (0 % DV)
– Totala kolhydrater: 8,6 g (3 % DV)
– Kostfiber: 1 g (4 % DV)
– Sockerarter: 1,7g
– Protein: 5,2 g (10 % DV)
– Vitaminer:
– Vitamin E: 0,3 mg (2 % DV)
– Vitamin K: 9,5 µg (12 % DV)
– Mineraler:
– Kalcium: 10 mg (1 % DV)
– Järn: 1,7 mg (10 % DV)
– Magnesium: 83 mg (21 % DV)
– Fosfor: 168 mg (17 % DV)
– Kalium: 187 mg (5 % DV)
– Zink: 1,6 mg (11 % DV)
– Koppar: 0,6 mg (31 % DV)
– Mangan: 0,5 mg (23 % DV)


Cashewnötter ger flera viktiga näringsämnen, inklusive magnesium, fosfor, zink och koppar, som är viktiga för benhälsa, nervfunktion och immunförsvar. (Fotokälla: Freepik)

Hälsofördelar med cashewnötter

Kolla in olika fördelar med cashew för hälsan, som delas av Sidrah.

1. Bra för hjärthälsa: Cashewnötter innehåller både enkelomättade och fleromättade fetter, vilket kan hjälpa till att sänka LDL (dåliga) kolesterolnivåer och minska risken för hjärtsjukdomar.

Cashewnötter innehåller både enkelomättade och fleromättade fetter, vilket kan hjälpa till att sänka LDL (dåliga) kolesterolnivåer och minska risken för hjärtsjukdomar. (Fotokälla: Getty)

2. Hjälper till med viktkontroll: Trots att de innehåller mycket kalorier kan cashewnötter vara en del av en hälsosam vikthanteringsplan. Ditt protein, fiberoch hälsosamma fetter hjälper till att främja mättnad och reglera aptiten.

3. Rik på näringsämnen: Cashewnötter ger flera viktiga näringsämnen, inklusive magnesium, fosfor, zink och koppar, som är viktiga för benhälsa, nervfunktion och immunförsvar.

4. Innehåller antioxidanter: Cashewnötter innehåller antioxidanter som vitamin Esom kan hjälpa till att skydda kroppen mot oxidativ stress och minska risken för kronisk sjukdom.

5. Det kan hjälpa dig att sova bättre: Cashewnötter är en källa till tryptofanen aminosyra som hjälper till vid produktionen av serotonin och melatonin, signalsubstanser som är involverade i regleringen av sömn och humör.

Cashew är en källa till tryptofan, en aminosyra som hjälper till vid produktionen av serotonin och melatonin, signalsubstanser som är involverade i att reglera sömn och humör. (Fotokälla: Freepik)

Kan diabetiker konsumera cashewnötter?

Ja, cashewnötter kan konsumeras av personer med diabetes som en del av en balanserad kost. “Cashewnötter har ett måttligt glykemiskt index, vilket betyder att de har en gradvis inverkan på blodsockernivåerna jämfört med högglykemiska livsmedel. De innehåller även nyttiga fetter, fibrer och proteinvilket kan hjälpa till att bromsa upptaget av kolhydrater och förhindra blodsockerhöjningar”, förklarade Sidrah.

Det är dock viktigt för personer med diabetes att konsumera cashewnötter med måtta och vara uppmärksam på deras totala kolhydratintag. Cashewnötter innehåller mycket kalorier, så portionskontroll är avgörande för att undvika överkonsumtion av kalorier, vilket kan påverka viktkontroll.

Får cashewnötter dig att gå upp i vikt?

Cashewnötter, precis som andra nötter, innehåller mycket kalorier på grund av deras höga fetthalt. Att konsumera dem i för stora mängder utan att ta hänsyn till det totala kaloriintaget kan bidra till viktökning. Men när de konsumeras med måtta som en del av en balanserad kost är det osannolikt att cashewnötter orsakar viktökning.

“Nyckeln till att kontrollera vikten är att upprätthålla en balans mellan kaloriintag och utgifter. Cashewnötter kan vara en del av en hälsosam viktkontroll eftersom de erbjuder nyttiga näringsämnen som hälsosamma fetter, fibrer och protein som hjälper främja mättnad och reglera aptiten. Att inkludera måttliga portioner cashewnötter i din kost kan ge dig viktiga näringsämnen och hjälpa dig att känna dig mätt, vilket potentiellt minskar sannolikheten för att överäta andra kaloririka livsmedel, delade Sidrah.

När de konsumeras med måtta som en del av en balanserad kost är det osannolikt att cashewnötter orsakar viktökning. (Fotokälla: Freepik)

Saker att tänka på

Även om cashewnötter i allmänhet är hälsosamma, är det viktigt att ha några saker i åtanke när du konsumerar dem. Sidrah delade dem som:

1. Portionskontroll: Cashewnötter innehåller mycket kalorier, så det är viktigt att konsumera dem med måtta – 30 gram eller 1/3 kopp/dag för att undvika överdrivet kaloriintag.

Mest lästa

1
Chandrayaan-3 Landing Live Updates: Rover Pragyan lanseras nära månens sydpol
två
Final i schack-VM 2023 som det hände: Praggnanandhaa och Magnus Carlsen kommer överens om oavgjort efter 30 drag

2. Allergier: Vissa individer kan vara allergiska mot nötter, inklusive cashewnötter. Det är viktigt att vara medveten om eventuella allergier innan du konsumerar cashewnötter eller andra nötter.

3. Natriumhalt: Råa eller osaltade cashewnötter har minimalt med natrium, men saltade eller smaksatta varianter kan ha tillsatt salt. Var uppmärksam på ditt natriumintag, särskilt om du har högt blodtryck eller andra natriumrelaterade problem. Därför är det alltid bättre att välja färska eller smaklösa cashewnötter snarare än smaksatta.

📣 För fler livsstilsnyheter, följ oss vidare Instagram | Twitter | Facebook och missa inte de senaste uppdateringarna!

© IE Online Media Services Pvt Ltd

Första gången publicerad på: 24/08/2023 kl 08:20 ISTLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *