Vem behöver Cornwall? Detta är det mest underskattade länet i Storbritannien

By | August 23, 2023

MMichael Klemperer, Senior Garden Adviser på English Heritage, försöker förklara varför trädgården vid Belsay Hall i Northumberland är klass I och varför dess restaurering var en så viktig del av fastighetens återfödelse på 3,4 miljoner pund, avslöjade denna vecka.

Hittills har Klemperer tagit den akademiska vägen och tålmodigt beskrivit hur den mest kända delen – stenbrottsträdgården – förenar två passioner från 1800-talet: exotisk plantering och det pittoreska. Men han kunde se hur mina ögon inte glittrade. Så han prövar ett annat tillvägagångssätt.

“Tänk på det så här, Sean,” säger han. “Det är som ett växthus med taket rivet av.” Och jag tänker, “vad du?” Här är vi, i Englands mest glesbefolkade län, sju mil norrut av Hadrianus mur. Enligt min fördomsfulla åsikt om London är detta en plats med bittra vintrar och ibland förödande vindar. Vad gör han, pratar om växthusförhållanden?

Belsay Hall och slott

Belsay Hall och slott

CHRISTOPHER ISON FÖR ENGELSK ARV

Klemperer kan se min förvirring. “Låt oss gå”, säger han. “Låt oss ta en titt.” Och han tar mig till stenbrotten som Sir Charles Monck beställde när han byggde sitt grekiska väckelsehem här. Min käke tappar. Kom ihåg att detta är landsbygden i Northumberland. Vi är på samma breddgrad som den sibiriska staden Omsk. Ändå är vi här och går mellan höga, skyddande sandstensmurar, genom vad som verkar vara en subtropisk regnskog. På ena sidan av stigen finns ett 9-fots stöd gunnera manicatDe (jätterabarber), med blad i storlek som uppåtvända golfparaplyer. På den andra finns trädormbunkar, bambu, magnolior och rhododendron. Så när jag går under de vita blommorna på en Eucryphia glutinosa, hela kanjonen verkar nynna. Jag tittar upp och ser att trädets blommande krona är full av bin.

Underverket fortsätter i närheten, och inte bara i den renoverade hallen, vars centrala innergård kantas av spetsiga räfflade pelare. I söder har de formella trädgårdarna också återupplivats, med tillstånd av plantören och landskapsarkitekten Dan Pearson. Totalt sett planterades 80 000 nya växter i Belsay, och du kommer att se en betydande andel av dem här. Pearson använde dem för att trolla fram mjuka, vågiga moln som kommer att utvecklas från våren till sensommaren. Vid den här tiden förtrollar lila akantus, kartusianros och blå mynta en kraftfull förtrollning.

Åtta miles sydväst om Belsay har Matfen Hall hotell och spa precis slutfört en renovering på 15 miljoner pund. Under tiden, tre mil söder om det, kan du tära på din budget för måltider på Pine, en bondgårdsrestaurang som fick sin första Michelin-stjärna förra året (18-rätters avsmakningsmeny för £145; restaurantpine.co.uk). Det är idén från kockarna Ian Waller och Cal Byerley, som träffades när de lagade mat på Forest Side i Grasmere, och det är inte bara deras kök i ett glorifierat skjul som kommer att förvirra dina förväntningar, det är deras fria vilja “låt oss få lite mat”. ha kul med den attityden”. När jag träffar dem strålar de fortfarande från en natt på restaurangen som var, med Wallers ord, “studsig”. Efter att ha provat några av deras rätter, som tomat med fänkålspollenyoghurt, vita vinbär och fermenterade jordgubbar, är jag också exalterad.

Stora salen vid Matfenhallen

Stora salen vid Matfenhallen

Om det inte är din grej att bo i Matfen kan du sova nära Pine i en av Hygges kvartetter av eleganta, fristående stugor (från 150 £; hyggeatvallum.co.uk). De öppnade i september förra året i samma gårdskomplex, som ligger precis bakom Hadrianus murlinje. Och om det antyder en omväg västerut längs designen som definierade kejsarens era, tänk då på att Housesteads är dess mest suggestiva fort. Här kan du stå, böjd på mitten i vindbyen, och föreställa dig vilken järnvilja som krävs för att kalla fram en 120 kilometer lång befästning av steniga berg-och-dalbana. Hadrians legionärer gjorde det med handverktyg, oxkärror och armbågsfett.

Slutligen bör du bege dig tillbaka norrut, eftersom Belsay inte är den enda viktorianska trädgården här. Kör 30 minuter längre och du kommer till Cragside, byggd av den nästan oändligt rike Lord William Armstrong (£22; nationaltrust.org.uk). Hans konst- och hantverkshus ligger ovanför en kanjon fördjupad av sprängämnen. Men det är trädgårdarna som lämnar det mest bestående intrycket, eftersom de är hem för några av Storbritanniens högsta träd. Den högsta är en douglasgran, som förra året uppmättes till över 201 fot.

Det är uppenbart att Armstrong och hans trädgårdsmästare hade Klippiga bergen i åtanke när de planterade dem. Men för mig framkallar dess effekt inte så mycket en del av världen som ett sinnestillstånd. Det här är en plats där Hagrid, Harry Potters halvjätte vän, med glädje kunde föda upp drakar, om han bara skulle komma bort från Hogwarts.

Tror du att jag är fantasifull? Tja, det är så det ska vara. I ett län som formats av en så livlig och ambitiös fantasi, finns det mer än lite magi i luften.

Sean Newsom var gäst på Visit England (visitengland.com) och English Heritage och erbjöd biljetter till Belsay Hall, Castle and Gardens från £11,30 (english-heritage.org.uk)

På kung Karl III:s engelska kustväg

På kung Karl III:s engelska kustväg

JIM MILNER

Ytterligare tre nya attraktioner att besöka

Skakande ny strandpromenad
Den sista Northumberland-delen av kung Charles III:s engelska kustväg öppnade denna vecka. Det är också överraskande att koppla ihop allas favoritslott vid Bamburgh med Lindisfarne Priory innan man beger sig till fästningsstaden Berwick-upon-Tweed (nationaltrail.co.uk). För att se platsen för St Cuthberts berömda kloster måste du tajma din ankomst med lågvatten, men det är väl värt ansträngningen. Den förhöjda vägen som tar besökare till den heliga ön är lika vacker som gregoriansk sång och leder till en ny utställning med arkeologiska fynd i museet.
Detaljer
£10 (english-heritage.org.uk)

Den perfekta bypuben
Strunt i att den nya ägaren av Kirkstyle Inn i Slaggyford är son till TV-leviathan Michael Parkinson, som dog förra veckan. Vad som betyder mest för West Northumberlanders (och angränsande Cumbria) är att från torsdag till söndag serverar kocken Connor Wilson attraktiv och utsökt mat till rimliga priser. Med lammmousse till förrätt från 7 pund och grillad selleri till huvudrätt från 15 pund är det inte konstigt att platsen surrar – och du kan förlänga nöjet genom att bo i ett av de renoverade rummen på översta våningen.
Detaljer
B&B fördubblas från £140 (theksi.co.uk)

The Kirkstyle Inn

The Kirkstyle Inn

SUSIE LOWE

I spel på Alnwick
Belsay Hall och Cragside är inte på något sätt de enda destinationsträdgårdarna i länet. Sedan den öppnade 2001, har hertiginnan av Northumberlands 67 hektar stora trädgård i Alnwick varit en folklust – och den har precis fördjupat sin dragningskraft med tillägget av en äventyrslekplats på 15 miljoner pund, Lilidorei. Konstruerad av naturliga material för att framkalla ett alverrike (komplett med spetsiga hattar på sina torn), hävdar den att den är den största lekstrukturen i världen och inkluderar en iögonfallande brant rutschkana, samt nästan 200 meter repbroar.
Detaljer
£16,50 (lilidoreialnwick.co.uk)

Anmäl dig till vårt Times Travel-nyhetsbrev och följ oss på Instagram och Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *