Rymdskräp på väg mot saneringsuppdrag drabbat av rymdskräp • The Register

By | August 23, 2023

På tisdagen tillkännagav Europeiska rymdorganisationen (ESA) att en decennium gammal bit rymdskräp som skulle avlägsnas i en framtida sanering av rymdskräp har förstörts av en annan bit av herrelösa kit, vilket ökar mängden rymdskräp. i omloppsbana runt. Jorden.

Den 112 kg stora delen av raketen – kallad VEga Secondary Payload Adapter (WASP) – lämnades kvar i rymden efter uppskjutningen av en Arianespace Vega-raket 2013. Under sitt tidigare liv som nyttolastadapter hjälpte den till att leverera Proba-V, VNREDSat-1 och ESTCube-1 ut i rymden från ESA:s rymdhamn i Kourou, Franska Guyana.

Nu bor den, fragmenterad, i sin låga omloppsbana om jorden, med en perigeum på 660 km i höjd, en apogeum på 790 km och en lutning på 98,7 grader, enligt ESA.

De nyligen fragmenterade delarna av VESPA upptäcktes av US 18th Space Defense Squadron, som övervakar US Space Surveillance Network (SSN) – en enhet som upptäcker, spårar och katalogiserar objekt som människor har placerat i rymden.

ESA sa att fragmenteringen “troligen” orsakades av “hyperhastighetseffekten av ett litet, ospårat föremål”. Rymdorganisationen sa att fragmenten sannolikt inte skulle utgöra en kollisionsrisk för andra uppdrag. Han trodde nog inte heller att en sådan kollision var trolig.

Preliminära undersökningar tyder på att “huvudobjektet förblir intakt och inte har genomgått någon betydande förändring i sin omloppsbana.”

Det här är alla goda nyheter, eftersom ESA:s ClearSpace-1-uppdrag var planerat att ta bort WASP 2026. ClearSpace-1 är planerat att vara det “första uppdraget att ta bort ett befintligt övergiven objekt från omloppsbana med hjälp av mycket exakta, komplexa och närhetsoperationer, allt i namnet på att röja utrymme.”

Teknikdemonstrationen är planerad som ett första steg innan mer komplexa kommersiella och privata uppdrag kan genomföras.

ESA har tecknat ett kontrakt på 126 miljoner dollar med det schweiziska startbolaget ClearSpace SA för att lansera ClearSpace-1. Planen är att träffas med WASP, fånga den med fyra robottentakler och sedan dra tillbaka den till jorden för att duon ska brinna vid återinträde.

En förhandstitt på uppdraget kan ses i videon nedan:

youtube video

Än så länge säger ESA att ClearSpace-1 kommer att fortsätta som planerat, men organisationen, tillsammans med industripartners, utvärderar effekten av evenemanget.

“Håll utkik under den pågående ESA-granskningen,” twittrade den schweiziska startupen i tisdags som svar på nyheten.

Emellertid kan ESA ha hittat ett guldkant för den olyckliga händelsen – det belyser relevansen av denna typ av arbete.

“Det mest betydande hotet från större rymdskräpobjekt är att de bryts upp i moln av mindre föremål som kan orsaka betydande skada på aktiva satelliter”, sa ESA. “För att minimera antalet fragmenteringshändelser måste vi snarast minska skapandet av nytt rymdskräp och börja aktivt mildra effekterna av befintliga objekt.”

SSN spårar för närvarande över 27 000 stycken rymdskräp. Enligt NASA. “Mycket mer skräp – för litet för att spåras men tillräckligt stort för att hota mänskliga rymdfärder och robotuppdrag – finns i rymdmiljön nära jorden.”

Även om det en gång i tiden var socialt acceptabelt att lämna ett vandrande rymdskepp flytande i upp till 25 år, pågår ansträngningar för att kräva att rymdoperatörer ska städa upp inom mer lämpade fem år.

Dessa ansträngningar sammanfaller med en kraftig ökning av antalet föremål som skjuts upp i rymden när system som SpaceX:s Starlink fortsätter att växa.

I juli stod Starlink-enheter för mer än hälften av alla aktiva satelliter. ®

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *