Persona 3 Reload Preview: Saknade funktioner räcker inte för att förringa denna efterlängtade remake

By | August 23, 2023

Persona 3 intar en unik plats i RPG-lore. När den släpptes i Nordamerika 2007 var det en roman – ett japanskt RPG som blandade en modern estetik, dejtingsimuleringsmekanik och ett utmärkt soundtrack med ett mörkt narrativ. Det lyckades snabbt hitta en kultföljare under de senare dagarna av PlayStation 2 och dess uppföljare har bara blivit mer populära sedan dess.

Men medan Persona 3 har lyckats förbli en favorit bland hängivna RPG-fans, har den på vissa sätt kämpat för att bryta sig ur sin nisch på grund av sina esoteriska utgåvor. Tills Persona 3 Portable nyligen släpptes på moderna plattformar hade Persona 3-fans två alternativ: spela originalversionen i standardupplösning på PlayStation 2 eller hoppa till PSP-versionen. Avsaknaden av en definitiv upplaga var påtaglig.

Persona 3 Reload är inte den definitiva release som fans har velat ha så länge. Det är uttryckligen en remake av den ursprungliga utgåvan med vissa förbättringar av livskvaliteten, så du kommer inte att kunna spela som kvinna eller komma åt det (visserligen felaktiga) innehållet efter spelet som finns i FES, med titeln The Answer. Särskilt den första funktionen är mycket saknad i en serie som inte är särskilt känd för att behandla sina kvinnor väl.

Vad Persona 3 Reload har är radikalt förbättrade bilder som lyckas frammana Persona 5 utan att vara lika överlägsna. Till att börja med är den blå färgpaletten mer tilltalande för ögat än de röda och svarta som definierar dess mer kända efterföljare. Medan Persona 5 kämpar för att klämma in några små detaljer i varje tum av sitt gränssnitt, är Persona 3 Reload behagligt diskret. Din huvudkaraktär – nu bekräftad att vara Makoto – är suspenderad under vattnet i en menyskärm. Attackanimationer präglas av vackra animerade blommor som accentuerar Persona 3:s färgstarka rollbesättning. Det är mycket i linje med utseendet och känslan i resten av serien utan att kännas härledd.

Våra intryck av Persona 3 Reload

De två nivåerna som visades under Atlus förhandsvisningsevenemang var från den tidiga delen av historien. En sektion var en lek genom Tartarus – ett enormt torn i flera nivåer som du klättrar upp i genom hela historien. Den andra var en strid i spelets första stora fängelsehåla, där du spränger dig igenom ett kusligt tåg mitt i en fullmåne.

Persona 3 har mycket gemensamt med sina efterföljare. Dess stridssystem är baserat på att träffa fiendens svaga punkter för att få ytterligare drag och inkluderar demonfusionssystemet som Persona och Shin Megami Tensei är kända för. Din berättelse är delvis byggd kring sociala band där du utvecklar dina band med din grupp och invånarna på Gekkoukan High (och en räv). Till och med karaktärerna skiljer sig inte så mycket från huvudrollen i Persona 4 och Persona 5.

Där det skiljer sig är i tonen. Persona 3 är betydligt mörkare än någon av dess efterföljare, och antar en filosofisk böjelse när den utforskar utrymmena mellan liv och död. Dess ton exemplifieras av Evokers – vapen som huvudkaraktärerna använder för att få ut sina Personas ur huvudet. Kontroversiellt på den tiden, det var inte mindre obehagligt att se en tonåring upprepade gånger rikta en pistol mot hans huvud och trycka på avtryckaren.

Tartarus är en annan stor skillnad. I likhet med Persona 5s Mementos är Tartarus ett slumpmässigt torn du klättrar från en odefinierad våning till nästa. Jag är ett större Tartarus-fan än de flesta – mysteriet med vad som finns högst upp i tornet är övertygande – men det är inte lika genomarbetat som Persona 5:s mer vidsträckta fängelsehålor. Låt oss bara kalla detta en förvärvad smak.

Många verkliga styrkor har gått förlorade till föråldrade versioner på svåråtkomliga plattformar, så jag är glad över att se Persona 3 äntligen få den kärlek den förtjänar.

Det finns faktiskt mycket att älska med Persona 3. Den har ett flöde av utforskning och genomsökning av fängelsehålor som jag finner övertygande, och den gör mer än sina efterföljare för att fånga utslitningen av att vara en gymnasieelev som slåss mot monster på natten. . Persona 3 befäste formeln som har drivit serien i över ett decennium nu, och för det mesta håller den ganska bra för sina mer utarbetade uppföljare.

Många verkliga styrkor har gått förlorade till föråldrade versioner på svåråtkomliga plattformar, så jag är glad över att se Persona 3 äntligen få den kärlek den förtjänar. Det är vackert, körs i 60 bilder per sekund och låter dig slutligen kontrollera hela festen (originalversionen innehöll ofta opålitliga, AI-kontrollerade partimedlemmar). Besviken eftersom jag är över förlusten av en avgörande egenskap som förmågan att spela som flicka, behövdes den här remaken. Kan inte vänta med att åka tillbaka till Gekkoukan.

Persona 3 Reload är planerad att släppas 2024 på PS5 och PC. Kolla in våra tankar om Like a Dragon Gaiden här, såväl som vår pågående bevakning av Gamescom 2023, som pågår just nu.

Kat Bailey är IGN:s nyhetschef och medvärd för Nintendo Voice Chat. Har du ett tips? DM henne på @the_katbot.