Englands Owen Farrell avstängd efter överklagande

By | August 23, 2023

Englands kapten Owen Farrell kommer att missa två av sitt lands matcher vid nästa månads Rugby-VM i Frankrike. Steve Borthwicks mittfältare godkändes ursprungligen att spela med omedelbar verkan på tisdagen i förra veckan när domen från hans oberoende disciplinära utfrågning kom över hans röda kort i Summer Nations Series-vinsten den 12 augusti mot West Country.

Farrell fick först en varning på Twickenham för att ha axlat Wales-ersättaren Taine Basham i huvudet.

Det beslutet höjdes snart till rött kort efter granskning av TMO-bunkern, men rättsväsendet som bestod en helt australisk panel bestående av Adam Casselden (SC, ordförande) och två tidigare Wallaby-spelare, John Langford och David Croft nedgraderade den sanktionen tre dagar senare till ett gult kort, vilket befriade Farrell att spela utan avstängning.

video spacer

video spacer

Andy Farrell kritiserar sin sons vidriga behandling

World Rugby beslutade dock i torsdags att utöva sin rätt att överklaga och detta resulterade i att fallet på tisdagen omprövas av en annan rättslig kommitté. bestående av Nigel Hampton KC (ordförande, Nya Zeeland), tillsammans med Shao-ing Wang (Singapore) och Donal Courtney (Irland).

Domen har sedan dess kommit och Farrell har varit avstängd i fyra matcher – Englands två sista Summer Nations Series-matcher mot Irland och Fiji och de inledande Rugby World Cup-matcherna mot Argentina och Japan.

Ett uttalande från Six Nations löd: “Efter en första utfrågning av disciplinnämnden för England nummer 10 Owen Farrell, som fick ett rött kort under Summer Nations Series-matchen mellan England och Wales den 12 augusti, lämnade World Rugby in en formell överklagan mot kommitténs beslutet att nedgradera det röda kortet till gult, vilket kräver att det röda kortet upprätthålls.

“Överklagandekommittén sammanträdde tisdagen den 22 augusti och beslutade enhälligt att vid den ursprungliga förhandlingen borde disciplinnämnden ha övervägt spelarens försök att engagera sin motståndare i tacklingen. Denna punkt ingick inte i det ursprungliga beslutet.

”Det misslyckade inlämningsförsöket ansågs vara ett viktigt inslag i FPRO-rapporten och ledde till en uppgradering från domarens gula kort till ett rött kort under hela matchen.

“Eftersom detta element saknades i det ursprungliga beslutet beslutade överklagandekommittén att det låg i rättvisans intresse att pröva fallet igen på just denna nyckelpunkt, som inkluderade att höra spelaren.

“Efter granskning av detta nyckelelement av överklagandekommittén fastställdes det att FPRO hade rätt i sitt beslut som ledde till det röda kortet. Överklagandenämnden slog senare fast att attacken var “alltid olaglig”.

“Vid tillämpning av villkoren för World Rugbys huvudkontaktprocess kan ingen begränsning tillämpas på en tackling som är “alltid olaglig”.

”Besvärsnämnden ansåg därför att disciplinnämndens beslut att nedgradera det röda kortet till ett gult kort var uppenbart felaktigt, vilket ledde till att disciplinnämndens beslut ogiltigförklarades, överklagandet från World Rugby godkändes och det röda kortet bibehölls. . .

“Vid övervägande av sanktionen tillämpade kommittén World Rugbys obligatoriska minimistartpunkt för fult spel som resulterade i kontakt med huvudet (sex matcher). Med hänsyn till alla överväganden, inklusive spelarens acceptans av fult spel, den tydliga uppvisningen av ånger och hans goda karaktär, gick kommittén med på en fyra matchers avstängning.

“Överklagandekommittén accepterade förslag på spelarens vägnar att matchen mellan Irland och England den 19 augusti, för vilken spelaren frivilligt drogs tillbaka, skulle inkluderas som en del av sanktionen. Därför gäller avstängningen för följande matcher:

  • Irland mot England (19 augusti); England mot Fiji (26 augusti); England mot Argentina (9 september); England mot Japan (17 september).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *