“Det är som ett mål i vårt hus”: Homofobiska mord väcker rädsla i Pride-flagghöjare | HBTQ+ rättigheter

By | August 23, 2023

TPride-flaggan som hänger utanför Bee’s Knees General Store & Bakery, ett kafé och gemenskapsområde på landsbygden i Nova Scotia, har rivits ner vid fyra olika tillfällen. I det senaste fallet, i januari, kom butikens ägare, Sue Littleton och Candice Zaina, för att se att butiken hade blivit trampad och täckt av mänsklig avföring.

“Det skulle inte falla mig in att tala sakta,” sa Littleton. “Vi kommer inte att låta det hindra oss från att tillhandahålla ett säkert utrymme.”

Men de säger att de känner sig mer skakade efter att ha fått veta om mordet på Laura Ann Carleton, en butiksägare i Kalifornien, som sköts ihjäl av en man som slet ner Pride-flaggan utanför hennes Cedar Glen-butik. Innan han öppnade eld, ropade 27-åringen homofobiska förtal. Myndigheterna sa senare att han hade en historia av att publicera hatiskt innehåll på nätet.

“Varken min fru eller jag har sovit gott,” sa Littleton. “När det är buller på natten tror vi att någon kommer för att hämnas.” För en vecka sedan blev parets son och en vän offer för en homofobisk attack på en länsmässa, vilket ledde till att de stängde butiken i några dagar.

Littleton sa att det var viktigt för henne att flagga eftersom det inte fanns många queera utrymmen i hennes stad, som har en befolkning på 636. Närmaste gaybar ligger två timmars bilresa bort i Halifax. “Unga människor har upptäckt att det här är en plats där de kan vara sig själva.”

par selfie
Candice Zaina, vänster, med sin fru, Sue Littleton. Prideflaggan utanför kaféet har vandaliserats fyra gånger. Foto: Sue Littleton

Regnbågsflaggan designades för en parad för gayrättigheter i San Francisco 1978 av konstnären Gilbert Baker, som fick i uppdrag av Harvey Milk att skapa en ny symbol för samhället. Fram till dess uttryckte sig homosexuella med en rosa triangel, men den hade skapats av nazisterna för att döma homosexuella till utfrysning. “Vi kände alla att vi behövde något positivt som hyllade vår kärlek,” sa Gilbert senare.

Efter att Milk mördades några månader senare ökade efterfrågan på flaggan. Med dess popularitet kom kontroverser: 1988 stämde en man i Los Angeles framgångsrikt sin hyresvärd, som först vägrade honom rätten att hänga den utanför sitt hem.

Flaggan har använts vid firande: den designades i Vita huset efter att Högsta domstolen dömde till förmån för samkönade äktenskap. Det har också använts för att visa solidaritet med attacker mot HBTQ+-gemenskapen, som masskjutningen på nattklubben Pulse 2015.

“När en person sätter en regnbågsflagga på sin bil eller sitt hus, flaggar de inte bara,” sa Gilbert. “De agerar.”

para utvändigt med prideflagga
Bradley Smith och Eric arbetar i Costa Mesa, Kalifornien. Fotografi: Med tillstånd av Bradley Smith och Eric Working

Många affärsmän och invånare som äger Pride-flaggor reagerade på nyheten om Carletons mord med oro och trots. Krysta Cavin, från Providence Village, Texas, vars barn är HBTQ+, dekorerar sin trädgård med regnbågar som ett stöd.

“Vilket meddelande skulle jag skicka till mina barn om jag slutade?” hon frågade. “Det skrämmer mig lite, men inte tillräckligt för att stoppa det jag gör. Mama Bear kommer alltid att kämpa för dem.”

kvinna ler i porträtt.  hon är klädd i en skjorta med regnbågsflaggor
Krysta Cavin dekorerar sin trädgård med Pride-flaggor för att stödja sina barn. Foto: Krysta Cavin

Över hela landet, när republikanska lagstiftare föreslår eller antar lagstiftning som begränsar rättigheterna för HBTQ+-personer, har flaggan blivit målet för attacker. Skoldistrikt och städer i Delaware, Ohio, delstaten New York, Utah, Michigan och Wisconsin röstade för att förbjuda flaggan på allmän egendom eller i skolor.

Många anti-HBTQ+-demonstranter skändar själva flaggor. I juni fångades en man på en hemövervakningsvideo när han satte eld på en Pride-flagga som hängde från verandan till en bostad i Omaha, Nebraska. Samma månad stals och brändes en flagga utanför stadshuset i Tempe, Arizona. Det var liknande händelser i Kalifornien, Utah, Pennsylvania, Nebraska, Kalifornien och New York.

Bradley Smith och Eric Working är ett par som bor i Costa Mesa, Kalifornien. De hängde först sin regnbågsflagga tidigare i år, men tog ner den efter eftertanke.

“Det såg ut som om vi precis hade satt ett mål på vårt hus,” sa Smith. “Det initiala obehaget var mycket starkt. Vi bestämde oss för att ta ner den och kom överens om att vänta och visa den under Pride-månaden.”

De höll flaggan vajande efter att Pride tog slut och tog bara ner den så att den inte skulle blåsas bort av vindarna orsakade av orkanen Hilary. När de vaknade till nyheten om Carletons mord på måndagen sa Smith att han pausade och övervägde att hålla flaggan nere, av rädsla för våld.

Vissa användare av sociala medier har uttryckt liknande oro. “Jag har en flagga, men jag är rädd för att lägga ut den där,” skrev en medlem av Mothers Against Greg Abbott, en grupp liberala Texas-mödrar, på Facebook. “Vi har några mycket högljudda människor i vår lilla stad och grannskap, och jag vill aldrig att våra politiska åsikter ska reflekteras mot mina barns utbildning eller säkerhet.”

kvinna som bär regnbåge paraplyhatt rider en häst
Kerry Daly Rugi på hennes stads HBTQ Pride-parad. Fotografi: Med tillstånd av Kerry Daly Rugi

Kerry Daly Ruggi, en kvinna från Suffolk County, New York, som hjälpte till att organisera sin stads första Pride-parad, känner sig trygg med att hissa sin flagga. Men hon förstår att andra som lever i mindre toleranta samhällen kan tänka annorlunda. “Att hissa flaggan inför ett antagonistiskt svar är heroiskt, men det borde det inte vara”, sa hon.

Jared Todd, senior pressekreterare för Human Rights Campaigns förespråkargrupp för HBTQ+, sa att lokaliteter bör erbjuda skydd till HBTQ+-gemenskapen genom lagar och förordningar som håller Pride-flaggor säkra. “Men en mycket mer produktiv konversation skulle vara vad lagstiftare kan göra nu för att minska vapenvåld och för enkel tillgång till vapen i detta land”, tillade han.

“En regnbågsflagga i fönstret på ett litet företag, ett hem eller en mötesplats är ett tydligt, leende tecken för queer människor att vi kommer att välkomnas och stöttas”, säger Sarah Kate Ellis, ordförande för GLAAD. “Hotbördan av vidrig anti-HBTQ+-retorik och våld lyfts något när vi går in i ett utrymme prydt med en Pride-flagga.”

Och trots ökningen av anti-HBTQ+-hatbrott begångna av en extrem minoritet, är det övergripande stödet för HBTQ+-gemenskapen högre än någonsin i USA. Enligt Glaad håller 91 % av icke-HBTQ+-amerikaner med om att HBTQ+-personer ska ha friheten att leva sina liv och inte bli diskriminerade, och 70 % av icke-HBTQ+-amerikaner anser att företag offentligt bör stödja queergemenskapen.

Till slut gick Smith och Workings flagga upp igen. “Jag kände mig tvungen att visa den igen i hans minne,” sa Smith. “Det är ett tecken på att vi inte kommer att avskräckas av hat.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *