Att dricka vatten kan hjälpa dig att gå ner i vikt, hävdar en nutritionist

By | August 23, 2023

Kvinna som dricker vatten från en flaska.
Getty bilder

  • En nutritionist sa att det saknas bevis för att dricksvatten hjälper till med viktminskning eftersom det fyller dig.
  • Men Duane Mellor sa att dricksvatten kan hjälpa till att uppnå ett kaloriunderskott.
  • Ett kaloriunderskott är nödvändigt för att gå ner i vikt och innebär att du bränner fler kalorier än du förbrukar.

Att dricka vatten kan hjälpa dig att gå ner i vikt, men förmodligen inte för att det får dig att känna dig mätt eller bränner kalorier, som du kanske har fått dig att tro, enligt en nutritionist.

Det finns vissa bevis som tyder på det dricksvatten gör att du känner dig mättare och ökar ämnesomsättningen, vilket hjälper kroppen att bränna fett. Men Duane Mellor, registrerad dietist och ledare inom evidensbaserad medicin och nutrition vid Aston Medical School i Storbritannien, skrev i Konversationen att det finns lite kvalitetsbevis som stöder att det hjälper med långsiktig viktminskning.

Men ett sätt att dricka vatten kan hjälpa till att gå ner i vikt är genom att hjälpa dig att nå en kaloriunderskott, eftersom det inte innehåller några kalorier och är den hälsosammaste drycken du kan välja, sa han.

För att gå ner i vikt måste du ha ett kaloriunderskott.

Insider rapporterade tidigare att vara i en kaloriunderskottvilket innebär att äta färre kalorier än din kropp förbränner är ett effektivt sätt att gå ner i vikt.

Även om faktorer som ålder, kön, nuvarande vikt och viktminskningsmål kommer att påverka antalet kalorier som en individ behöver, kan en personlig tränare och registrerad dietist, Jesse Federtidigare sagt till Insider att den allmänna principen gäller för alla, oavsett dessa skillnader.

Till exempel, “Om du bränner 2 000 kalorier om dagen, skulle en diet med kaloriunderskott få dig att äta mindre än 2 000 kalorier. Det exakta kaloriintaget kommer vanligtvis att vara cirka 1 500 till 1 700 kalorier per dag, så underskottet skulle vara 500 till 300 kalorier, ” han sa.

Underskottet kan uppnås genom att minska portionsstorlekarna, konsumera mat och drycker med lägre kaloriinnehåll och öka fysisk aktivitet – även om träning spelar en mindre roll i viktminskning än du kanske tror.

“Att byta ut kaloririka drycker som läsk och alkohol mot vatten kan vara ett enkelt sätt att minska på de kalorier du konsumerar dagligen, vilket kan hjälpa till med viktminskning,” sa Mellor.

Om du redan har hälsotillstånd, såsom typ 2-diabetes, njurproblem eller höga eller låga nivåer blodtryckdu bör prata med din läkare innan du börjar en diet med kaloriunderskott, enligt Cleveland Clinic.

Vatten kan minska din aptit, men det garanterar inte viktminskning.

Mellor sa att det finns några bevis som tyder på att dricka vatten före måltider kan leda till viktminskning eftersom det gör att du känner dig mättare snabbare, men bara hos medelålders och äldre personer.

Ett att studera fann att medelålders och äldre vuxna som drack vatten före måltider gick ner 2 pund under en 12-veckorsperiod, medan de som inte drack vatten inte gjorde det, enligt Mellor. De yngsta, mellan 21 och 35 år, gick dock inte ner i vikt, oavsett vattenintag.

Mellor noterade att studiedeltagarna visste varför de drack vatten innan de åt, vilket kan ha påverkat hur mycket de valde att äta. Och studien tittade bara på om de åt mindre under en daglig måltid efter att ha druckit vatten i en klinisk miljö.

Sammantaget kan vatten ha vissa aptitreducerande effekter, men det kanske inte resulterar i långsiktig viktförändring, sa han.

Vatten hjälper till att bränna (vissa) fler kalorier

Mellor lyfte fram två små studier som tittade på hur dricksvatten påverkar energiförbrukningen i vila: mängden kalorier vår kropp brinner före träning.

Fynden antydde att dricksvatten ökade antalet kalorier som brändes av deltagarna, men effekterna varade bara en timme och ökningen var mycket liten.

“För en genomsnittlig vuxen på 70 kg skulle de bara använda ytterligare 20 kalorier – en fjärdedel av en kaka – för varje 500 ml vatten de drack,” sa Mellor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *