Datorgrafikpionjären John Warnock dör 82 år gammal • The Register

By | August 22, 2023

Död Som skapare eller medskapare av mycket av den teknik som gjorde Apples Macintosh och modern datorgrafik till en allmän framgång, är John Warnocks inverkan oöverskådlig.

Warnock och Chuck Geschke skapade sidans beskrivningsspråk Postscript tillsammans, och i Warnocks garage 1982 startade de Adobe Systems för att göra det till en produkt. Dr Geschke dog 2021, och i vår dödsannons för honom diskuterar vi vikten av efterskrift.

Steve Jobs försökte köpa Adobe – uppkallad efter Creek på baksidan av Warnocks garage – för 5 miljoner dollar året det grundades. Warnock och Geschke vägrade, men sålde honom 19% av företaget och licensierade deras mjukvara till Apple, som använde den i Apple Laserwriter – utan tvekan produkten som räddade Macintosh. Efterskriften var inte Warnocks enda gåva till eftervärlden.

John Warnock föddes i Salt Lake City, Utah, 1940, och tog sina tre examina (bachelor, magisterexamen och doktorsexamen) från University of Utah. Han träffade också sin blivande fru, grafiska designern Marva Warnock, medan han studerade på universitetet.

University of Utah var en nyckelinstitution i datorgrafikens tidiga dagar. Dess chef för datavetenskap, David Evans, rekryterade interaktiv grafikpionjär Ivan Sutherland; paret grundade Evans & Sutherland. (Andra anmärkningsvärda alumner är Jim Clark, som grundade Silicon Graphics, och Ed Catmull, medgrundare av Pixar.)

Som beskrivs i kapitel 11 i Robert X Cringelys bok Accidental Empiremedan han fortfarande studerade där, ledde den unge Warnocks insikt i ett av de största problemen i datorgrafikens tidiga dagar – borttagning av dolda linjer – direkt till hans doktorsexamen.

Hans doktorsavhandling från 1969, “A Hidden Surface Algorithm for Computer Generated Halftone Pictures”, beskrev vad som nu är känt som Warnock Algorithm, och i hans ord [PDF]han har “den tvivelaktiga utmärkelsen att ha skrivit den kortaste doktorsavhandlingen i University of Utahs historia.” Den har bara 32 sidor [PDF]och inte innehåller någon datorkod.

(Åter)spelar i ett kvarts sekel av Adobe Photoshop

SE MER INFORMATION

Som han sa i en intervju 1986:

Bland andra alumner anställde Evans & Sutherland den unge John Warnock. Han lämnade senare för att arbeta på Xerox PARC 1978, där han arbetade för Chuck Geschke. Tillsammans arbetade de på ett sidbeskrivningsspråk som heter Interpress, som beskrivs i detta Usenet-inlägg från 1983. Precis som med Xerox Alto kunde Warnock och Geschke inte övertyga Xerox ledning om den kommersiella potentialen i deras arbete, så de lämnade för att starta ett eget företag.

Marva Warnock var också en viktig influens och bidragsgivare inom andra områden av sitt arbete. Hon designade den ursprungliga Adobe-logotypen och dess anpassade typsnitt; dess första bokstav är fortfarande företagets logotyp idag. Teckensnittsredigeringsprogrammet som John skrev för att hjälpa till att automatisera några av de repetitiva uppgifterna i det här jobbet släpptes senare till marknaden som Adobe Illustrator. Några år senare, hans 1991 projekt Camelot [PDF]blev Portable Document Format, PDF själv.

2003 donerade John och Marva 200 000 Adobe-aktier till universitetet. John E och Marva M Warnock Building, som inrymmer ingenjörs- och datavetenskapsavdelningarna, är uppkallad efter dem. De gav också lärostolar i naturvetenskap, matematik och konst.

Han gick i pension som VD för Adobe 2001 och var ordförande för dess styrelse tillsammans med Geschke fram till 2017. Han har mottagit många utmärkelser för sitt arbete, både ensam och tillsammans med Geschke, bland annat från Association for Computing Machinery, Edwin H Land Medal, Bodley Medalj, Lovelace Medal, National Medal of Technology and Innovation och Marconi Award. Warnock var en ivrig skidåkare, och efter att de gick i pension drev han och Marva Blue Boar Inn i Midway, nära skidorterna Park City och Deer Valley.

Warnock dog den 19 augusti, 82 år gammal, omgiven av sin familj. Han lämnar Marva och tre barn.

Du kanske hittar videon nedan som intresserar dig. ®

startnotis

Adobes John Warnock ska inte förväxlas med John Walker från Autodesk och Diet Hacker-berömmelsen, som är mycket levande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *