Underhusets kommitté kräver svar från postkontoret på undersökningsbonusbetalningar | Post

By | August 20, 2023

Postmästare kan föras tillbaka inför underhusets företagsvakthund efter att de vägrat att helt återkräva bonusutbetalningar från chefer kopplade till utredningen av den felaktigt dömda postombudsskandalen.

Darren Jones, ordförande för parlamentets affärsutskott, skrev till postkontoret för att begära ytterligare svar efter att företaget sa att det inte skulle söka en fullständig återbetalning av bonusbetalningar som tilldelats för arbete relaterat till utredningen av Horizons rättegångsfel.

Postens felaktiga IT-system Horizon resulterade i en felaktig fällande dom av 700 postanställda för stöld och falsk bokföring mellan 2000 och 2014. Skandalen fick några operatörer i fängelse och fick skulden för fyra självmord. Det är föremål för en utredning utförd av den pensionerade överdomaren Sir Wyn Williams, som blev lagstadgad 2021.

Efter skandalen visade det sig att cirka 1,6 miljoner pund i bonusutbetalningar gjordes till chefer. Horizons undersökning var en av fyra “mått” på vilka bonusutbetalningar tilldelades, var och en stod för 25%.

Post erkände att ha gjort misstag i hanteringen av ärendet och 33 anställda lämnade frivilligt tillbaka totalt £64 252 i bonusar som tilldelats i relation till ett specifikt delmått kopplat till samarbetet med utredningen.

Nick Read, verkställande direktör för postkontoret, bad tidigare i år parlamentsledamöter om ursäkt för “felet och misstaget” och bekräftade att han hade återbetalat cirka 13 000 pund av sitt eget bonuspaket på 455 000 pund – eller cirka 3 % relaterat till underuppfyllelsen av förfrågan. .

Posten sa dock i ett brev till Jones förra veckan att de inte har för avsikt att be chefer att återbetala hela andelen av förfrågningsbonusen.

Ministrarna undersökte bonusutbetalningarna och publicerade en rapport från en advokatbyrå, Simmons & Simmons, tidigare denna månad som sa att bonusbetalningarna var försvarliga enligt en läsning av metrikens text. Däremot sade den att det inte var möjligt att säga om det var grunden för att bonusarna tilldelades på grund av ofullständiga registreringar.

Jones skrev till postkontoret på fredagen och ifrågasatte dess tolkning av regeringens rapport som motivering och sa att han inte ansåg ärendet avslutat.

“Skulle du nu kunna överväga att återkräva bonusen som betalats mot det övergripande undersökningsmåttet baserat på de “tydliga styrningen”-misslyckanden som identifierats av Department of Business and Commerce granskning och förändringen av utredningens status som ålägger uppenbara juridiska och etiska skyldigheter för postens chefer engagerar sig fullt ut med en lagstadgad offentlig utredning? Han skrev.

hoppa över nyhetsbrevskampanjen