Medelhavslivsstil kopplad till 30 % lägre risk för dödsfall • Earth.com

By | August 20, 2023

En nyligen genomförd samarbetsstudie av La Universidad Autónoma de Madrid och Harvard TH Chan School of Public Health fann att människor i Storbritannien som noga följer en medelhavslivsstil löper en minskad risk att dö av alla orsaker och specifika sjukdomar.

Medelhavslivsstilen, ofta känd för sina hälsofördelar, går längre än bara en diet. Även om kosten är en viktig komponent, omfattar livsstilen som helhet en rad vanor och metoder som traditionellt finns bland människor som bor i länder som gränsar till Medelhavet.

Sammantaget betonar medelhavslivsstilen en kost rik på frukt, grönsaker och fullkorn och låg i tillsatta salter och sockerarter. Det är också fokuserat på att få tillräckligt med vila, fysisk aktivitet och sociala interaktioner.

studiefokus

Studien, publicerad i tidskriften Mayo Clinic Procedurer, utmärkte sig genom att bedöma hälsofördelarna med medelhavsdieten och livsstilen utanför sin traditionella region. Detta ger insikt i kostens anpassningsförmåga och dess fördelar, även när det implementeras med lokalt tillgängliga produkter och i olika kulturella sammanhang.

“Denna studie tyder på att det är möjligt för icke-Medelhavsbefolkningar att anta Medelhavsdieten… och att anta Medelhavslivsstilen i allmänhet inom sina egna kulturella sammanhang”, konstaterade Mercedes Sotos Prieto, huvudförfattare till studien. Hon tillade vidare, “Vi ser möjligheten att överföra livsstilen och dess positiva hälsoeffekter.”

Hur forskningen gick till

Forskargruppen analyserade data från 110 799 deltagare, mellan 40 och 75 år, från UK Biobank-kohorten. Denna befolkningsbaserade studie omfattade England, Wales och Skottland.

Deltagarna bedömdes med hjälp av Mediterranean Lifestyle Index (MEDLIFE), som bedömer följande tre kategorier: “Mediterranean food consumer” (intag av livsmedel som ingår i medelhavskosten, såsom frukt och fullkorn); “Medelhavets matvanor” (att följa vanor och praxis kring måltider, inklusive att begränsa salt och dricka hälsosamma drycker); och “fysisk aktivitet, vila och sociala och sociala vanor” (att följa livsstilsvanor, inklusive att ta regelbundna tupplurar, träna och umgås med vänner).

Varje objekt inom de tre kategorierna poängsattes sedan, med högre totalpoäng som indikerar större följsamhet till Medelhavslivsstilen.

Vad experterna fann

Nio år efter den första datainsamlingen granskade forskarna deltagarnas hälsoresultat. Deras resultat avslöjade att de med högst följsamhet till Medelhavets livsstil, mätt med MEDLIFE-poäng, hade en 29% lägre risk för dödlighet av alla orsaker och en 28% lägre risk för cancerdödlighet.

Resultaten visade att MEDLIFE-kategorin “fysisk aktivitet, vila och sociala och sociala vanor” var särskilt inflytelserik. Att följa denna kategori var inte bara förknippat med minskningen av de ovan nämnda riskerna, utan också med en minskning av risken för dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar.

Sammantaget belyser studien de potentiella universella hälsofördelarna med livsstilen i Medelhavet, vilket tyder på att dess positiva effekter inte är begränsade till dess ursprungsort.

Mer om Medelhavets livsstil

Medelhavslivsstilen är en livsstil som omfattar mer än bara matval. Det är ett heltäckande tillvägagångssätt som integrerar många aspekter av det dagliga livet och har kopplats till många hälsofördelar.

Diet

  • Hela livsmedel: Fokusera på hela, obearbetade livsmedel, inklusive frukt, grönsaker, fullkorn, baljväxter, nötter och frön.
  • Hälsosamma fetter: Olivolja är en basföda och används rikligt i matlagning och smaksättning av mat.
  • Magra proteiner: fisk och fågel föredras framför rött kött. Fisk och skaldjur äts ofta, minst två gånger i veckan.
  • Mejeriprodukter: Låga till måttliga mängder ost och yoghurt.
  • Vin: Måttlig konsumtion av rött vin, vanligtvis till måltider.
  • Örter och kryddor: Krydda maten med örter och kryddor istället för salt.

Fysisk aktivitet

Regelbunden fysisk aktivitet är en stöttepelare. Oavsett om det är genom dagliga sysslor, promenader eller mer strukturerade träningsformer, är att vara aktiv en integrerad del av Medelhavets livsstil.

sociala förbindelser

Prioritera familj och gemenskap. Måltider är till exempel ofta gemensamma angelägenheter där familjer samlas.

Socialt engagemang och att ha ett starkt socialt nätverk ses som väsentligt för psykiskt välbefinnande.

vila och tupplurar

I många medelhavsländer är det vanligt att ta en kort tupplur eller tupplur på eftermiddagen, särskilt efter middagen. Denna viloperiod tros föryngra och ge en paus från dagens liv och rörelse.

samband med naturen

Trädgårdsskötsel, jordbruk eller helt enkelt tillbringa tid utomhus är vanligt. Det ger dig inte bara färskvaror, utan det hjälper dig också att jorda dig själv och skapa en koppling till naturen.

medvetet ätande

Måltider avnjutas och konsumeras utan brådska. Sådan mindfulness säkerställer bättre matsmältning och en uppskattning av matens smaker.

Lägre stressnivåer

Även om det kanske inte är unikt för Medelhavsområdet, betonar livsstilen stressreducering, oavsett om det är genom dagliga övningar, mindfulness eller gemenskapskontakter.

Fördelar

Många studier har kopplat medelhavslivsstilen till en rad hälsofördelar. Dessa inkluderar minskade risker för hjärtsjukdomar, vissa cancerformer, diabetes, Alzheimers och till och med depression. Kombinationen av en näringsrik kost, ett aktivt liv och starka sociala kopplingar verkar skapa ett holistiskt förhållningssätt till friskvård.

Medelhavslivsstilen är inte enbart tillgänglig för dem som bor i Medelhavsområdet. Principerna kan integreras i dagliga rutiner var som helst och blir en globalt erkänd livsstil som rekommenderas för hälsa och livslängd.

—-

Kolla in oss på EarthSnap, en gratis app från Eric Ralls och Earth.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *