Net Zero Bottle-systemet kommer att drabba återförsäljare med 1,8 miljarder pund om året

By | August 19, 2023

Regeringens stora system för återvinning av flaskor kommer att kosta företag tio gånger mer än vad tjänstemän tidigare hävdat, visar en branschanalys.

Enligt beräkningar från British Retail Consortium kommer det planerade lagersystemet för att köpa flaskor och burkar med drycker att kosta återförsäljare minst 1,8 miljarder pund per år.

En stor del av kostnaderna kommer sannolikt att vältras över på konsumenterna i form av högre priser, vilket leder till krav på att skjuta upp eller till och med avbryta systemet.

BRC sa att dess granskning visade på behovet av en fördröjning för att “ompröva” nuvarande planer för att “undvika att införa ett onödigt komplext och dyrt system”.

Detta kommer efter att ett separat system för att debitera återförsäljare och tillverkare för kostnaden för återvinning av deras förpackningar av kommunerna sköts upp av ministrar efter oro som tagits upp av återförsäljare och parlamentsledamöter om den sannolika inverkan på kostnaderna för hushållsvaror.

I regeringens officiella konsekvensanalys för Return on Deposits Scheme (DRS) – sedd av The Telegraph – uppskattades den årliga kostnaden till 171 miljoner pund per år 2019.

Men analys av BRC, som representerar stora stormarknader, tyder på att den årliga kostnaden för detaljhandeln kommer att vara minst 1,8 miljarder pund per år från 2025, en siffra tio gånger högre.

Systemet inkluderar speciella “automater med returautomater” som ska installeras i butiker så att konsumenterna kan lämna tillbaka plastflaskor och dryckesburkar och få tillbaka sina pengar, med kostnader för industrin inklusive att se till att maskinerna är skyddade från väder och vind eller brottslingar. , samt de som är kopplade till lagring och logistik av returnerade flaskor.

BRC tror att kostnaderna för industrin kommer att öka ytterligare eftersom deras beräkningar inte inkluderar kostnaden för industrin för att skapa ett industriorgan för att administrera systemet, vilket de säger skulle kosta hundratals miljoner.

“Ett ansenligt pris”

Craig Mackinlay, som är ordförande för gruppen av konservativa parlamentsledamöter som inte granskar nettonoll, sa: “Planet för återtagande av pant, även om det är lovvärt i sin avsikt att öka återvinningen och minimera plastavfallet, kommer med ett avsevärt pris.

”Kostnaden kommer helt enkelt att läggas till priserna och blir därför inflationsdrivande. Som alltid kommer det att drabba de fattigaste hårdast. Den nuvarande förseningen är välkommen, en permanent skrotning av hela idén skulle vara ännu mer.”

Systemet, tillsammans med systemet för utökat producentansvar (EPR), utarbetades av dåvarande miljöminister Michael Gove för att hjälpa Storbritannien att minska avfallet och utropades som att hjälpa Storbritannien att nå sitt mål om noll vätska.

BRC sa att “marginalerna förblir smala” på produkter och “betydligt snäva förra året”, vilket betyder att “medan återförsäljare kan absorbera en del av kostnaderna för att implementera dessa nya policyer, är det oundvikligt att införandet av EPR och DRS tillsammans skulle öka press på konsumentpriserna”.

Inflationens inverkan på systemet enbart beräknas lägga till miljarder pund till de årliga kostnaderna för återförsäljare.

Lanseringen av Return of Deposits Scheme i Skottland har skjutits upp till tidigast oktober 2025 efter att regeringar “misslyckats med att leverera en meningsfull plan eller realistiska tidslinjer för dess införande”, enligt BRC.

Andrew Opie från BRC sa: “Det föreslagna retursystemet för insättningar är dyrt, komplicerat och kan inte leverera den radikala förändring i återvinning som krävs för att motivera det. Genom att höja kostnaderna med nästan 2 miljarder pund om året riskerar regeringen att höja priserna för vanliga hushåll precis när inflationen faller.

“Regeringen måste först införa sina husinsamlings- och packningsavgiftsreformer så att den kan bedöma den bästa vägen framåt i en DRS. På den nuvarande kursen kommer det att vara konsumenterna som kommer att betala priset för detta onödigt förhastade, dyra och komplexa system.”

Enligt DRS kommer återförsäljare att få ersättning från Warehouse Management Organisation, som samlar in returnerat material och säljer det till återförsäljare, för att vara värd för en returpunkt.

En talesperson för Defra sa: “Vi är fast beslutna att införa våra reformer för att minska avfallet och förbättra vår användning av resurser. Vårt retursystem för insättning är en viktig del av detta, därför arbetar vi med leverantörskedjan för att designa ett enkelt och effektivt system som gynnar företag, konsumenter och miljön.

“Vi är säkra på vår analys. Många dryckestillverkare välkomnar insättningssystemet och är övertygade om att det kommer att hjälpa dem att få tillgång till fler och bättre återvunnet förpackningsmaterial, spara pengar och ge delade miljöfördelar. Dessutom är de bredare ekonomiska fördelarna med DRS betydande, inklusive uppskattningsvis 8,5 miljarder pund i fördelar till 2032 från enbart avfallsminskning.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *