Hade forskarna fel? Forskare föreslår nytt datum för utbrott för vulkanen Laacher See

By | August 19, 2023

Jättevulkanutbrott

Forskare ifrågasätter det nyligen etablerade radiokolbaserade datumet för vulkanens utbrott av Laacher See, vilket tyder på att den är 130 år för gammal på grund av förorening av vulkaniskt kol. Svaveltoppen i Grönlands inlandsis och särdragen från forntida vulkanutbrott stöder detta reviderade datum.

I en färsk forskningsartikel utmanar forskare högprecisionsradiokoldatering för utbrottet av vulkanen Laacher See, som tidigare daterades till 13 000 år sedan.

De hävdar att själva utbrottet inträffade för 12 880 år sedan, vilket är 130 år efter det datum som föreslagits av Reinig et al. år 2021.

Forskargruppen, som inkluderade forskare från Durham University, University of Oxford, Royal Holloway University of London, SYSTEMIQ Ltd. och Teesside University, tyder på att det nya utbrottsdatumet kan ha äventyrats av vulkaniskt kol.

Det nya datumet av Reinig et al., producerades baserat på radiokol från träd som fångades i de pyroklastiska flöden som producerades av utbrottet, mycket nära vulkanen. Tyvärr släpper vulkaner ut koldioxid från den underliggande magmakammaren, som sipprar genom marken och absorberas av all vegetation, inklusive träd.

Denna magmatiska koldioxid innehåller inte radiokol eftersom det är gammalt kol som har funnits i marken i miljontals år. Så att införliva det döda kolet i trädet kommer att producera ett mycket gammalt datum. Dessutom påpekar forskarna att det finns en nyrapporterad svavelspets som just har identifierats i Grönlands inlandsis (svavel lägger sig i luften efter ett utbrott på inlandsisens yta och begravs av efterföljande snö).

Svaveltoppen inträffade ungefär 12 870 år före nutid, i stort sett samma tid som 12 880 år före det aktuella datumet för Laacher See-utbrottet, vilket återigen antyder att Reinig et al., datumet är felaktigt. Forskarna betonar att det nya datumet inte sammanfaller med en stor svavelspets.

Efter att reflektera över studiens resultat sa huvudförfattaren professor James Baldini vid University of Durham: “Vår nya studie noterar att det senaste utbrottsdatumet inte tar hänsyn till dött kol som släpps ut av vulkanen och absorberas av träd.

”Därför har träden som används i Reinig et al. var förorenade av detta vulkaniska kol, vilket gav en ålder på cirka 130 år mer.

“Detta perspektiv stöds av närvaron av en mycket stor svaveltopp som finns på Grönlands inlandsis med alla egenskaper hos Laacher See-utbrottet, daterat 130 år efter det nya datumet för Reinig et al.

“Utbrottet är därför fortfarande en livskraftig utlösare för Younger Dryas-evenemanget.”

Det tyska vulkanutbrottsdatumet publicerat av Reinig et al., 2021, är cirka 130 år äldre än den tidigare accepterade åldern.

Forskarna påpekar att tidigare forskning visar att magmatiska bidrag av koldioxid kan producera radiokoldatum som sträcker sig i ålder från några decennier till 200 år, i överensstämmelse med den 130-åriga skillnaden mellan det tidigare accepterade datumet och det som nyligen publicerats av Reinig et al. . .

Vulkanen Laacher See distribuerade aska över Europa och spred svavel över världen. Aska från utbrottet används ofta som en tidsmarkör i sedimentära sekvenser över hela Europa, så tidpunkten för utbrottet påverkar den rapporterade tidpunkten för miljöförändringar rekonstruerade från dessa europeiska sjökärnor.

Referens: “Posible magmatic influence of CO2 on the date of the Laacher See-eruption” av James UL Baldini, Richard J. Brown, Fabian B. Wadsworth, Alice R. Paine, Jack W. Campbell, Charlotte E. Green, Natasha Mawdsley och Lisa M. Baldini, 5 juli 2023, Natur.
DOI: 10.1038/s41586-023-05965-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *