Linus Tech Tips svarar på läckt HR-möte som hölls dagen efter att ex-anställd slutade

By | August 18, 2023

Publicerad: 2023-08-18T10:32:27

uppdaterad: 2023-08-18T10:49:14

Linus Media Groups vd Terren Tong svarade på ljud från ett läckt HR-möte som hölls dagen efter att den tidigare anställde Madison Reeve lämnat i ett uttalande från Dexerto.

Linus Tech Tips hade en tumultartad vecka, som började med anklagelser från Nexus Gamers, som togs upp i en video om ursäkt, som inte togs emot väl av samhället. Mitt i rasan har den tidigare anställde Madison Reeve kommit fram med anklagelser om trakasserier och hot under sin tid på YouTubes innehållsproducent.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Linus Sebastian svarade på dessa anklagelser och hävdade att han var i “ett tillstånd av chock” när han läste anklagelserna. Men sedan Linus kommentarer har ljudet från ett HR-möte, som ägde rum den 10 december 2021, dagen efter att Reeve lämnade, dykt upp igen. Videon publicerades ursprungligen för över sex månader sedan och har återigen dykt upp på Linus Tech Tips subreddit.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I ett samtal med Dexerto kommenterade Linus Media Groups vd Terren Tong det läckta ljudet från mötet: “Vi står fast vid våra tidigare kommentarer om att det var chockerande att se alla anklagelser från en före detta anställd”, säger Tong, innan han upprepar att o Företaget tar saker “mycket allvarligt” och “arbetar på att anlita en utredare från tredje part för att undersöka dessa anklagelser”.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Den nysmorda vd:n fortsätter: “2021 var syftet med teammötet:”

Skapa ditt kostnadsfria Dexerto-konto och få:

Ad-Lite-läge|Mörkt läge|Erbjudanden på spel, tv och filmer och teknik

  • “Uppmuntra öppenhet och transparens för både individer och deras kamrater, om det finns några problem så att de kan åtgärdas omedelbart”
  • “Ge riktlinjer för problemlösning och konfliktlösning – att stå upp för vad som är rätt, arbeta som ett team, använda den information de har för att bedöma situationer och fatta välgrundade beslut”
  • “Se till att etiska företag följer strikta juridiska gränser för vad som kan sägas om personalfrågor”
  • “Upprepa eskaleringsalternativ för att säkerställa att problem kan utlösas på lämpligt sätt: direkt chef, företagsägare eller ett tredje parts HR-företag.”
  • “Påminn teamet att använda det anonyma feedbackformuläret om du inte är bekväm med att använda kanalerna som nämns ovan”

Tongs kommentarer tar inte upp en olämplig kommentar från en gruppmedlem under mötet, där han säger: “Ska du dansa på det bordet eller bara stå på det?” efter Linus inbjudan till kommentarer efter mötets slut.

Artikeln fortsätter efter annonsen

VD:n för Linus Media Group drar slutsatsen “…i händelse av att det finns en serie av misslyckanden på alla nivåer, inklusive det externa HR-företaget, är anställda fortfarande skyddade av BC Employment Standards Act, så vi uppmuntrar anställda från alla företag att använda tillgängliga och tillgängliga etablerade resurser”.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Tidigare LTT-anställd träder fram

Colin Worobetz i sin verkstadYoutube: LinusTechTips

Colin Worobetz, en tidigare skribent för Linus Media Group, hörde också angående Madison Reeves anklagelser och hävdade följande på sitt Reddit-konto. “…berättelsen hon berättade i dagens inlägg är hur jag minns den då.”

Eftersom Linus Media Group fortsätter att bedöma nedfallet från veckans händelser kommer vi att hålla utkik efter eventuell framtida utveckling. Inte uppdaterad? Vi har en förklarande för dig här.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Artikeln fortsätter efter annonsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *