Gamla metallgrytor ger oss ledtrådar till vad människor åt på bronsåldern

By | August 18, 2023

Den här artikeln granskades i enlighet med Science X:s redaktionella process och policys. Redaktörerna lyfte fram följande egenskaper, vilket säkerställer innehållets trovärdighet:

kontrollerade

peer reviewed publikation

pålitlig källa

recension


(a) Fotografi av kitteln och vad som finns kvar idag. (b) Konstnärens rekonstruktion av kitteln som den skulle ha sett ut när den användes. Kredit: iScience/Wilkin et al.

× för nära


(a) Fotografi av kitteln och vad som finns kvar idag. (b) Konstnärens rekonstruktion av kitteln som den skulle ha sett ut när den användes. Kredit: iScience/Wilkin et al.

Arkeologer har länge dragit slutsatser om hur forntida verktyg användes av människorna som tillverkade dem baserat på skrivna uppgifter och kontextuella ledtrådar. Men med dietpraxis var de tvungna att göra antaganden om vad som åts och hur det tillagades.

En ny studie publicerad i tidskriften iScience den 18 augusti analyserade proteinrester från antika kokkärl och fann att människorna i Kaukasus åt rådjur, får, getter och medlemmar av kofamiljen under Maykop-perioden (3700-2900 f.Kr.).

“Det är verkligen spännande att få en uppfattning om vad folk gjorde i dessa kittlar för så länge sedan”, säger Shevan Wilkin vid universitetet i Zürich. “Detta är det första beviset vi har på konserverat protein från en fest – det är en stor smältdegel. De gjorde uppenbarligen stora måltider, inte bara för enskilda familjer.”

Forskare vet att fetterna som bevarats i forntida keramik och tandstensproteiner – avlagringarna av hård, mineraliserad plack på tänderna – innehåller spår av de proteiner som forntida folk konsumerade under sin livstid.

Nu kombinerar denna studie proteinanalys med arkeologi för att utforska specifika detaljer om de måltider som tillagas i dessa specifika kärl. Många metallegeringar har antimikrobiella egenskaper, varför proteinerna bevarades så bra i kittlarna. Smutsmikrober som normalt skulle bryta ner proteiner på ytor som keramik och sten är fångade i metallegeringar.

“Vi har redan konstaterat att folk vid den tiden förmodligen drack en öl med soppa, men vi visste inte vad som ingick i huvudmenyn”, säger Viktor Trifonov vid Institutet för materiell kulturhistoria.

Forskarna samlade in åtta avfallsprover från sju kittlar som återvanns från kyrkogårdar i Kaukasusregionen. Denna region ligger mellan Kaspiska och Svarta havet och sträcker sig från sydvästra Ryssland till Turkiet och inkluderar dagens Georgien, Azerbajdzjan och Armenien.

De återvann framgångsrikt proteiner från blod, muskelvävnad och mjölk. Ett sådant protein, beta-1 värmechockprotein, indikerar att kittel användes för att tillaga vävnader från rådjur eller nötkreatur (ko, jak eller buffel). Får- eller getmjölksproteiner har också återvunnits, vilket tyder på att kittlarna användes för att tillaga mejeriprodukter.

Radiokoldatering gjorde det möjligt för forskarna att specifikt peka ut att kittlarna kunde ha använts mellan 3520-3350 f.Kr. Det betyder att dessa fartyg är mer än 3 000 år äldre än några fartyg som analyserats tidigare. “Det var ett litet prov av sot från ytan av kitteln”, säger Trifonov. “Maykop-bronsgrytor från det fjärde årtusendet f.Kr. är en sällsynt och dyr sak, en ärftlig symbol som tillhör den sociala eliten.”

Medan kittlarna visar tecken på slitage från användning, visar de också tecken på omfattande reparationer. Detta tyder på att de var värdefulla, krävde stor skicklighet för att göra och fungerade som viktiga symboler för rikedom eller social ställning.

Forskare skulle vilja utforska likheter och skillnader i avfall från ett brett spektrum av kärltyper. “Vi skulle vilja få en bättre uppfattning om vad människorna på denna antika stäpp gjorde och hur matberedningen skilde sig från region till region och över tid”, säger Wilkin. Eftersom köket är en så viktig del av kulturen kan studier som denna också hjälpa oss att förstå kulturella kopplingar mellan olika regioner.

Metoderna som användes i denna studie visade att det finns stor potential för detta nya tillvägagångssätt. “Om proteiner bevaras i dessa kärl, finns det en god chans att de kommer att bevaras i ett brett spektrum av andra förhistoriska metallartefakter”, säger Wilkin. “Vi har fortfarande mycket att lära, men det här öppnar upp fältet på ett riktigt dramatiskt sätt.”

Mer information:
Härdade kittel: konserverade proteiner från tidiga kopparlegeringskärl belyser bankettpraxis i den kaukasiska stäppen, iScience (2023). DOI: 10.1016/j.isci.2023.107482

Tidningsinformation:
iScience

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *