Ford lanserar GT3-inspirerade Mustang GTD

By | August 18, 2023

2024 kommer den nya Ford Mustang GT3 att ses som racingdebut och, i fotspåren av många andra märken inom GT-racing, presenterar Ford nu en extrem roadversion av den GT3-förarinspirerade Mustangen, som kommer att göras tillgänglig för lyckligt lottade. kunder 2025.

Mustang GTD nämns som den mest avancerade Mustang någonsin, en begränsad upplaga, street-legal prestandabil designad och byggd i en gemensam ansträngning av Ford Performance och Multimatic.

I hjärtat av bilen finns en kompressorladdad 5,2-liters V8:a med över 800 hk kopplad till en 8-växlad dubbelkoppling bak och kolfiberdrivaxel för en nästan idealisk viktbalans.

Bilen har också omfattande användning av kolfiber i karossen, mycket avancerad Multimatic-designupphängning som justerar fjäderhastighet och körhöjdsinställningar för ban- eller gatubruk, aktiv aerodynamik, magnesiumhjul och titanavgaser.

“Mustang GTD krossar alla förutfattade meningar om en superbil”, säger Jim Farley, Fords vd och koncernchef. “Detta är ett nytt tillvägagångssätt för oss. Vi designade inte en vägbil för banan, vi skapade en racerbil för vägen. Mustang GTD tar racingteknologin från vår Mustang GT3 racerbil, lindar in den i en Mustang kolfiberkaross och lanserar den på gatan.”

“Vi var besatta av att köra teknik under huden. Det som får den att ticka är ännu mer övertygande än vad du kan se när den kör förbi, säger Mark Rushbrook, global chef, Ford Performance Motorsports. “När du tittar på tekniken, aerodynamiken, hur drivlinan fungerar, är Mustang GTD en vägraket.”

Som Stephen Kilbey diskuterade med Mark Rushbrook för bara några veckor sedan, investerar Ford mycket i Mustang-märket som en haloprodukt för den blå ovalen och GTD kommer att gå med i en parad av nyligen släppta bevis på den puddingen med Mustang GT4, Mustang GT3 samt Mustang Dark Horse R spec racer och mer.

“Det här är vårt företag, vi kastar ut handsken och säger: “Kom och hämta den”, sa Farley. “Vi vill gärna varna alla andra. Jag tar spårtid i en Mustang GTD mot varannan bilchef i hans bästa landsvägsbil.

“Mustang GTD representerar det bästa från Ford Motor Company och vad vårt team behöver göra varje dag”, sa Farley. “Det här är vad som händer när du tar det du är bra på och tänjer på gränserna för att se var bubblan stannar. Det representerar kärnan i den förvandling vi genomgår på Ford, från mjukvara till specialutgåvor.”

Detaljerna

Mustang GTD ser att kolfiberdelar ersätter vanliga produktionsartiklar för att minska vikten, sänka tyngdpunkten och förbättra reaktionsförmågan. Stänkskärmarna, motorhuven, byte av bagagelucka, dörrtrösklar, främre splitter, bakre diffusor och tak är alla kolfiber med kolfiber fram- och bakpaneler som tillval.

Aeropaketet inkluderar en omfattande aerodynamisk underrede av kolfiber och hydrauliskt styrda främre klaffar för att hantera luftflödet för aerodynamisk balans i samordning med en aktiv bakvinge.

Utrymmet som skulle utgöra bagageutrymmet på en vanlig väggående Mustang upptas nu av en semiaktiv fjädring, hydrauliskt kontrollsystem och transmissionskylsystem som använder ett racinginspirerat lock som ersätter bagageluckan och inkluderar två intag. luft från bakrutan in i området och genom värmeväxlarna.

Mustang GTD använder en specialbyggd 5,2-liters kompressormatad V8 med dubbla luftintag och det första torrsumpmotoroljesystemet installerat på en väggående Mustang för att hjälpa till att hålla motorn smord under kontinuerlig, krävande kurvtagning. Motorns 7 500+ rpm redline genererar exceptionella toner genom det tillgängliga titan aktiva ventilavgassystemet. Det är den mest kraftfulla street legala Mustang som någonsin utvecklats av Ford.

All den kraften skickas från motorn till bakhjulen via en kolfiberdrivaxel kopplad till en 8-växlad bakväxel för en nästan 50/50 viktfördelning mellan fram och bak. Varvtidssimuleringar och dynamiska tester av drivlinan ledde till valet av drivlinan och växellådans arkitektur för att få kraften till marken.

Mustang GTD har toppmodern semiaktiv fjädring som kan variera både fjäderhastigheter och åkhöjd. Adaptiv spoleventildämparteknik med hydrauliskt aktiverad dubbel fjäderhastighet och höjdupphängning ger två unika tillstånd som förbättrar väg- och banprestanda oberoende. Fjädringsinställningar möjliggör en nästan 40 mm lägre åkhöjd i spårläge, och totalt sett har den en bana som är nästan fyra tum bredare än Mustang GT.

En främre fjädring med kort, lång arm ger förbättrad styvhet i sidled och förbättrad kinematik, särskilt i hörn med högt G. Den bakre fjädringen har en stötstångsarkitektur och inbyggd länkarmsvippa, där interna Adaptive Spool Valve-dämpare och spiralfjädrar är anordnade i en horisontell kris- korsmönster och integrerad i en stark, styv och vikteffektiv rörformad underram. Den unika arkitekturen skapar ett rörelseförhållande mellan tryckstång och dämpare på 1:1 så att bilen reagerar exakt på banförhållandena.

Mustang GTD:s väggrepp och kurvstabilitet kommer från 325 millimeter breda framdäck, som är lika breda som Ford GT:s bakdäck, medan de bakre är 345 millimeter, monterade på 20-tums smidda aluminiumfälgar eller smidda magnesiumfälgar tillgängliga. Magnesiumhjul erbjuder den perfekta kombinationen av vikt och hållbarhet och en design som liknar Mustang GT3 racerbil.

Bakom dessa hjul finns den enorma BremboMT kolkeramiska bromsar, som är optimerade för värmeavvisning, vilket leder till hårdare, mer konsekvent stopp i bromszonen. Bakbromsvärme avlägsnas med hjälp av kylkanaler monterade under den bakre upphängningen.

Mustang GTD har en teknologi först för Ford med variabel dragkraft i spårläge. Detta gör det möjligt för föraren att tänja på bilens gränser genom att modulera motorkraften och intrånget i traction control. Justeringar kan göras utan att ta händerna från ratten, vilket gör att föraren kan anpassa vägförhållandena till sin körförmåga.

Cockpitfunktionerna är utförda i premiummaterial, inklusive Miko-mocka i kombination med läder och kolfiber, medan digitala displayer håller förarna engagerade och har full kontroll. RECARO® Bandagsoptimerade säten kompletteras med 3D-tryckta paddelväxlar i titan, vridratt och serieplatta, allt tillverkat av pensionerade Lockheed Martin F-22 titandelar. Baksätet togs bort för att minska vikten och ge lastutrymme.

Produktionen av Mustang GTD kommer att vara begränsad och prissättningen förväntas börja på cirka 300 000 $. Den kommer att börja sitt liv på Fords monteringsfabrik i Flat Rock och sedan transporteras till Multimatics anläggning i Markham, Kanada, där den kommer att tillverkas för hand till racinginspirerad precision av Ford Performance- och Multimatic-teamen. Mustang GTD kommer att finnas tillgänglig i slutet av 2024, början av 2025.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *