Spansk plym ger blöta nätter, risk för åskväder, men ännu en lågtryckshelg

By | August 17, 2023

Det kommer att vara mycket varm och fuktig luft som pulserar över södra Storbritannien senare i veckan, med några kvava nätter i sydöstra England. London kommer att se lufttemperaturer på 25 till 28C om dagen och fortfarande känns som Mitten av 20-talet en fredagskväll. Temperaturen får inte sjunka under 20°C över natten i delar av sydöstra England eftersom fuktig luft och väderförhållanden ökar. Det här skulle bli en tropisk natt.

Denna våg av mycket varm luft som rör sig norrut från den iberiska halvön är känd som “den spanska plymen” när andra förhållanden matchar. Det är inte bara sydvärmen. Vissa inställningar resulterar i kvavt och mycket varmt väder här i Storbritannien, åtföljt av åskväder och kraftigt regn.

Spanien har varit hett och Frankrike har nu värmevarningar. I ett sydligt flöde kommer samma luft att träffa Storbritannien, vilket i stort sett höjer lufttemperaturen till runt 20°C. Den skjuts dock snart österut för helgen. Det är aldrig långt borta, lurar på den närmaste kontinenten och kan gå tillbaka till Kent, kanske London i slutet av helgen och början av nästa vecka.

“Spanish Plume” är faktiskt ett ganska catchy namn för ett ganska komplext meteorologiskt fenomen som leder till varma förhållanden och kraftiga regnskurar eller åskväder i delar av Storbritannien och nordvästra Europa.” Met Office

Förutom värme behöver den spanska Plume-installationen ytterligare en ingrediens. Ett svalare flöde från Atlanten kan introducera fukt som frontband som arbetar från väster mot Storbritannien. Luftfuktighet, temperaturkontrast och konvektion. Det är två olika luftmassor. När de möts är den kallare (tätare) atlantiska sjöluften närmare ytan medan den mycket varmare (mindre täta) kontinentala luften från söder tvingas uppåt. Åskväder kan resultera i kraftiga regn, blixtar, hagel och byiga vindar. Den här typen av inställningar kan orsaka stor spänning för blixtfotografer under sommarmånaderna, särskilt om stormarna kommer efter mörkrets inbrott.

Stormmatning kan verkligen hända om det är lite synoptisk rörelse, precis de rätta ingredienserna närvarande, men inte för mycket förändring. Den här gången håller den atlantiska delen på att utvecklas och ett djupare lågtryck kommer att sträcka sig över Storbritannien på fredag ​​kväll till tidig lördag och störa plymen.

fredag

Sprängningar av skyfall kommer att sprida sig från sydväst tidigt på fredagen. Denna första sträcka kommer att blekna på eftermiddagen, men kommer att innehålla kraftiga, åskskurar för Wales, Midlands och West Country och Nordirland på morgonen. De sträcker sig över Isle of Man, nordvästra England, till Isle of Wight sent på morgonen, med det blötaste vädret för centrala England vid lunchtid, och sträcker sig in i sydöstra England på eftermiddagen. Det kommer att vara mycket moln, men det blir varmt och fuktigt. Var som helst som ser solljus kommer temperaturen att stiga.

Hotet om kraftigt regn fortsätter under eftermiddagen för det inre av centrala/östra England, med risk för åskväder och regn för Cumbria och Dumfries & Galloway. På fredagskvällen skulle en del regn komma nära Edinburgh och kan påverka festivalen och tatueringen.

Fredag ​​natt och natt kan vara intressant för stormjagare längst i sydost, kanske så långt som till East Anglia. Netweather Radar kommer att vara värd att titta på för utvecklingen i norra Frankrike, över Engelska kanalen och i sydöstra England.

“Det är möjligt att det kommer att bli lokala översvämningar på grund av ytvatten i delar av nordvästra, södra och östra England, London och Midlands på fredag ​​och lördag… och det kan bli störningar på färden.” Env. Agency

Atlantens låga kommer att medföra kraftiga frontalskurar när bandet rör sig norrut. Det kommer också att bli kraftiga vindbyar i centrum, med kuling över exponerade kustdelar i sydvästra Storbritannien och sedan in i Irländska sjön på lördag. Skottland kommer också att slingra sig med ett östligt flöde med kraftiga lävindbyar in i NW Highlands.

“möjlighet för lokal påverkan från små bäckar och ytvatten i de centrala och nordöstra områdena på lördagsmorgonen på grund av kraftiga regn över natten.” SEPA

Därmed avslutas arbetsveckan med regn och blåsigt väder, med skurar också. Det hela tar sin tid att driva iväg till norra Nordirland och Skottland på lördag, men helgen ljusnar och lugnar ner sig.

Mekaniken i veckans spanska fjäderviktsupplägg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *