Har du näring? Varför komjölk fortfarande dominerar över växtbaserade alternativ

By | August 17, 2023

mjölk jämförelse illustration

En studie som tittade på mer än 200 växtbaserade mejeriprodukter visade att endast 12 % matchade eller översteg kalcium-, vitamin D- och proteininnehållet i komjölk. De flesta av dessa alternativ, särskilt de gjorda av havre, soja och mandel, var berikade med kalcium och vitamin D. Men endast 16 % av dessa växtbaserade alternativ hade proteinnivåer lika med eller högre än komjölk. Studien belyser behovet av tydligare märkning och offentlig vägledning om näringsskillnader.

En analys av mer än 200 växtbaserade mjölkalternativ visade att få innehåller kalcium, vitamin D och protein från komjölk.

Fler och fler människor vänder sig till växtbaserade mjölkalternativ, där havre, soja och mandel är populära val. Men det finns en fråga att överväga: Ger dessa växtbaserade produkter samma näringsmässiga fördelar som komjölk? En färsk studie visar att det i de flesta fall inte gör det.

Komjölk har varit en primär källa till kalcium och vitamin D. Dessa näringsämnen flaggas av 2020-2025:s kostråd för amerikaner som ofta underkonsumerade, vilket sätter folkhälsan på spel. Dessutom fungerar komjölk som en viktig proteinbidragsgivare till den amerikanska kosten.

Studieresultat

För att bedöma hur näringsinnehållet i växtbaserade mjölkalternativ står sig i jämförelse med komjölk, undersökte forskarna mer än 200 växtbaserade mjölkalternativprodukter som såldes i USA 2023. inkluderade i tidigare studier. Jämfört med komjölk innehöll endast 12 % av de mjölkalternativa produkterna jämförbara eller större mängder av alla tre studerade näringsämnen: kalcium, D-vitamin och protein.

Abigail Johnson, biträdande professor och biträdande chef för Nutrition Coordination Center vid University of Minnesota School of Public Health, presenterade resultaten vid NUTRITION 2023, flaggskeppsmötet för American Society for Nutrition.

“Våra resultat ger bevis för att många växtbaserade mjölkalternativ inte är näringsmässigt likvärdiga med komjölk”, säger Johnson. “Baserat på dessa fynd bör konsumenter leta efter växtbaserade mjölkalternativa produkter som listar kalcium och vitamin D som ingredienser. De kanske också vill överväga att lägga till andra källor till kalcium och D-vitamin till sina dieter.”

Dyk djupare in i data

University of Minnesota Nutrition Coordination Center upprätthåller en databas med cirka 19 000 livsmedel för att bedöma kostintag i mänsklig forskning. “Vi vet från våra kostbedömningar för näringsstudier att konsumenterna väljer mer växtbaserade mjölkalternativ,” sa Johnson. “Detta projekt syftade till att öka antalet av dessa mejerialternativ tillgängliga i matdatabasen för Nutrition Coordination Center.”

Studien inkluderade näringsinformation från näringsfaktaetiketter och ingrediensinformation för 233 växtbaserade mjölkalternativprodukter från 23 olika tillverkare. För varje produkt använde forskarna ett program för beräkning av näringsämnen för att uppskatta fullständig näringsinformation. De jämförde sedan näringsinnehållet i olika produkter inom en kategori – till exempel mandelmjölk, havremjölk och sojamjölk – med varandra och med komjölk. Jämfört med komjölk hade endast 28 av de växtbaserade alternativen liknande eller mer kalcium, D-vitamin och protein.

Huvudpunkter i analysen

Nästan två tredjedelar av produkterna som ingick i studien var gjorda av mandel, havre eller soja. Forskarna fann att 170 av de växtbaserade mjölkalternativen var berikade med kalcium och vitamin D och att berikningsnivån tenderade att likna mejerimjölk. Närmare bestämt var 76 % av de havrebaserade produkterna, 69 % av de sojabaserade alternativen och 66 % av de mandelbaserade alternativen berikade med kalcium och vitamin D. Den genomsnittliga proteinhalten var 2,0 gram (g) protein per 240 milliliter (ml) vätska, med stor variation från 0 till 12 g. Endast 38 (16 %) av de studerade mejerialternativen hade en proteinhalt större än eller lika med 8 g per 240 ml som finns i komjölk. Soja- och ärtbaserade alternativ var mer benägna att ha mer protein.

“Våra resultat pekar på behovet av att säkerställa att konsumenterna är medvetna om att många växtbaserade mjölkalternativprodukter på marknaden idag inte är näringsmässigt likvärdiga med komjölk”, säger Johnson. “Krav på produktmärkning och kostråd för allmänheten är bland de metoder som kan vara till hjälp för att varna och utbilda konsumenter.”

Framtida forskningsriktningar

Därefter planerar forskarna att utforska andra näringsämnen i växtbaserade mjölkalternativ som skiljer dem från komjölk. Till exempel innehåller många av dessa produkter fibrer, vilket tyder på att de kan hjälpa till att tillgodose vissa näringsbehov som komjölk inte har.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *