Eurostar cykelbokningsprocess flaggad som “farsk”

By | August 17, 2023

En cyklist avslöjade sin frustration när han försökte boka sin cykel på ett Eurostar-tåg, med en journalist för konsumentfrågor från Guardian som lämnade in sitt klagomål och beskrev den pågående processen, som kräver att passagerare bokar sina tågbiljetter och transporterar sina cyklar separat, som “falska”.

Innan coronavirus-pandemin tillät tågoperatören över kanalerna att ett litet antal fullstora cyklar, såväl som cyklar som tagits isär och placeras i lådor eller väskor, transporteras på sina tjänster.

Men uppkomsten av pandemin i början av 2020 fick Eurostar att avbryta sin policy för överdimensionerat bagage, vilket innebär att de enda cyklarna som tillåts på dess tjänster var hopfällbara, så länge de förvarades i en väska.

Tidigare i år återinfördes policyn för överdimensionerat bagage och Eurostar bekräftade för Cycling UK att man från 1 juni 2023 skulle transportera cyklar färdigmonterade och packade eller packade på vissa tjänster från London till Bryssel.

Där det är tillåtet och i mån av plats kan sportutrustning inklusive cyklar nu tas med på dessa tjänster för en avgift på £45 om den bokas mer än 48 timmar före avgång, eller £60 om den bokas därefter.

Boxade cyklar är också tillåtna på vissa tåg på rutten London till Paris, även om den nationella välgörenhetsorganisationen för cyklister påpekar att “restriktioner efter Brexit har ökat komplikationerna för den internationella tågtjänsten som förhindrade transport av cyklar utan förpackning till Paris. . .”

I en omfattande artikel på sin webbplats, som beskriver Eurostars cykeltransports historia och den nuvarande situationen, samt alternativa alternativ (utöver att flyga eller ta ett motorfordon) för människor som vill korsa Engelska kanalen med sina cyklar, sa Cycling UK att efter ett möte med tågoperatören i maj i år, “har det goda skäl att tro att Eurostar gör allt de kan för att återgå till sin pre-pandemiska servicenivå, vilket möjliggjorde transport av monterade cyklar till alla större terminaler”.

Cycling UK tillade dock att de “inte ser den nuvarande servicenivån som tillräcklig som en långsiktig lösning för cyklister”, samt påpekade att “till skillnad från tjänsten före coronavirus måste kunderna nu resa i samma tjänster som din cykel, hämta den vid ankomst direkt till plattformen.

“Om det inte finns plats på ditt valda tåg för din cykel, är det möjligt att den åker på ett tidigare tåg och är tillgänglig för avhämtning vid din ankomst.”

Men erfarenheten av en London-cyklist som skrev till Guardian om sina problem med att försöka säkerställa att de kunde resa med sin cykel på Eurostar tyder på att processen är långt ifrån okomplicerad.

Den blivande resenären sa att sedan han tidigare i år fick reda på att cyklar återigen skulle tillåtas på tjänsterna till Bryssel, hade han försökt göra en reservation för sitt sommaruppehåll.

“Det är inte möjligt online och när jag skickade mejl och ringde kom de utlovade svaren aldrig”, fortsatte cyklisten.

De tillade: “Det har skett en enorm ökning av cykelresor som, i kombination med tågresor, innebär en semester med låga koldioxidutsläpp. Så varför gjorde Eurostar tillgång till tjänsten omöjlig?”

Som svar skrev tidningens journalist för konsumentfrågor, Anna Tims, i sin kolumn Dina problem att järnvägsoperatörens webbplats “instruerar passagerare som vill boka icke-hopfällbara cyklar ombord på ospecificerade “utvalda tåg” att skicka ett e-postmeddelande och, ironiskt nog, göra det tidigt för att undvika besvikelse. Du har försökt i över fyra månader.

(I deras Eurostar-policyartikel på deras hemsida listar Cycling UK de olika tjänsterna där cyklar är tillåtna.)

“Mina inledande undersökningar gick inte framåt”, fortsatte Tims. “Eurostar sa till mig att de ännu inte hade något onlinesystem för att kontrollera tillgänglighet och hänvisade mig tillbaka till webbplatsen.”

Eurostar sa till henne att “vi är fortfarande fullt engagerade i att tillhandahålla en effektiv och prisvärd service för kunder som vill ta med cyklar ombord och vi kommer att fortsätta att se hur vi kan bli bättre”.

Tims kom tillbaka till Eurostar och lyckades till slut säkra bekräftelse på tjänster från London till Bryssel där cyklar är tillåtna, men hon tillade att det var “ett problem” – nämligen att “du inte kan begära cykelreservationen förrän du köpt din icke -Återbetalningsbara tågbiljetter och svar på mejl tar 7-10 dagar.

“Om du har tur får du betala £45 för att få din cykel incheckad; om inte, har du en olämplig biljett för en cykelsemester.

“Det här är en bluff,” sa hon. “Det verkar som att Eurostar vet detta, men har ingen brådska att reformera.”

När hon noterade att cyklisten som kontaktade henne kunde göra en reservation för hennes cyklar, tillade hon att Eurostar hade berättat för henne att “vi arbetar hårt för att minska svarstiden för cykelförfrågningar och försöker också förbättra hur vi visar information online. linje.

“Det innebär också ett onlinebokningsverktyg för att förenkla cykel- och bagagebokning,” tillade Eurostar. “Vi funderar på att släppa det här inom en snar framtid.”

Cycling UK:s artikel berör också planerade förändringar av Eurostars bokningssystem, som man hoppas ska underlätta processen.

“Eurostar har bekräftat att de också vill utveckla ett onlinebokningsverktyg för cykeltransporter och kommer att göra allt för att rådfråga cykelgemenskapen, inklusive Cycling UK, om detta,” sade välgörenhetsorganisationen. “På grund av den planerade lanseringen av den nya Eurostar-webbplatsen i oktober 2023 kommer utvecklingen av denna funktionalitet inte att ske förrän nästa år.

“Cycling UK hoppas att det nya systemet kommer att effektivisera hela processen, vilket gör det lika enkelt att boka plats för din cykel som att boka din biljett, men förvänta dig inte att det kommer att introduceras när som helst snart,” tillade han.

Tidigare under 2015 fick Cycling UK, då känd som CTC och arbetade tillsammans med European Cyclists Federation samt grupper som representerade cyklister i olika kontinentala länder, Eurostar att avbryta en planerad ändring av sin bagagepolicy som skulle ha förhindrat att fullstora cyklar blev transporteras i sina tåg om de inte hade plockats isär och packats in.

> Eurostar backar: kampanjen tvingar företaget att kassera regeln om cykelbox

CTC:s dåvarande vd, Paul Tuohy, sa: “Det är fantastiska nyheter att åsikterna från så många av våra medlemmar och andra cyklister över hela Europa har hörts. Det bevisar hur en framgångsrik och välskött kampanj kan vara en stor kraft för det goda och få saker gjorda.

“Vi på CTC vill tacka alla som stöttat vår onlineaktion, såväl som andra cykelföretag i Europa, APPCG [All Party Parliamentary Cycling Group, now the All Party Parliamentary Group for Cycling and Walking]och borgmästarna i London och Paris.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *