Bryssel, Gent och Brygge kan nås med tåg från Storbritannien. Men vilken av dessa skönheter kommer överst?

By | August 17, 2023

Av Annabelle Thorpe Till posten på söndag

9:20 17 augusti 2023, uppdaterad 9:21 17 augusti 2023Gent är inte det första stället du kan tänka dig för en banbrytande virtual reality-upplevelse. Denna vackra stad vid floderna Lys och Schelde är mycket mer känd för sina eleganta medeltida byggnader som reser sig över det platta Flandern-landskapet som ett flamländskt Oxford.

Men dess gigantiska katedral St Bavo erbjuder just det: en futuristisk rundtur genom historien om stadens mest berömda konstverk, The Adoration of the Mystic Lamb.

Det hela känns positivt Star Trek. Iförd huvudbonad promenerar du genom de gamla klostren och lär dig om historien om den berömda altartavlan. Genom headsetet utspelar sig hela stadsbilder framför dina ögon, biskopar dyker upp i scharlakansröda dräkter, liksom konstnärerna bakom målningarna. Det är enormt imponerande – och en bra metafor för själva staden, som blandar det historiska och samtida med en skön dos konstigheter.

Gent är det andra stoppet på vår trestadstur, inklämd mellan Bryssel och Brygge. Resor mellan varje stad tar inte mer än en timme, så det är lätt att packa tre väskor på mindre än en vecka, och vår “Any Belgian Station” returbiljett Eurostar – som tar oss från Storbritannien till Bryssel, till en annan stad och tillbaka – täcker redan två av våra tre resor inom landet.

Det regnar när vi anländer till Bryssel, en blöt och dimmig natt – men vi dyker ner i Aux Armes de Bruxelles, ett livligt brasserie som serverar en sallad skaldjursgratäng fylld med musslor och fiskbitar. En blandning av turister och lokalbefolkningen gömde glatt undan flaskor med lokalt vin (som gjordes mer minnesvärd av flamben vid borden av en Suzette-crepe som nästan satte eld på gardinerna).

Annabelle Thorpe tar en stadsrundtur i Belgien och stannar till i Bryssel, Gent och Brygge. Ovan ligger Gents centrum
Annabelle checkar in på The Juliana Hotel Brussels (ovan), där dubbelrum börjar på £220

Med bara en halv dag i Bryssel har vi markerat de stora hitsen, med början med de utsmyckade guildhalls och palats som kantar Grand Place, ett av Europas mest imponerande medeltida torg.

Det är fullt av turister och reseguider som viftar med paraplyer som plågade herdar. Men folkmassan förtar inte byggnadernas intrikata skönhet, med flaggor som fladdrar i vinden.

Vi beger oss till Royal Museum of Fine Arts för att förundras över Brueghels målningar, sjudande av liv och raseri, och den lugna stillheten i verk av Gauguin och Magritte. Du kan tillbringa en vecka här och inte se hela dess extraordinära konstsamling, men vid lunchtid ringer tåget och vi beger oss till Bryssel-Midi för vårt tåg till Gent.

Splendor: På sitt besök i Gent besöker Annabelle den “gigantiska” St Bavos katedral
Annabelle säger att Grand Place (ovan) i Bryssel är “ett av de mest imponerande medeltida torgen i Europa”

Väl där tar vi oss ner till gamla stan, där floden Lys kantas av hus med anor från 1200-talet, då Gent var en av de mest välmående städerna i norra Europa.

Känd för sina lyxiga textilier lämnade köpmännens rikedom ett rikt arv av medeltida arkitektur som ger staden känslan av ett friluftsmuseum.

Nästa dag, efter vårt oväntade virtual reality-äventyr, klättrade vi upp på en av båtarna som navigerar i Gents gallerverk av kanaler. När vi flyter längs de fridfulla bakvattnen förundras jag på nytt över hur en sådan vacker plats förblir så lyckligt fridfull. Kanske är det därför de flesta turister passerar genom Gent mot Brygge, utan tvekan Europas mest kända medeltida stad.

Annabelle får veta att Brygge (ovan) nästan helt återuppbyggdes i slutet av 1800-talet efter att ha hamnat i ett tillstånd av förfall.

Efter den korta tågresan tar vi en vandringstur där vi får veta att Brygge nästan helt återuppbyggdes i slutet av 1800-talet efter att ha hamnat i ett förfall. Ett beslut togs att återskapa byggnaderna som de skulle ha sett ut under medeltiden, vilket gör staden till en av världens första turistmål.

Vi drack kall öl på ett café på centrala Markt. Vi vandrade genom gränderna och njöt av romantiken i landskapet. Vi fördjupar oss i stadens fascinerande historia på Gruuthuse-museet.

Men när tåget går tillbaka till Bryssel är vi överens om att Gent var höjdpunkten. Det finns något konstigt med staden, med sina bohemiska gatukvarter, svagt upplysta barer och oväntade virtual reality-turer.

En idealisk blandning av historia, kultur och syndigt god mat, ungefär som Belgien självt.

RESFAKTA

Annabelle Thorpe var gäst på Eurostar, vars biljetter “Any Belgium Station” kostar från 49 £ enkel resa (eurostar.com). Dubbelrum endast på The Juliana Hotel Brussels (juliana-brussels.com) från £220, The Yalo Urban Boutique Hotel i Gent (yalohotel.com) från £132 och Hotel Dukes’ Arches i Brygge (dukesarches .com) från £140 Hitta mer information på visitflanders.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *