VM för damer: Gammal rivalitet mellan England och Australien når ett nytt stadium när turneringen når sin topp

By | August 16, 2023

Efter att Sarina Wiegman avslutat sin presskonferens efter lördagens seger över Colombia, var den holländska Englands tränare så överväldigad av antalet frågor om Englands historiska idrottsrivalitet med Australien att hon omedelbart började fråga lagmedlemmar om omfattningen av det. Hon insåg snabbt att hon hade underskattat hur mycket det betydde.

De på lägret i England informerade henne vederbörligen, även om, som en besättningsmedlem skrattade, “Det är inte som att vi visade hennes gamla Ashes-klipp.” Det kanske de inte gjorde.

En tur till butiken bredvid Englands lugna Terrigal-bas skulle ha visat hur intensivt allt blir. Första sidan av den australiska västern – tidningen som täcker australiensiska spelaren Sam Kerrs hemstad Perth – läser: “Och du trodde att askan var stor!”

Det är i alla förberedelser för spelet, där den allmänna känslan artikuleras av Sydney Morning Herald är: “Nu till Poms.”

Allt visar verkligen hur mycket detta dam-VM har åstadkommit för Australien, med onsdagens semifinal som kommer att slå alla typer av publikrekord. Även med fans som tidigare avfärdat “fotboll” som nu ser fram emot den här matchen och försöker skaffa biljetter, känns det som matchen den här turneringen har väntat på, ett välförtjänt crescendo, ett evenemang med ett kungligt hov.

Relaterade artiklar

  • 1Så här ser du England mot Australien: TV-kanal och starttid för semifinalen i VM för damer
  • 2Australien har ett ögonblick – kommer Sam Kerr äntligen att få sitt mot England?
  • 3Lejoninnorna kommer att behöva slå en hel nation i VM-feberns grepp

Och det gäller både England och Australien.

När det gäller ren berättardramatik har det hittills nästan varit det ideala VM. Turneringen bjöd på chocker, oförutsägbarhet, minnesvärda ögonblick, historier och nu en högklassig lineup för semifinalerna, med den sanna eliten skild från de som förlänger. Ett av dessa spel kommer att involvera en rivalitet som är bland de äldsta och mest intensiva inom sport, ett lockande element som överträffar alla evenemang.

Det här evenemanget äger också rum runt lunchtid på en onsdag i Storbritannien, vilket är nästan perfekt för att passera tittarna genom skolloven. Även om England och Australien inte har stött ihop tillräckligt för att det ska bli en riktig fotbollsrivalitet (även om det pratas från fältet om att det håller på att förändras), handlar frågan om något mycket större än så. några sport som nu överförs till en ny sport.

Det här kommer att bli enormt, även om man lägger undan det som står på spel. Och insatsen är att England är en match från fotbollens största scen.

Så är dock Australien. Orden “Til it’s done”, en förkortning av ordet “Matildas” i klassisk australisk stil, finns nu överallt på sociala medier. Den nationella entusiasmen har varit så stor att det här spelet kan släppas när som helst och landet ligger fortfarande stilla.

“Vi kan se att det är många som är exalterade över den här matchen”, sa Australiens tränare Tony Gustavsson innan han pekade på den fullsatta presskonferensen och sa: “Titta bara på det här rummet här!”

Det är klart att allt detta är buller som spelarna själva har försökt minska och behöver utesluta. Det har varit de vanliga raderna om hur det är “bara ett annat spel”. Till och med Wiegman gick från att ställa frågor till att insistera: “Vi känner inte rivaliteten så mycket.” Buller är visserligen poängen.

Och du kan inte avfärda allt detta som irrelevant, eftersom det kommer att ladda atmosfären runt Sydneys Stadium Australia över strömmen från en hemmasemifinal.

Det är här som det finns en dynamik som bara ger bränsle till det här spelet ännu mer, som ökar spänningen. Det kanske inte är så stor skillnad mellan sidorna, men det ser inte ut som att de är jämna. Australien är hemma; och kampanjerna på de två sidorna har varit väldigt olika.

Med England vände det nästan. Efter fem på varandra följande matcher betingade av spänningen av en pinsam tidig exit, är de nu laget som skulle kunna ångra något större, som kan “skämma bort festen”. England nådde också minimimålet att nå semifinal. Det kan ha varit en kamp, ​​men nu kunde det frigöra dem för att gå för det mesta. Det fanns en känsla av att ett lag samlades i några av sina bästa fotbollsögonblick mot Colombia. Georgia Stanway satte ihop allt och tog på sig mer ansvar.

Australien kom samman på ett helt annat sätt. Medan England har banat väg, och successivt löst problem efter problem, har Gustavssons lag varit på en berg-och-dalbana som passar in på hur detta världsmästerskap har tagit landet med storm känslomässigt.

Om formen av den segern på straffar innebar mycket nervositet och tvivel, tjänade det också till att stärka tron.

“Jag minns att jag gick in i omklädningsrummen efter Frankrike-matchen och Sam [Kerr] kom in och sa: ‘Jag tror att nu är det ögonblick då vi verkligen kan tro att vi kan gå hela vägen’, sa Australiens Mackenzie Arnold om sin hyllade lagkamrat på tröskeln till Englandsmatchen.

Det är denna känsla av beslutsamhet som Wiegmans team alltid har njutit av och utvecklats. Dessa två olika vägar till semifinalen ger också flera perspektiv på nästa match.

En syn på England är att de har kämpat sig igenom problem efter problem, till den grad att de nu kan övervinna vad som helst.

En annan syn är att att låta spel bli strider är en indikation på att du kan få verkliga problem när du möter ett riktigt elitlag.

Men spelar Australien så här? Kvartsfinalen mot Frankrike väckte andra bekymmer.

Det är en turnerings natur, kom ihåg. De handlar oftast om spelhantering och att tvinga dig fram. Wiegman utvecklade den kvaliteten i England, särskilt genom ett gjutjärnsförsvar så välskött av Millie Bright.

Om Kerr börjar, vilket många av sorlet runt Australiens läger alltmer indikerar, kan hon upptäcka att det kärnområde hon gillar mest är helt täckt. Å andra sidan blir det första gången Englands försvar möter en anfallare som använder utrymmet och bollen på det unika sätt som Kerr gör.

Det är, naturligtvis, om hon är tillräckligt vältränad. “Australien är inte bara Sam Kerr,” sa Wiegman. “Ja, vi har en plan, men hon kan börja eller stanna på bänken.” Dessa frågor kvarstår, men det gör också förväntningarna på detta VM för det första stora ögonblicket av dess stora stjärna.

Alessia Russo fick äntligen sitt. Englands anfallare kan ha hittat något liknande så småningom.

Det är helt klart rätt spel. Ingen skulle göra misstaget att kalla det den “riktiga finalen”, men det kan visa sig vara den största matchen i världscupen.

Det är en gammal rivalitet på en ny scen, med nya insatser. Inget av dessa lag har någonsin varit i en VM-final tidigare. Det finns verkligen inget bättre spel för att ta dig dit.

Det är ett spel som turneringen har väntat på. Och det är ögonblicket som lagen har väntat på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *