Storbritanniens inflation saktar ner till 6,8 % i juli när energipriserna faller

By | August 16, 2023

Få gratis uppdateringar om inflationen i Storbritannien

Lägre gas- och elkostnader ledde till ett kraftigt fall i Storbritanniens inflation i juli, men det underliggande pristrycket har inte lättat som väntat, vilket håller pressen på Bank of England att hålla räntorna höga.

Konsumentpriserna var 6,8 procent högre i juli än ett år tidigare, en minskning från en årlig ökning på 7,9 procent i juni, enligt uppgifter som publicerades på onsdagen av Office of National Statistics. Detta fall resulterade i den lägsta inflationstakten sedan februari förra året.

Rubriknumret motsvarade ekonomernas förväntningar och kommer som en blygsam lättnad efter att tisdagens lönedata var förvånansvärt stark. Men detaljerna antydde att Storbritannien inte hade gjort framsteg i att lösa sitt inflationsproblem.

Exklusive livsmedels- och energipriser steg kärninflationen med oförändrade 6,9 ​​% årlig takt i juli och tjänstepriserna steg i snabbare takt, vilket höll pressen på BoE att hålla penningpolitiken stram för att återställa prisstabiliteten.

Centralbankens penningpolitiska kommitté höjde denna månad räntorna med 25 procentenheter till 5,25 %, den högsta på 15 år. Marknaderna förväntar sig en 15:e ökning i rad när panelen med nio medlemmar sammanträder i september.

Suren Thiru, chef för ekonomi vid handelsredovisningsorganet ICAEW, sa: “Även om dessa siffror ger en försäkran om att inflationsvågen har vänt, beror denna senaste nedgång snarare på lägre energiräkningar efter sänkningen av elpristaket. energi från Ofgem , än till en ökad lättnad av pristrycket”.

Det lägre kvartalsvisa energipristaket ledde till en 15%-ig nedgång i gas- och elpriserna i juli, vilket bidrog till en total prisnedgång på 0,4% jämfört med juni.

Livsmedelspriserna stabiliserades i juli och steg bara med 0,1 procent för månaden och sänkte den årliga inflationstakten för livsmedelspriserna från 17,3 procent till 14,9 procent.

Marknadens reaktion på uppgifterna var tystad. Pundet steg till 1,274 dollar mot dollarn då guldräntorna knappt rörde sig. Med liten rörelse på obligationsmarknaderna är det osannolikt att siffrorna kommer att flytta bolåneräntorna.

Men förbättringar av energi- och livsmedelspriserna uppvägdes av tecken på att prispressen på de flesta andra områden inte har lättat.

Linjediagram över KPI-inflationen (%, år över år) som visar att fallande nominell inflation inte döljer några framsteg när det gäller att lindra det underliggande pristrycket

Priserna på större råvaror steg med 0,3 % under månaden, med den årliga inflationstakten som förblev konstant på 6,9 %, istället för att falla till 6,8 %, som ekonomer hade förväntat sig.

De värsta nyheterna för BoE var att tjänstepriserna, som politiker ser som den bästa indikatorn på underliggande inhemsk inflation, steg med 0,8 % i juli. Den årliga tjänsteinflationen ökade från 7,2 % i juni till 7,4 % i juli, den högsta nivån sedan mars 1992.

Ekonomer sa att detta skulle oroa beslutsfattare eftersom det visade att den accelererande takten i prisökningarna var ett djupare inhemskt problem snarare än den oundvikliga konsekvensen av högre gas- och elkostnader i grossistledet.

Paula Bejarano Carbo, biträdande ekonom vid National Institute for Economic and Social Research, sa: “Vi har ännu inte sett en vändpunkt i den totala inflationstakten, som förblir stillastående på cirka 7 %.”

Ruth Gregory, brittisk biträdande chefekonom på konsultföretaget Capital Economics, sa: “Med lönetillväxt och tjänsteinflation starkare än banken förväntade sig, verkar det tydligt att banken har mer att göra.”

Medan underliggande data visar att inflationstrycket är värre än väntat, hyllade förbundskansler Jeremy Hunt fallet med 6,8 ​​% i rubrikvärdet som ett tecken på framsteg mot regeringens löfte att halvera inflationstakten i år.

Men han märkte att det fanns mer att göra. – Vi är inte i mål. Vi måste hålla fast vid vår plan att halvera inflationen i år och komma tillbaka till 2-procentsmålet så snart som möjligt”, sa han i ett uttalande.

Vissa ekonomer tvivlar på sannolikheten för att Rishi Sunak skulle uppfylla sitt löfte om priser, vilket skulle kräva att inflationstakten under fjärde kvartalet 2023 skulle falla till minst 5,3%.

Institutet för skattestudier, en tankesmedja, sa att det var långt ifrån en självklarhet att premiärministern kommer att nå sitt mål eftersom de flesta av de kända förbättringarna av energi- och matkostnader har skett och framsteg måste fortfarande göras när det gäller måttlighet. av priser. gå upp någon annanstans.

Heidi Karjalainen, forskningsekonom på IFS, sa: “De framsteg som uppnåtts beror främst på att råvaru- och energipriserna inte längre ökar i fjolårets takt. Utmaningen är att kärninflationen förblir envist hög och betydligt högre än väntat i början av året.”

Sunak hyllade inflationsfallet som ett tecken på att “regeringens plan fungerar”. Han sa till ITV att löneökningar måste vara “hållbara” och “fokuserade på att belöna produktivitetsökningar”, efter att data som släpptes på tisdagen visade rekordhög årlig löneökning i Storbritannien på 7,8% under de tre månaderna fram till juni.

Premiärministern erkände också att den statliga pensionen kan öka med ungefär det beloppet nästa år, eftersom han bekräftade sitt engagemang för trippellåset, som säger att den statliga pensionen höjs i april med den högsta av tre mått: inkomsttillväxt, inflation eller 2,5 procent.

Det var “rätt att gå in och hjälpa människor med den press de [inflation] ta med, sa han.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *