Alla bombanklagelser mot Trump och hans allierade i Georgia RICO-fallet

By | August 16, 2023

Donald Trump och medlemmar av hans juridiska team för kampanj 2020 fick en omfattande lista över brottsanklagelser relaterade till hans ansträngningar att ändra de juridiska resultaten av presidentvalet i Georgien på måndagskvällen.

Ett brett spektrum av anklagelser listades i dokumentet, som öppnades strax före midnatt efter timmars arbete av storjuryn, innehållande mer än 30 totalt och på nästan 100 sidor.

Distriktsåklagaren Fani Willis talade strax före midnatt och kallade Trump-teamets ansträngningar för en “kriminell konspiration”.

Själva listan över brottsanklagelser förvärrades endast av det stora antalet Trump-kopplade individer som redan har åtalats. Alla framstående medlemmar av Trumps juridiska team, inklusive Rudy Giuliani, Jenna Ellis, Kenneth Chesebro, Sidney Powell och John Eastman är nu åtalade, liksom Vita husets tidigare stabschef Mark Meadows. Listan fortsätter att inkludera en före detta publicist för rapparen Ye, mest känd som den misslyckade presidentkandidaten (två gånger?) Kanye West, samt Georgia State Senate-medlemmen Shawn Still.

Sammanlagt nitton personer är åtalade i åtalet, med närmare tre dussin oåtala medkonspiratorer också namngivna.

Trump själv står inför 13 brottsanklagelser, inklusive en som han delar med alla andra åtalade: en överträdelse av Georgias stadga för påverkade och korrupta organisationer (RICO), som anklagar dem som agerar i ett kriminellt företags tjänst.

Han står också inför 12 andra fall, inklusive: sammansvärjning för att utge sig för att vara en offentlig tjänsteman, två fall av sammansvärjning för att begå förfalskning, två fall av sammansvärjning för att avge falska uttalanden under ed, två fall av sammansvärjning för att lämna in falska dokument, två fall av att begära en regering tjänsteman, presentera falska dokument, konspirera för att begära falska uttalanden och göra falska uttalanden.

Meadows, en före detta GOP-kongressledamot och senare ses som en man som utförde Trumps önskemål i Vita huset efter att tidigare stabschefer försökt stävja presidentens basala instinkter, står bara inför en anklagelse utöver att ha brutit mot RICO: värvning av en tjänsteman.

Giuliani, den tidigare borgmästaren som fick sitt tillstånd indraget efter att ha spridit osanningar och konspirationer om valet, står inför 13 fall: RICO-anklagelsen, tre fall av värvning av offentliga tjänstemän, tre fall av falska uttalanden under ed, ett fall av konspiration för att utge sig för en regeringstjänsteman, tre fall av konspiration för att begå förfalskning, ett fall av sammansvärjning för att göra falska uttalanden och ett fall av konspiration för att lämna in falska dokument.

Några av de allvarligaste anklagelserna mot hennes juridiska team har fallit på Powells axlar, advokaten som bannlysts av Trumps team under de sista dagarna av hans försök att annullera valet, genom att håna hennes konspirationsteorier som “galna”. Enligt åklagare var Powell inblandad i intrånget i röstningssystem som inträffade i Coffee County, när Trump-anhängare försökte få tag i privata väljardata i sin strävan att bevisa frånvaron av väljarfusk.

Trevian Kutti, en medieagent som tidigare arbetat för Ye, anklagades också för hennes påstådda försök att skrämma två kvinnor, en mamma och hennes vuxna dotter, som arbetade som väljare i Georgien inför valet. O Atlanta Journal-Constitution hade rapporterat att Kuttis inblandning i vad som blev en rasistisk kampanj för trakasserier mot de två kvinnorna sannolikt skulle ingå i åtalet, eftersom flera personer kopplade till trakasserierna intervjuades.

Förre delstatsrepublikanska partiets ordförande David Shafer är också inblandad i utredningen. Han markerar den andra GOP:s delstatsordförande att åtalas för sin roll i att försöka störta valet, efter Michigan för bara några dagar sedan.

Varje åtal är olika och har olika riktlinjer för straffmätning. Distriktsåklagare Fani Willis påpekade som svar på en reporters fråga på måndagskvällen att RICO-överträdelsen, som alla 19 åtalade är åtalade för, innebär ett obligatoriskt fängelsestraff.

Måndagen var andra gången som Trump åtalas på delstatsnivå. Han har sedan dess åtalats för mer än 30 fall av förfalskning av affärsregister i samband med ett påstått mutupplägg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *