5 frukter och grönsaker du inte bör skala

By | August 16, 2023

För de flesta av oss är en grönsaksskalare ett viktigt köksredskap. Och även om det definitivt är användbart ibland (tittar på er mango!), stannade vi för att fundera över hur ofta i sanning behöver använda? Eller hur mycket värdefull tid, energi och näring slösar vi bort när vi tar bort det yttre lagret av organisk godhet från en grönsak och slänger den i papperskorgen?

Enligt Dr Amy Lee, chef för nutrition på kärn, skinnet på många av dessa frukter och grönsaker innehåller faktiskt värdefulla fibrer, antioxidanter och andra vitaminer: oersättliga näringsresurser som vi ofta helt ignorerar. Här är fem frukter och grönsaker du bör hålla borta från din skalare.

1. Potatis

Oavsett om vi skalar dem för vår favorit tacksägelsesidan eller rosta dem hela dubbelbakad potatis, skalen på vår potatis är ofta avsedda för skräpet. Men, enligt Dr. Lee, kan samma skinn innehålla “betydande mängder kalium” tillsammans med “massor av fibrer.” Omhändertagande av pälsavfall ungefär hälften av de kostfiber som potatisen har att erbjuda, tillsammans med 25 procent av dess kalium. Dessutom för mycket tid att pilla med en hal potatis och din skalare. Laddade potatisskalnågon?

2. Aubergine

Den italienska nonnas visdom skulle få oss att tro att de lila skalen är bittra och sega, men när var sista gången du åt en skiva Aubergine parmigiana och tänkte “wow, kommer dessa skinn verkligen i vägen för det här?” Verkligheten är att aubergineskalet ofta hjälper till att hålla skivorna intakta medan inredningen tillagas och mjuknar, vilket gör rätter som auberginekotletter Det är aubergine manicotti möjlig. Dessutom, enligt Dr Lee, innehåller huden också ett antocyanin som kallas nasunin, ett värdefullt näringsämne som hjälper till att skydda hjärnceller och underlätta blodflödet till hjärnan.

3. Äpplen

Oavsett om du brukade äta förpackade skalade äppelskivor i förskolan eller inte, är de dagarna förbi sedan länge. Även om det är sant att insidan av ett äpple innehåller massor av värdefulla näringsämnen, inklusive vitamin A och C, kalium och kalcium, skalen innehåller betydligt större mängder och på mer koncentrerade nivåer. Peeling är inte bara ett slöseri med tid, utan ett enormt slöseri med näringsämnen. Och även om du behöver skala dina äpplen (kanske för att du är förälder till ett litet barn som totalt vägrar äta äpplen med skalet?), kasta dem inte! Kasta dessa skal med lite kanelsocker och släng dem i ugnen för en “skin-ny” sats. äppelchips.

4. Persikor och Kiwi

Luddigheten på dessa frukter kan vara en deal breaker för vissa, men enligt Dr. Lee är den luddiga huden laddad med fibrer och vitaminer som kan ha stor inverkan på vår matsmältningshälsa och immunitet. Kiwihud, enligt Dr. Lee, är särskilt rik på vitamin E, en viktig antioxidant som främjar immunitet. Nu, om du är kräsen när det gäller konsistens, är chansen stor att du inte bryr dig om hur många värdefulla näringsämnen som finns begravda i dunet. Men innan du slänger hela idén i papperskorgen (tillsammans med skalen), stanna upp och tänk: märker du verkligen den konsistensen när den tillagas i en persikopaj? Eller när den skärs i små bitar och blandas till en persilja? Det kan finnas vissa fall där du kan lämna skalaren bakom dig.

5. Citrus

Okej, så man brukar behöva skala citrusfrukter, men man bör absolut tänka efter en extra gång på att slänga skalen. Även om de inte kan ätas råa, är citron-, lime- och apelsinskal bra för att gnida in socker, ingjuta i vanlig sirap eller – när semestern närmar sig – godis för att göra ditt eget hemlagade godis fruktkaka eller köttfärspajer. När allt annat misslyckas sparar du skalen till klockan 6 negroni eller gammaldags och skryta för dina vänner om de nya hälsofördelarna med din cocktailtimme, som du fått tack vare din antioxidantrika cocktailgarnering.

Några sista ord…

Om du (som jag) blir inspirerad att ge dig ut på ett hudätande korståg – det låter konstigt, men kör för det – finns det några saker att komma ihåg. Dr Lee rekommenderar att om du är benägen att få matsmältningsproblem är det smart att vara uppmärksam och introducera extra fiber långsamt. Se också till att vara uppmärksam på renlighet. “Tvätta din frukt [and vegetable] noggrant före konsumtion”, rekommenderar Dr. Lee och påminner oss om att “bekämpningsmedel eller kemikalier” som sprayas på produkten kan lämna “rester på huden.” Citrusfrukter vaxas ibland – och det vill man inte äta!

Taylor Ann Spencers huvudbild

assisterande matredaktör

Taylor Ann Spencer är assisterande matredaktör på Delish, där hon utvecklar recept, skapar receptvideor och stilar mat. Med en bakgrund inom skrivande och teater, såväl som professionell matlagning, tycker hon om att dela med sig av sin kärlek till globala smaker och allt bakande genom informativa inlägg, värdvideor och enkla vardagliga konversationer. När hon inte lagar mat, funderar hon på sin nästa kulinariska mash-up. Mac ‘n’ cheese chili rellenos, någon?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *