Avslöjat: Varför dina hjärnvågor avgör om du klickar med någon

By | August 15, 2023

  • Hjärnvågor är elektriska mönster som bara mäter miljondelar av en volt.Är hemligheten bakom lyckliga familjeband, bestående vänskap, romantisk lycka, akademisk och professionell framgång i att synkronisera våra hjärnvågor med människorna runt omkring oss?

Det är den spännande idén som väckts av en mängd forskning som undersöker hur vår hjärnvågsaktivitet kan komma in i samma mönster (eller synkroniseras) med hjärnvågorna hos människor vi känner oss kompatibla med.

Hjärnvågor är elektriska mönster som bara mäter miljondelar av en volt. Det finns fem allmänt erkända sådana – alfa, beta, gamma, delta och theta – och de tros reglera hur vi tänker och agerar.

De kan upptäckas genom EEG (elektroencefalogram, som tittar på elektrisk aktivitet i hjärnan) avläsningar när våra hjärnor utför sina dagliga funktioner.

Till exempel tros betavågor uppstå under de flesta av våra medvetna vakna tillstånd, medan alfavågor uppstår när vi känner oss avslappnade och eftertänksamma. Deltavågor är kopplade till djupsömn.

Forskare kallar fenomenet att människor synkroniserar sina hjärnvågor med varandra för “neural synkronisering” och föreslår att det kan förklara varför vi “klickar” (eller inte gör det) med andra.

Hur neural timing kan avgöra framgången eller misslyckandet av romantiska relationer lyfts fram denna månad av forskning i tidskriften Sexual Medicine Reviews.

Analys av data från tidigare forskning tyder på att när ett nytt pars hjärnvågor börjar synkroniseras förändras deras sätt att beter sig.

“De imiterar ofta varandras vanliga ansikts- och kroppsrörelser”, sa forskare vid Charles University i Prag och Johns Hopkins Hospital i Baltimore – och denna fysiska imitation tros visa att människor känner sig varmt bekväma tillsammans.

När några av dessa romantiska relationer senare misslyckas, är parets hjärnvågsmönster – och följaktligen deras ansikts- och kroppsrörelser – ofta osynkroniserade, sa forskarna.

Rapporten bygger på forskning som publicerades förra året som noggrant ifrågasatte 48 par om kvaliteten på deras äktenskap, och sedan skannade deras hjärnor när de tittade på filmklipp tillsammans som skildrade relationssituationer som romantik, barn och dispyter.

LÄS MER: Jag är en expert på minne – här är de dåliga vanorna som kan skada din hjärnhälsa (och 9 sätt att ändra dem för gott!)

Forskarna, från Stanford University i USA och University of Electronic Science and Technology i Kina, jämförde hjärnans reaktioner från gifta par med dem från främlingar som slumpmässigt parades ihop för att se samma filmklipp tillsammans.

Medan de tittade visade de gifta paren betydligt högre nivåer av hjärnvågssynkronisering än de slumpmässiga paren, rapporterade forskarna i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dessutom, ju högre nivåer av neural synkronisering är mellan makar, desto större är den rapporterade lyckan i deras äktenskap.

Studien drog slutsatsen: “I motsats till demografiska mått och personlighetsmått, som är opålitliga prediktorer för tillfredsställelse i äktenskapet, förutspådde neural synkronisering av hjärnans svar under visning av äktenskapsrelevanta filmer högre nivåer av äktenskapstillfredsställelse hos gifta par.”

Så borde äktenskapsrådgivare gå vidare och låta EEG-hjärnskannrar göra sitt jobb åt dem?

Detta kan bero på en kyckling-och-ägg-fråga, om par är mer benägna att hålla ihop om deras hjärnor redan är mycket synkroniserade, eller om lyckliga relationer alltmer synkroniserar människors hjärnor.

Som en av studiens författare, Vinod Menon, professor i psykiatri och beteendevetenskap vid Stanford, sa: “Vi vet inte om det finns selektionsbaserade beteenden som härrör från liknande hjärnaktivitet i ett förhållande, eller om par utvecklas över tiden. att utveckla liknande hjärnskanningsrepresentationer.’

Är hemligheten bakom lyckliga familjeband, bestående vänskap, romantisk lycka, akademisk och professionell framgång i att synkronisera våra hjärnvågor med människorna runt omkring oss? (lagerbild)

Men annan forskning tyder på att vi lätt synkroniserar våra hjärnor med människor vi är vänner med. Vi gör till och med detta när vi bara ser dem göra vanliga vardagsaktiviteter, rapporterade neuroforskare i Italien förra månaden i tidskriften NeuroImage.

Forskare vid Laboratory of Neuroscience of Perception and Action i Rom rekryterade 23 par av deltagare som kände varandra och bad dem att titta på varandra och bete sig spontant, utan några specifika uppgifter eller instruktioner för att styra deras interaktion.

Forskarna använde EEG, tillsammans med ögonspårning och videoanalys, för att mäta ögonkontakt, kroppsrörelser och leenden. Allt detta spelades in i flera två minuters försök.

Forskarna fann att även utan en strukturerad uppgift synkroniserades parens hjärnvågor spontant när deltagarna kunde se varandra, oavsett om de var nära eller nio meter bort.

Liksom i den romantiska framgångsstudien märkte forskarna att ju mer människors hjärnor synkroniserades, desto mer speglade de också varandras fysiska handlingar, som ögonkontakt, kroppsrörelser och leende.

LÄS MER: Från att gå av bussen en hållplats tidigt till “pappa dansar” och spela schack: 40 enkla livsstilstips för att hålla din hjärna frisk, enligt experter

Forskarna hävdar att socialt beteende och hjärnsynkronisering påverkar varandra.

Faktum är att socialt beteende kan ha en större inverkan på hjärnans synkronisering än tvärtom – så att när två personer möts och speglar varandras fysiska handlingar, som att få ögonkontakt eller le, kan dessa beteendeuppsättningar trigga deras hjärnor för att “synkronisera”.

Neuroforskarna drog slutsatsen: “Neural aktivitet är smittsam och kan spridas mellan människor genom deras beteendesignaler.”

Så positiv kroppsspråksspegling, som att kopiera någons fysiska hållning (till exempel hur de sitter eller håller sina armar) kan vara ett bra sätt att vinna vänner och påverka människor – och därmed synkronisera din våghjärna.

Annan forskning tyder på att människor till och med kan synkronisera hjärnvågor utan att vara fysiskt i varandras sällskap.

I en studie förra året av kognitionsforskare vid Helsingfors universitet i Finland bad forskare slumpmässigt parade frivilliga att spela ett spel där de styrde en racerbil tillsammans medan de satt var för sig i olika ljudisolerade rum och deras hjärnor skannades med EEG.

De upptäckte att när spelare samarbetade för att köra bilen, blev deras alfa- och betahjärnvågor mer och mer synkroniserade. Och ju mer spelarnas hjärnor synkroniserades, desto bättre tenderade de att bete sig i spelet, enligt studien publicerad i tidskriften Neuropsychologia.

Oavsett hur vi synkroniserar våra hjärnor, verkar det som att vi börjar göra det tidigt i livet – från så unga som nio månader, åtminstone, enligt forskare vid Princeton Baby Lab i New Jersey.

Forskare vid Laboratory for the Neuroscience of Perception and Action i Rom rekryterade 23 par av deltagare som kände varandra och bad dem att titta på varandra och bete sig spontant, utan några specifika uppgifter eller instruktioner för att vägleda deras interaktion (filbild)

De använde ett skanningssystem på spädbarn som kallas funktionell nära-infraröd spektroskopi, som spårar vilka delar av hjärnan som använder syre från blodet för energi – och därför vilka regioner som är mest aktiva. Således kartlägger den hjärnans aktivitet i realtid.

Experimentet involverade vuxna forskare som lekte med bebisarna, sjöng eller läste berättelser.

Resultaten visade att när de interagerar direkt, uppvisade vissa hjärnregioner hos spädbarn och vuxna neural synkronisering. Men den kopplingen försvann om barnet och försöksledaren flyttade ifrån varandra.

Elise Piazza, en biträdande professor i hjärna och kognitiv vetenskap som ledde studien, publicerad i tidskriften Psychological Science 2019, sa: “Både vuxen- och babyhjärnan spårade ögonkontakt och gemensam uppmärksamhet på leksaker. Så när en bebis och en vuxen leker tillsammans påverkar deras hjärnor varandra dynamiskt.’

Den tidpunkten kan vara avgörande för akademisk framgång när dessa barn går in i sina skolår, enligt en studie i april. Detta rapporterade att elever som uppvisar “hjärna-till-hjärna-synkronisering” med sina kamrater och lärare är mer benägna att lära sig effektivt.

LÄS MER: Vetenskapligt bevis på att ensamhet kan krympa din hjärna

Man kan kalla detta “uppmärksamma i klassen”, men forskarna bakom studien sa att det är mycket mer än så.

Forskare upptäckte att de exakt kunde förutsäga en elevs framgång eller misslyckande genom att bedöma hur “synkroniserade” de var med resten av klassen.

Studenter vars hjärnaktivitet var mer synkroniserad med sina kamrater och lärare fick högre poäng på tester efter föreläsningen, rapporterade forskarna i tidskriften Psychological Science.

De kunde till och med förutsäga vilka testfrågor eleverna skulle svara korrekt baserat på tidpunkten för deras hjärnvågor under motsvarande ögonblick i föreläsningen.

Suzanne Dikker, professor i psykologi vid New York University som ledde studien, sa: “Vårt arbete visar att studenter vars hjärnvågor är mer synkroniserade med sina kamrater och lärare sannolikt kommer att lära sig bättre.”

Vetenskapen om hjärnsynkronisering kommer inte bara att intressera älskare, föräldrar och lärare. Politiker kanske vill delta i händelserna, tack vare en amerikansk studie i februari som fann hur människor med delade ideologier tenderar att visa liknande hjärnvågsmönster.

Neurovetenskapsmän vid Brown University i Rhode Island, som studerade 22 konservativa och 22 liberaler, rapporterade i tidskriften Science Advances att hjärnorna hos människor med samma politiska ideologier tenderar att reagera i synk när de tittar på filmer om politiska händelser.

Så kanske, i framtiden, istället för att skicka opinionsundersökningar för att fråga oss, kommer politiska aktivister att be oss att bära medicinska hörlurar – för att ta reda på om våra sinnen kommer att synka med deras senaste hjärnvågor. . . eller om i stället våra hjärtan kommer att sjunka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *