Vad är NAD+ och vilka är fördelarna med det populära tillägget?

By | August 14, 2023

Spendera tillräckligt med tid på sociala medier, särskilt wellness-gemenskaperna på TikTok och Instagram, och du kommer att vara övertygad om att din dagliga multivitamin bara kommer inte längre att hacka.

Du kanske upptäcker att ett järntillskott kan stödja och mildra effekterna av en tung period eller att zink kan stärka ditt immunförsvar under den kalla årstiden. Förlust av hudens elasticitet? Jätteljusolja eller kollagen kan hjälpa. Kämpar du med känslor av ångest eller sömnbrist? Leta inte längre än ashwagandha och magnesium. Oavsett vad du bryr dig om, så finns det ett tillägg redo att stå i centrum i ditt medicinskåp.

På senare tid har NAD+, ett föga känt tillskott som är krediterat att hjälpa kroppen med allt från ämnesomsättning till hälsosamt åldrande, sitt ögonblick i solen. Här förklarar experter vad NAD+ är, fördelarna med att ta NAD+ och om du kan öka NAD+ naturligt. Betrakta denna NAD+ för dummies (men uppenbarligen tror vi inte att du är en dummy).

Vad är NAD+?

“NAD+ eller Nikotinamid Adenin Dinukleotid är ett koenzym som spelar en nyckelroll i energiproduktion och cellkommunikation”, förklarar registrerad dietist och grundare av Fertilitetsdietist och dietist Ro, Ro Huntriss. “Det är involverat i ett antal metaboliska reaktioner, inklusive de som är involverade i att omvandla näringsämnen till energi. NAD+-nivåer minskar med åldern och har kopplats till åldringsrelaterade processer.”

Enkelt uttryckt, NAD+ hjälper din kropp att bygga energi. Överraskande nog är det något som din kropp redan producerar.

“Människroppen producerar naturligt NAD+ genom flera metabola vägar, inklusive omvandlingen av B-vitaminet niacin (nikotinamid) till NAD+,” delar Sebnem Unluisler, geningenjör vid London Regenerative Institute med kosmopolitiska Storbritannien.

Och nej, det är NAD+ Nej samma som vitamin B3 – även om tillskottet kommer från niacin (vitamin B3). “Vitamin B3 är ett viktigt näringsämne som vi behöver konsumera genom vår kost. NAD+ är ett koenzym som härrör från vitamin B3”, förklarar Huntriss.

Om du vill vara verkligen tekniker, Unluisler förklarar: “NAD+ är ett koenzym som deltar i flera cellulära reaktioner, medan vitamin B3 (niacin) är ett näringsämne som kan omvandlas till NAD+”. Excellent.

Vilka är fördelarna med NAD+?

Om du väljer att komplettera med NAD+ eller inte är upp till dig. Vad vi kan göra är att beskriva alla fördelar med NAD+ såväl som nackdelarna och om NAD+ är säkert för gravida kvinnor eller inte. Så låt oss börja med fördelarna – som det finns en hälsosam handfull av.

“Förbättrad ämnesomsättning, DNA-reparation, ökad cellulär funktion och eventuellt bromsande åldrande är några av de potentiella fördelarna med att ta kosttillskott som inkluderar NAD+ eller dess prekursorer som nikotinamidribosid, NMN eller nikotinamidmononukleotid”, listar Unluisler.

Lyckligtvis finns det sätt att öka NAD+ naturligt. Enligt Huntriss kan att äta mat rik på vitamin B3, såsom kött, fisk, ägg, nötter och frön, bidra till att öka NAD+-nivåerna i kroppen, tillsammans med regelbunden träning som hjälper till att bromsa nedgången.

Är NAD+ ett anti-aging-tillskott?

Enligt TikTok, ja, absolut. I verkligheten är det mer subtilt. NAD+ spelar en nyckelroll i energiproduktion, cellulär funktion och åldrande, det kommer inte på magiskt sätt att vrida tillbaka klockan. Vad den kan göra är att flytta ratten ännu längre mot optimal hälsa och stödja din kropp när du åldras.

“Medan bevisen fortfarande dyker upp väljer vissa människor att komplettera med NAD+ i hopp om att det kan stödja hälsosamt åldrande”, säger Huntriss. “Vissa idrottare tar NAD+ för att optimera prestanda, det kan stödja energinivåer, bevis tyder på att det kan stödja ett hälsosamt nervsystem, och forskning tyder på att det kan stödja reproduktiv hälsa. Men det behövs mer forskning för att stödja dessa rekommendationer.”

Vad ska du aldrig ta NAD+ med?

Kosttillskott, även de som är märkta holistiska eller “naturliga”, kan ha kontraindikationer med andra mediciner eller kosttillskott. Johannesört, till exempel, är otroligt potent och kan ha allvarliga biverkningar om den inte tas i rätt mängd eller kombination. Medan NAD+ anses allmänt säkert, säger Unluisler att det är bäst att vara försiktig.

“Personer som tar vissa mediciner, särskilt de som påverkar blodsockernivåer, blodtryck eller koagulationsfaktorer, bör rådfråga en vårdpersonal innan de överväger NAD+-tillskott. Dessutom kan NAD+-tillskott interagera med vissa hälsotillstånd, så det är mycket viktigt att konsultera en läkare innan användning.”

För gravida personer är NAD+-tillskott något som ska utforskas med tvekan. På grund av bristen på forskning om effekterna som NAD+-tillskott kan ha på gravida och ammande kvinnor, såväl som foster och spädbarn, är det bäst att prata med din läkare först.

Vilka är symtomen på NAD+-brist?

“NAD+-brist kan yttra sig på ett antal sätt, inklusive ihållande trötthet, kognitiv nedgång, muskelsvaghet och potentiellt nedsatt immunförsvar”, beskriver GP, estetisk läkare och grundare av G&M Healthcare, Dr Grace Hula. “Men att identifiera NAD+-brist baserat på enbart symtom kan vara utmanande, eftersom dessa tecken kan överlappa med andra hälsoproblem.”

Så det är allt du behöver veta om NAD+. Allt som återstår för oss att göra är att föreslå några NAD+-tillskott om du bestämmer dig för att ta steget.

NMN-tillskott Nikotinamidmononukleotid
AVEA NMN Nikotinamidmononukleotidtillskott
Kredit: Avea
NAD+ Cell Regenerator™ och Resveratrol Elite™
NAD+ Cell Regenerator™ och Resveratrol Elite™
Kredit: Life Extension
Nikotinamid 250mg
Nikotinamid 250mg
Kredit: Lamberts
NAD+ Optima Max
NAD+ Optima Max
Kredit: Optima Max

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *