Leon Black stämmer advokatbyrån bakom fall av övergreppsanklagare

By | August 14, 2023

Få gratis uppdateringar från Leon Black

Miljardärsfinansmannen Leon Black har stämt en advokatbyrå för explosiva tweets som han säger påskyndade hans avgång från Apollo Global Management, och anklagade företaget för att förtala honom med falska anklagelser i ett försök att få ut “orimliga” avgifter.

Klagomålet syftar till att vända på steken mot företaget Wigdor, som har blivit framträdande under det senaste decenniet genom att representera kvinnor i #MeToo-relaterade anspråk mot män som den skamliga Hollywood-chefen Harvey Weinstein.

Black anklagar för illvilligt åtal för en civilrättslig process där Wigdor representerade Blacks före detta älskare, Guzel Ganieva, som anklagade honom för att ha misshandlat henne under deras förhållande och sedan skadat hennes rykte genom att anklaga henne för utpressning.

Ganieva offentliggjorde först sina anklagelser i mars 2021, i ett inlägg på sociala medier som hon påstås ha skrivit med Wigdors “uppmuntran och hjälp”, stod det i klagomålet. Han lämnade Apollo samma månad.

Hans anklagelser om misshandel utgjorde kärnan i en stämningsansökan som företaget lämnade in på hans vägnar senare samma år. De följde skadliga avslöjanden om Blacks långvariga umgänge med Jeffrey Epstein, den sena sexualförbrytaren till vilken han betalade 158 miljoner dollar för skatterådgivning och andra professionella tjänster.

I sin stämningsansökan mot Wigdor, som lämnades in i delstatsdomstolen i New York på måndagen, hävdade Black att advokatbyrån fullföljde Ganievas klagomål “även efter att ha fått veta att anklagelserna bevisligen var falska” och sedan “hotat att[ed] öppna grundlösa och grundlösa stämningar om han inte underkastade sig Wigdors orimliga krav”.

Enligt klagomålet “[Wigdor] har en unik affärsmodell: den hotar att stämma svarande med skandalösa anklagelser som bara kan undvikas till priset av en stor förlikning, som Wigdor tar en betydande del av.”

Wigdor-partnern Jeanne Christensen kallade Blacks stämningsansökan “frivol” och sa att den var “avsikten att skrämma och varna andra kvinnor och advokater som kan företräda dem”. “Tyvärr finns det alltid advokater som är villiga att lämna in sådana nonsens när någon som Leon Black betalar timpriser,” tillade hon.

Ganievas klagomål mot Black avslogs i maj efter att en domare kommit fram till att hon hade förlorat sin rätt att stämma när hon accepterade miljontals dollar i utbyte mot att underteckna ett sekretessavtal.

Black har tidigare försökt att rama in sin rättegång som en del av en konspiration med Josh Harris, en före detta Apollo-chef, för att avsätta honom som företagets verkställande direktör, i en separat rättegång. Men en federal domare avfärdade det påståendet förra året och kallade teorin “övertygande, vag, indirekt, smart och fluffig.”

Miljardären kämpar fortfarande mot rättsliga anspråk från två andra kvinnor som representeras av Wigdor, som båda hävdar att de blivit överfallna av Black i Epsteins hem på Manhattan.

Blacks advokater har försökt tvivla på trovärdigheten hos dessa anklagare, av vilka en är en pseudonym för Jane Doe, som Wigdor sa har Downs syndrom och autism och utvecklingsförmågan hos en 12-åring.

Privatutredare som arbetade för Blacks advokater förra veckan besökte Does mamma, pappa, syster, moster och kusin och pappan till hennes yngsta barn, enligt ett intyg som en av dem lämnade in till federal domstol på måndagen.

Blacks advokater sa att besöken var “legitima steg för att undersöka anklagelser som han vet är falska”.

De sa att några medlemmar av Does familj har tvivlat på flera centrala påståenden i rättegången, inklusive de som rör hans personliga historia.

Wigdors advokater sa att utredare anställdes “för att trakassera och skrämma” Doe, i rättshandlingar som lämnades in efter att företaget fick veta om besöken förra veckan.

Besöken, tillade Wigdor, var ett “uppenbart försök att skicka ett starkt och motbjudande meddelande till [Doe] att om hon fortsatte att hävda sina anspråk mot Black” skulle hon sätta “säkerheten för sin närmaste familj. . . i fara”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *