IndiGo är på väg att beställa 25 Boeing 787 Dreamliners

By | August 14, 2023

Sammanfattning

  • IndiGo för samtal med Boeing och Airbus om en ny order på widebody-flygplan.
  • Flygbolaget siktar på att fördubbla sin kapacitet i slutet av decenniet.
  • IndiGos partnerskap med Turkish Airlines har gjort det möjligt för det att starta internationell verksamhet med Boeing 777-flygplan, men det behöver en egen bredkropp för att möta efterfrågan på Indiens inhemska marknad.


ENKEL VIDEO FÖR DAGEN

SCROLL FÖR ATT FORTSÄTTA MED INNEHÅLLET

IndiGo närmar sig en betydande order på 25 Boeing 787 widebody-flygplan. Den indiska jätten har för avsikt att expandera internationellt och erbjuda fler destinationer utanför subkontinenten. Enligt Reuters är flygbolaget i samtal med Boeing om sin 787-jetfamilj, men Airbus är inte ur bilden än – dess A330neo-utbud övervägs också.

Källor som är bekanta med situationen sa till Reuters att IndiGo lutar åt att beställa Boeing 787, även om inget slutgiltigt beslut har tagits. IndiGo svarade inte omedelbart när de nåddes för en kommentar.


Inget slutgiltigt beslut har tagits

Sedan mars har IndiGo fört samtal med Boeing och Airbus om sina bredkroppsplaner. Att ha moderna, bränslesnåla flygplan med hög kapacitet gör det möjligt för flygbolaget att fortsätta sin expansion till nya marknader. IndiGo har nyligen lanserat nya rutter till Afrika och Asien och Stillahavsområdet och har samarbetat med flera flygbolag i Europa. Dess pågående mål är att fördubbla sin kapacitet i slutet av decenniet, och att utöka utbudet av rutter går hand i hand med det målet.

IndiGo Airbus A320neo

Foto: BoeingMan777 | Shutterstock

Dess senaste partnerskap med Turkish Airlines har också medfört andra fördelar. Partnerskapet är ett codeshare-avtal, men det nära samarbetet med Turkish Airlines har gjort det möjligt för IndiGo att starta internationell verksamhet med en inhyrd Boeing 777, inklusive piloter, från turkiska.

Men världen är en stor plats och att driva sitt eget flygplan gör det möjligt för IndiGo att ytterligare minska kostnaderna. Även om det låter som en stor förändring för ett lågprisbolag, med tanke på den enorma eftersläpningen av både Boeing och Airbus, är helt nya plan fortfarande några år bort. IndiGo kan minska denna väntetid genom att samarbeta med en uthyrare som redan har lager eller närliggande leveransplatser.

Expansion åt alla håll

Medan 777 fortfarande är flaggskeppet för dess internationella verksamhet, vill IndiGo utnyttja den enorma efterfrågan på inrikesresor. Medan flygbolaget har en rejäl marknadsandel på 58 %, är Indiens inhemska marknad ett konkurrenskraftigt och trångt utrymme, särskilt sedan Akasa kom till scenen. För att förbli konkurrenskraftig vill IndiGo fördubbla sin kapacitet i landet.

Detta kommer att underlättas av en enorm flotta av narrowbody-flygplan som arbetar tillsammans med vilka widebodies som flygbolaget än köper eller inte köper. Under årets Paris Air Show lade flygbolaget en rekordorder på nya Airbus A320-flygplan, vilket gör att eftersläpningen hos Airbus uppgår till över 1 000 flygplan.

IndiGo Airbus A320

Foto: Phuong D. Nguyen | Shutterstock

Veckor senare avslöjades detaljer om beställningen, vilket tyder på att den delades mellan A321neo och A320neo, vilket visade preferens för det större planet. Närmare bestämt gällde beställningen 125 A320neo och 375 A321neo. En del av dessa kan komma att konverteras till långdistansvarianten XLR i framtiden, även om IndiGo redan har beställt 69 av dessa i Paris 2019. Den kan dock komma till Storbritannien med XLR, vilket öppnar upp en intressant andrahandsmarknad för längre och längre smalare vägar till subkontinenten.

IndiGo har varit en stor anhängare av Airbus A320-linjen av flygplan genom åren. Från och med 2005 har flygbolaget beställt 100 A320 och 180 fler under 2011. Bara tre år senare har det beställt ytterligare 250 A320neo. Slutligen beställde flygbolaget 300 fler under 2019. Tillsammans med tillägget av flygbolagets senaste order förväntas IndiGo ta emot 1 330 A320-flygplan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *