Rishi Sunak gör flygningar som finansieras av skattebetalarna inom Storbritannien var åttonde dag

By | August 12, 2023

Rishi Sunak har tagit privata, skattebetalarefinansierade flyg för att resa Storbritannien en gång var åttonde dag sedan han rankades 10:e, visar nya siffror.

Uppgifterna avslöjade att Sunak har använt RAF-jetplan och helikoptrar för inrikesresor oftare än någon nyligen premiärminister – efter bara sju månader i tjänst.

Detta kommer när Greenpeace har hävdat att Sunak kommer att “gå till historien” för att ha misslyckats med klimatförändringarna, mitt i förnyad oro över den konservativa ledarens frekventa användning av mycket förorenande resor och nollnätsstrategi.

Sunak inledde 23 inrikesflyg med RAF-jetplan och helikoptrar under 187 dagar, nästan en flygning i veckan i genomsnitt.

Frekvensen av premiärministerns skattebetalarfinansierade flyg från Storbritannien överträffar hans omedelbara föregångare Liz Truss, Boris Johnson och Theresa May.

Detaljer om RAF Command Support Airlifts inrikesflyg avslöjades i ett informationsfrihetsmeddelande från MoD till BBC.

Truss njöt av bara fyra inrikesflyg under sina 49 dagar i tjänst – en gång var 12:e dag. Johnson gjorde dessa resor var 20:e dag, medan May gjorde dessa resor en gång var 13:e dag.

Sunak har försvarat sin upprepade användning av privata flygresor för att ta sig runt i Storbritannien och kallar det “den mest effektiva användningen av min tid”, trots vädjanden till honom att använda tåget när motsvarande restider är möjliga.

Labour föreslog också att premiärministerns RAF-flyg till Skottland för att tillkännage nya olje- och gaslicenser kan ha brutit mot ministerkoden, som säger att privatplan endast ska användas när det inte finns några genomförbara reguljärflyg.

Rishi Sunak går ombord på ett plan på Stansted Airport i Essex

(SKYFFEL)

Talesperson nr 10 sa att premiärministern och hans ministrar “ibland kräver användning av icke-kommersiella flygresor”, och kallar det “standardpraxis för regeringar runt om i världen”.

De tillade: “Valuta för pengarna, säkerhet och tidseffektivitet tas med i alla resebeslut och alla flygningar är koldioxidkompenserade.”

Samtidigt har Greenpeace kritiserat det “oöverträffade” draget att hindra offentliganställda från all kontakt med gruppens policyexperter efter en anti-oljeprotest vid premiärministerns hem i Yorkshire.

Kampanjgruppens direktörer sa Väktaren att instruktionerna mot dem efter jippoet – som såg aktivister drapera en stor, oljesvart duk över sin herrgård – var “riktigt grymma grejer”.

Greenpeace-aktivister på taket av Rishi Sunaks hus

(PA-tråd)

Ett öppet brev från organisationen säger att ministrar och regeringstjänstemän har träffat BP 12 och Shell 11 gånger på bara sex månader, förbi gröna grupper och klimatexperter.

Den senaste spotten kommer när Sunak är under press från miljöpartister och nettonollskeptiker i sitt eget parti – där den konservativa högern pressar honom att överge politik som kostar väljarna mycket pengar.

Netto-noll-skeptiker vill att premiärministern ska bygga vidare på framgången med det anti-Ulez-by-valresultatet i Uxbridge, och skrota Johnsons policy att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselfordon från 2030.

Det står också inför ett uppror mot de facto-förbudet mot oljeeldade pannor från 2026, vilket mestadels drabbar de som bor i hem på landsbygden utanför nätet. Tidigare miljösekreterare George Eustice beskrev policyn som “Ulez för landsbygdssamhällen”.

Men den tidigare energiministern Chris Skidmore, som ledde regeringens nettonollöversyn, sa att beslutet att bevilja 100 nya fossilbränsletillstånd var “fel beslut vid fel tidpunkt” och varnade premiärministern att han riskerade att vara på “fel sida av historia.” ”.

Och hans konservativa kollega, Zac Goldsmith, sa till BBC denna vecka att han var “mycket frestad” att stödja Labour i det kommande allmänna valet på grund av att regeringen inte lyckades gå vidare med sina nollnettoåtaganden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *