Livets resa i en minivan för 50 pund för nygifta gjorde att de blev mångmiljonärer

By | August 12, 2023

Maureen och Tony Wheeler skapade sin första Lonely Planet-guide – Across Asia on the Cheap 1973 och sedan dess har över 150 miljoner exemplar av Resebibeln sålts.

Lonely Planet-paret Tony och Maureen med sina två barn i Borobodur Java, Indonesien, 1988

För backpackers över hela världen är det otänkbart att lämna hemmet utan en Lonely Planet-resebibel.

Kända för att ge råd om allt från marknaden för begagnade bilar i Afghanistan till antalet steg från järnvägsstationer till hotell på avlägsna platser – där det inte finns några tillförlitliga kartor – de har översatts till 33 språk och täcker 95 % av världen . planet. Mer än 150 miljoner exemplar av den ikoniska guiden har sålts sedan 1973.
Den fyller 50 nästa månad, och resenärer kan fortfarande hittas med misshandlade kopior trots uppkomsten av internet. Företaget, som såldes 2007 för 130 miljoner pund, har anammat förändring, med en populär webbplats, app och e-böcker tillsammans med sina tryckta guider. Och det brittiska paret som grundade verksamheten förblir lika ostoppbara som det globala varumärke de skapade.

Tony gillar att dyka i Baa Atoll

Tony och Maureen Wheelers första bok, Across Asia on the Cheap, följde deras eget 9 000 mil långa äventyr från Harwich i Essex till Australiens avlägsna Northwest Cape. Inbunden med en lånad häftapparat såldes den för bara $1,80.

Tony, 76, säger: ”Vi är förvånade över att vi fortfarande lever efter 50 år. – Det är ett mirakel i sig. Vi var tvungna att förklara vad vi gjorde när vi började med böckerna och hur de skulle hjälpa människor att gå till platser. “Men sedan, allt eftersom tiden gick, hade alla du träffade en hylla full av dem. Så många människor har sagt till oss att de inte skulle ha åkt någonstans om vi inte hade visat dem att det var möjligt eller om vi inte hade pushat dem.”

Maureen, Tony och Kieran tittar på flamingos vid Lake Nakuru
Tony och Maureen har varit gifta i 52 år

Han och Maureen har varit gifta i 52 år, efter att ha träffats i 20-årsåldern på en bänk i Londons Regent’s Park. Tony hade redan rest mycket eftersom hans pappa var flygplatschef. Han träffade Maureen, nu 73, dagar efter att hon kom från Belfast och letade efter arbete. De gifte sig ett år senare och den 4 juli 1972 gav de sig ut på sitt första äventyr – det så kallade “hippiespåren” som deras första bok byggde på.

Med bara en begagnad minivan för £50 och £400 i fickan, reste de i sex månader genom Holland, Frankrike, Italien, Grekland, Turkiet, Iran, Pakistan, Indien, Thailand och Indonesien innan de anlände till Australien. Tony, som har besökt 180 länder, medger: ”Vi hade ingen aning om vad vi gjorde. Det fanns så lite information där ute. “Vi pratade bara med folk och kom på detaljer längs vägen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *