Juno delar fantastiska nya bilder av Jupiters vulkanmåne Io

By | August 12, 2023

De galileiska månarna, uppkallade efter Galileo Galileo, som först observerade dem 1610, är ​​en fascinerande samling satelliter. I decennier har forskare varit oerhört fascinerade av de tre iskalla följeslagarna – Europa, Ganymedes och Callisto – som har hav i sina inre som möjligen stöder liv. Men Io har också varit en samlingspunkt av intresse på sistone, på grund av vulkanisk aktivitet på dess yta och lavaplymer som når 300 till 500 km (186 till 310 mi) ut i rymden. Sedan 2016, NASA Juno Rymdfarkosten gav fantastiska bilder av Io när den fortsatte att kretsa kring sitt huvudsakliga vetenskapliga mål, Jupiter.

Den senare förvärvades av Juno Sondens huvudkamera (JunoCam) den 31 juli 2023, klockan 5:03 UTC (01:03 am EDT; 30 juli, 22:03 PDT) och visade Prometheus som spyr ut lava. Denna aktiva vulkan ligger inom en 28 km (17 mi) vulkanisk grop som heter Prometheus Patera på halvklotet som vetter mot Jupiter. Prometheus är känd för sina regelbundna utbrott, därav dess smeknamn i det astrogeologiska samhället, “Old Faithful of Io”. En bearbetad bild av utbrottet delades av NASA Planetary Science Division via twitter (Se nedan).

Bilden är tagen under Junofemtiotredje omloppsbana om Jupiter (perijove 53), där sonden återigen cirklade gasjätten från pol till pol. Under det här senaste passet tog Junocams forskarteam många bilder för att leta efter blixtstormar i Jupiters atmosfär, cykloner i polarområdet och trådformiga moln och jetstrålar. Sonden gjorde också sitt närmaste pass av Io under perijove 53, och kom inom 22 000 km (13 700 miles) från månens yta. Under de senaste förbiflygningarna har sonden successivt närmat sig den vulkaniska satelliten.

Ta bort alla annonser på Universe Today

Gå med i vår Patreon för bara $3!

Få den annonsfria upplevelsen för livet

Under sin tidigare förbiflygning av Io den 16 maj, Juno sonden passerade inom 35 600 km (22 100 mi) från ytan. Vid detta tillfälle tog JunoCam bilder av Volund-regionen nära ekvatorn, känd för sina två aktiva vulkaner (Volund A och Volund B), som visade tecken på utbrott. Detta indikerades av vad som verkade vara “fläckar” i landskapet, som forskare anser vara en “rykande pistol” för att släppa ut gaser associerade med vulkaniska plymer.

Uppdragskontrollanter bestämde sig för att dra fördel av denna senaste och närmaste förbiflygning för att undersöka Ios yta och samla in mer data om dess olika vulkaniska regioner. Förutom bilderna som tagits av JunoCam, samlades omfattande information in av Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM), tillhandahållen av den italienska rymdorganisationen (ASI), och andra vetenskapliga instrument. Denna senaste mängd data förväntas ge ytterligare information om de hundratals vulkaner som regelbundet spyr ut smält lava och svavelhaltiga gaser över månens yta och svaga atmosfär.

Även om Ios vulkaner har fotograferats upprepade gånger under de senaste tre decennierna av tre NASA-rymdskepp (Galileo, New Horizons, Det är Juno), är forskare fortfarande ivriga att se nya bilder av utbrott på månen. Medan Juno Sondens huvuduppdrag var ursprungligen planerat att pågå i fyra år (till 2020), uppdraget har förlängts två gånger – först till 30 juli 2021 och igen till september 2025. Juno den förväntas göra ytterligare två närpassningar av Io, som sammanfaller med Perijove 57 och 58. Vi hoppas få se fler bilder av Ios vilda och utbrottande yta (optisk och termisk tack!)

Råbilder finns tillgängliga på JunoCams webbplats och i andra versioner av dataprodukten, alla tillgängliga för nedladdning och bearbetning. JunoCam övervakas av forskare vid Southwest Research Institute (SwRI) i San Antonio, Texas.

Ytterligare läsning: NASA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *