Hur miljardärer med hem på Maui reagerar på öbränderna

By | August 12, 2023

Jeff Bezos, Oprah Winfrey, Jimmy Buffett och Nvidias medgrundare Jensen Huang är bland miljardärer med mark eller hem på Hawaiis näst största ö.


Skogsbränder i Maui fortsatte att brinna på fredagen då Hawaii drabbades av en av de värsta naturkatastroferna i dess historia.

När invånarna på Maui ropar på hjälp har några av deras rikaste markägare talat ut eller talat ut om katastrofen. Oprah Winfrey, som äger mer än 2 000 hektar på Maui, delade ut kuddar och andra förnödenheter. Lauren Sanchez, fästmö till Jeff Bezos och vicepresident för Bezos Earth Fund, sa i ett inlägg på Threads på torsdagen att paret “kommer att göra donationer för att hjälpa.”

Andra miljardärer som äger hem eller landar på Maui, inklusive Peter Thiel, singer-songwritern Jimmy Buffett, Nvidias vd Jensen Huang och mjukvarumogulen David Duffield, har varit tysta. Talespersoner för Buffett, Thiel och Duffield har ännu inte svarat på en begäran om kommentar från Forbes. Fastighetsmiljardären Neil Bluhm, som också äger mark på Maui, gick inte att nå för en kommentar. En talesperson för Nvidia skrev att de inte kommer att “tillkännage planer genom Forbes”, men utvecklade inte om det betyder att Huang kommer att göra ett tillkännagivande eller en donation.

Miljardärer har köpt mark och hem på Hawaii i decennier, ofta som fritidshus. De kritiseras ofta av lokalbefolkningen för att höja priserna och inte göra tillräckligt för att ge tillbaka till staten eller integreras i samhället. Från och med fredag ​​eftermiddag, mer än tre dagar efter att bränderna startade, har de flesta av Mauis miljardärhusägare inte utfärdat några offentliga uttalanden eller gjort offentliga donationer till insatser för skogsbränder.

Winfrey, en av de enda miljardärerna som hittills gett offentligt bistånd, föreställdes skänka nödförnödenheter som spjälsängar och hygienprodukter till skyddsrum i området. Hon tillbringade också tid med några som fördrevs av lågorna. En talesperson för den tidigare talkshowvärden sa forbes att Winfrey “kommer att göra mer då det kommer att bli tydligt vilka fonder som kan vara mest användbara för kortsiktig och långsiktig återuppbyggnad.” Det är oklart hur mycket Winfrey har donerat hittills.

Kāko’o Haleakalā, en Hawaii-baserad landvårdsorganisation som delade bilder av Winfrey som besöker härbärgen, ifrågasatte varför andra miljardärshusägare inte har gett liknande hjälp. “Larry Ellison, Mark @zuck, var är du!” gruppen kommenterade ett Instagram-inlägg som lyfte fram Winfreys ansträngningar. Även om varken Ellison eller Zuckerberg äger egendom på Maui, äger de var och en tusentals hektar på Hawaiiöarna Lanai respektive Kauai.

Maui har cirka 465 000 hektar mark. Minst 2 000 hektar har brunnit och återuppbyggnaden kommer att ta år, sa Hawaiis guvernör Josh Green på torsdagen. Experter tror att torra förhållanden och särskilt brandfarliga icke-inhemska gräs, i kombination med vindbyar från orkanen Dora hundratals mil sydväst om Hawaii, sprider de dödliga lågorna.

Guvernör Green sa “utan tvekan” att skadan är i miljarder dollar. Minst 53 människor dog, och Maui County polischef John Pelletier sa att dödssiffran förväntades stiga. Staden Lahaina har decimerats och delar av ön är inte tillgängliga för återhämtning.

Amazons grundare och ordförande Jeff Bezos, världens tredje rikaste person, köpte en herrgård nära La Perouse Bay på Mauis sydkust 2021 för 78 miljoner dollar. Bezos Earth Fund, Bezos löfte att spendera 10 miljarder dollar under ett decennium för att bekämpa effekterna av klimatförändringar – ofta hänvisade till som orsaken bakom Mauis oöverträffade skogsbränder – har ännu inte utfärdat något offentligt uttalande eller svarat på en begäran om kommentar. . I sitt inlägg i trådar på torsdagen sa Bezos fästmö Sanchez att hon och Bezos “har varit i telefon med lokala invånare och tjänstemän”, samt kommenterat planen att göra donationer. Tidigare har Bezos enligt uppgift gett till olika Maui-baserade organisationer, mestadels donationer i miljoner, inklusive en gåva (ospecificerat belopp) till Hawaii Land Trust, som fokuserar på markvård och restaurering. Talespersoner för Bezos svarade inte Forbes’ frågor.

Bara en mil från Bezos residens i Maui ligger miljardärinvesteraren och teknikentreprenören Peter Thiel. Miljardären Jensen Huang, medgrundare av grafikkretstillverkaren Nvidia och den 35:e rikaste personen i världen, äger ett 8 000 kvadratmeter stort hem nära Maui skogsbranden längst i söder. David Duffield – som samlade på sig en förmögenhet på 12 miljarder dollar som medgrundare av mjukvaruföretagen PeopleSoft och Workday – äger två intilliggande hus en kvartsmil från varandra.

Här är Hawaii Public Radios lista över sätt att hjälpa dem som drabbats av de pågående skogsbränderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *