Fantastisk yngre läkare som säger sig vara “ständigt orolig” över räkningar, äger en bolånefri lägenhet på 500 000 pund och är styrelseledamot i sin familjs investeringsbolag

By | August 12, 2023

Av Daily Mail Reporter och Shaun Wooller

23:01 11 augusti 2023, uppdaterad 08:23 12 augusti 2023

  • Dr Robert Laurenson är listad som styrelseledamot i Westholme Investments Limited
  • Företaget har över 2 miljoner pund i investeringar och har förvaltat en golfbanaEn yngre läkare som påstår sig vara “ständigt orolig” för hur han ska betala sina räkningar, men som är chef för sin familjs investeringsbolag och äger en lägenhet på 500 000 pund utan bolån.

Underläkarnas ledare Dr Robert Laurenson, 29, väckte kontroverser genom att närvara vid en väns bröllop under den första yngre läkarstrejken – samtidigt som han uppmanade fackliga medlemmar att offra lön och strejk.

Läkarpraktiken arbetar på Dartford och Gravesham NHS Trust, efter att ha tagit ledigt ett år efter sin examen för att arbeta som frilansläkare för “pengar och välfärd”, enligt hans LinkedIn-sida.

Dr Laurenson är dock listad tillsammans med sina föräldrar och syskon som styrelseledamot i Westholme Investments Limited – ett företag som har över 2 miljoner pund i investeringar och tidigare förvaltat en golfbana i Surrey som beskrevs som “en av de finaste” från länet.

Medordföranden för BMA:s yngre läkares kommitté väckte raseri i går genom att signalera att han inte skulle acceptera samma avtal med de “ideologiska” konservativa i Westminster som de skotska läkarna, som accepterade ett löneerbjudande.

Robert Laurenson hävdar att han är “ständigt orolig” över att betala sina räkningar, men är styrelseledamot i familjens värdepappersbolag och äger en bolånefri lägenhet på 500 000 pund.
Underläkares ledare väckte kontroverser genom att delta i en väns bröllop under den första yngre läkarstrejken
Människor protesterade utanför Queen Elizabeth Hospital Birmingham i början av en fyra dagar lång strejk av medlemmar i British Medical Association

Laurenson blev chef för sin familjs företag 2013, ett år efter att ha påbörjat sin medicinska examen vid Barts och London School of Medicine and Dentistry.

Det är underförstått att han inte har några dagliga skyldigheter gentemot bolaget och inte får lön eller utdelning och inte är aktieägare.

Han gick på Sevenoaks School i Kent, en av de mest prestigefyllda internatskolorna i landet, som tar ut avgifter på upp till £46 566 per år för sjätteklassare.

I december förra året sa han: ‘Den ständiga oron över hur vi ska betala våra räkningar leder till att många yngre läkare ifrågasätter sin framtid på NHS.

“Förstagångsläkare sätter sina liv på spel för att ta hand om patienter under pandemin, men detta bidrag har ignorerats och moralen rasar snabbt eftersom många möter svårigheter hemma och svårigheter på jobbet.”

Den samlade åtgärden av läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster har redan lett till att 819 000 konsultationer och operationer ställts in.

Underläkare i strejk har nu anklagats för att ha genomfört en “politiskt motiverad” kampanj som syftar till att störta regeringen. British Medical Association har fått ett erbjudande om lön från den skotska regeringen och röstar sina medlemmar på den norra delen av gränspaketet.

Det hände när tusentals läkare inledde sin femte våg av stridsåtgärder genom att gå ut från sjukhusen klockan 7 i går morse.

De kommer att vägra ge någon hjälp under fyra dagar – även i en nödsituation – samtidigt som de söker en löneförhöjning på 35 %.

Dr Robert Laurenson talar under en demonstration av strejkande läkare på fredagen
Striking Junior Doctors håller ett protestmöte i Whitehall utanför Downing Street den 11 augusti
Dussintals unga läkare med banderoll demonstrerade utanför Downing Street i går eftermiddag.

Hälsominister Steve Barclay anklagade facket för att vara “vårdslöst” för att fortsätta strejken och varnade för att strejker “bara tjänar till att skada patienter”.

På frågan i BBC Radio 4s Today-program om han skulle acceptera “den sorts affär som dess skotska medlemmar tänker på”, sa Dr Laurenson: “Nej, eftersom regeringar är väldigt olika.

“Så den skotska regeringen har en grund att arbeta framåt och har en relation och en arbetsrelation att förhandla om i framtiden. Den regering vi har är fast besluten att använda oberoende och bedrägliga betalningsprövningsorgan.

Dr Laurenson tillfrågades sedan: “Om jag får säga, för en patient som inte kan ta sig till sjukhuset idag, som har fått något inställt, som är desperat orolig, möjligen i smärta, det låter verkligen ideologiskt varför du vann” Nej göra den sortens överenskommelse med regeringen, med Westminster-regeringen, som de verkar vara villiga att göra i Skottland.”

Dr Laurenson svarade: “Så jag tror att det ideologiska är att regeringen sänker våra löner i 15 år i rad.”

En källa nära Barclay, som insisterade på att lönepremien för yngre läkare är “slutlig”, sa: “Detta är ett tydligt medgivande från BMA:s yngre läkares ledning att deras strejker är en del av en politiskt motiverad kampanj som syftar till att störta regeringen.

”Denna kollektiva åtgärd ligger inte i vanliga läkare under utbildning eller patienters intresse. Vi erbjuder en rimlig lönepremie på i genomsnitt 8,8 % för läkare under utbildning, med 10,3 % för de lägsta inkomsterna.

“BMA måste avsluta sina strejker omedelbart.” Den skotska regeringen har erbjudit yngre läkare en lönehöjning på 14,5 % under två år från 2022 till 2024.

Sir Julian Hartley, verkställande direktör för NHS Providers, som representerar sjukkassor, sa att nedläggningarna förväntades leda till att en miljon procedurer och konsultationer ställs in och omorganiseras i slutet av denna åtgärdsrunda.

Han tillade: “Hittills uppskattar vi att strejkerna har kostat NHS runt 1 miljard pund och detta är naturligtvis en konsekvens av att man måste betala premieavgifter till konsulter för att täcka yngre läkare, den förlorade inkomsten från all aktivitet som inte Varsågod.

“Oron har också ökat om strejkernas inverkan på personalnivån efter att NHS fick veta att de inte kan söka stöd från byråpersonal, vilket var fallet under tidigare strejker.

”Ett beslut från Högsta domstolen i juli drog slutsatsen att arbetsgivare inte kunde använda tillfälligt anställda för att ersätta strejkande anställda.

Några av de strejkande läkarna började sitt första NHS-jobb för bara nio dagar sedan, efter att ha tagit examen från läkarutbildningen.

Dussintals unga läkare med banderoll demonstrerade utanför Downing Street i går eftermiddag.

En scen sattes upp och låten Vossi Bop av rapparen Stormzy, som innehåller texten “F*** the Government and f*** Boris”, var bland låtarna som spelades. Dr Laurenson och medordförande Dr. Vivek Trivedi talade till den församlade folkmassan.

I går kväll, i ett gemensamt uttalande, sa paret: “De yngre läkarnas strejk i England syftar inte till att “få ner” regeringen, som källor nära Steve Barclay antyder; vårt fokus ligger på att få regeringen till bordet för att hitta ett sätt att återställa 15 års underbetalning i reala termer.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *