“Du måste göra det här”: Tunisiska flyktingar som inte avskräcks av Lampedusas förlisning | Flyktingar

By | August 12, 2023

Sfax, Tunisien – Efter att ha försökt resan två gånger under de senaste sex månaderna har Mohammed Sowe, en gambier i 20-årsåldern, inga illusioner om den fara som väntar flyktingar som försöker ta sig över Medelhavet till Europa.

Första gången han försökte resa från den tunisiska hamnen Sfax stoppades båten han satt på av den tunisiska kustbevakningen. Under hans andra försök tog havet nästan livet av Sowe och de andra passagerarna ombord på den köllösa, plattbottnade båten.

“Vattnet steg över sidorna”, sa han till Al Jazeera och tillade att vågorna var så våldsamma att passagerare på den självbemannade båten tvingades fatta beslutet att överge sin 350 km långa resa efter fyra till fem timmar till sjöss.

“Vattnet fyllde båten, så vi vände tillbaka”, sa han på torsdagen.

Nyheten om onsdagens dödliga båt som sjönk i Tunisien hade precis börjat nå de öppna områdena runt Sfax medina, dit migranter flockas för att söka säkerhet över natten.

Den italienska statliga televisionen RAI citerade fyra överlevande som räddades och fördes till ön Lampedusa, som sa att ytterligare 41 passagerare från den sjunkna båten troligen dödades.

Medinan i Tunisiens Sfax [Simon Speakman Cordall/Al Jazeera]

Enligt de överlevande – två män, en kvinna och en 13-årig pojke från Elfenbenskusten och Guinea – började den dåligt monterade metallbåten fyllas med vatten strax efter avgången.

Efter att ha fortsatt sin kurs i sex timmar, kom en överlevande senare ihåg: “Plötsligt överväldigades vi av en gigantisk våg.”

Nyheten om detta skeppsbrott, tillsammans med hans egen fruktansvärda erfarenhet, var inte tillräckligt för att avskräcka Sowe från att försöka göra resan till Europa så snart som möjligt igen.

“Du måste. Du måste,” sa han och pekade på den solblekta jordtorg han sover på och sa att tunisiska ungdomar, några beväpnade med machetes, ständigt attackerar honom och andra flyktingar.

“Europa är möjligheternas land”, sa han.

För de hundratals andra flyktingar som flytt sina hemländer och nu sover på marken i den offentliga parken på baksidan av medinan, bleknar farorna med framtida resor ombord på osäkra båtar i jämförelse med fasorna i deras förflutna.

Enligt det italienska inrikesministeriet har mer än 78 000 människor tagit sig in i Italien från Nordafrika i år, mer än dubbelt så mycket som förra årets totala.

Mer än 42 000 lämnade Tunisien. En vikande ekonomi i kombination med en explosion av rasistiskt våld, utlöst av ett tal som president Kais Saied höll i februari, har ökat brådskan i den ofta dödliga utvandringen av flyktingar till Europa.

Grymheten i pogromerna som skakade Tunisien kort efter presidentens tal verkar ha avtagit något.

Men i Sfax dröjer förbittring och fördomar kvar när män, kvinnor och barn alltmer anländer, arbetslösheten är hög och regeringen försummar grundläggande tjänster, som att lämna staden för att ruttna i sitt eget skräp flera dagar i sträck.

“De kom efter mig i går kväll, de unga tunisierna”, sa en 24-årig gambier.

“Det var tredje gången på en månad sedan jag förlorade mitt hem”, tillade han och hänvisade till en våg av attacker som började i juli. “De tog min telefon och mitt pass.”

Många människor från afrikanska länder söder om Sahara som hade bott i Sfax och planerat att segla till Europa vräktes från sina hem och fick sparken från sina jobb i juli när en lokal invånare, Nizar Amri, 41, dödades i rutin. attacker mot det svarta samhället, ledde till en våg av våld.

Hus genomsöktes av folkmassor och deras boende, inklusive barn, kastades ut på gatan.

Myndigheter ingrep och bilder från sociala medier visade säkerhetsagenter som klämmer in familjer på bussar. Många av dessa människor hamnade strandsatta utan mat eller vatten vid den tunisiska gränsen.

“De tog många av mina vänner ut i öknen”, sa 24-åringen om myndigheterna.

“En del gick till den algeriska gränsen, andra till den libyska gränsen. några har [since] varit i kontakt [by WhatsApp] från Niger”, tillade han.

Inrikesminister Kamel Fekih har förnekat och ifrågasatt kritik som riktats mot Tunisien av internationella icke-statliga organisationer och FN och sagt till lagstiftare: “Anklagelserna om utvisningsoperationer är ogrundade.”

kontroversiella avtal

I juli undertecknade EU:s ledare och den tunisiska regeringen vad de kallar ett strategiskt partnerskap, som syftar till att bekämpa illegal invandring och stärka de ekonomiska banden mellan blocket och det nordafrikanska landet.

Chefen för EU-kommissionen sa då att blocket skulle tilldela 100 miljoner euro (112 miljoner dollar) till Tunisien för att hjälpa landet att bekämpa illegal invandring, men människorättsorgan och räddningsuppdrag i Medelhavet fördömde affären och kallade den som ” farligt”, och ifrågasatte hur det kommer att skydda utsatta människor.

Libyen och Tunisien tillkännagav på torsdagen en överenskommelse om att dela ansvaret för cirka 300 flyktingar och migranter som strandat vid deras gemensamma gräns, av vilka några har försvagat där i mer än en månad.

Den affären väcker också kontroverser. Libyen, uppdelat mellan konkurrerande miliser, har anklagats av FN och människorättsgrupper för att utsätta asylsökande för tortyr, våldtäkt och slaveri. Återvändande av flyktingar till sina ursprungsländer, särskilt mot deras vilja, kan utgöra ytterligare ett brott mot internationell rätt.

“Libyen kan inte betraktas som ett säkert land för migranter”, säger Salsabil Chellali, chef för Human Rights Watch Tunisien. “Särskilt migranter har gjort det väldigt tydligt att de inte vill föras till Libyen, där de är i allvarlig risk. De sa alla att de skulle föredra att stanna i Tunisien.”

Medan Tunisien fortsätter att följs av anklagelser om rasism, är det som de har lämnat efter sig mycket värre för många flyktingar i Sfax.

Rabih reste till fots till Tunisien efter att ha flytt från Sudan [Simon Speakman Cordall/Al Jazeera]

Rabih beskrev den fasa han och hans familj upplevde i Sudan.

“Min far, mamma och två bröder och systrar dödades alla” i striderna som förstörde deras hem i Sudans huvudstad Khartoum, sa 27-åringen.

Från Khartoum reste han till fots genom Tchad, Niger och Algeriet och sedan Tunisien. Resan tog månader.

“Algeriet är en dålig plats för oss”, sa han. “De arresterar alla migranterna och tvingar dem att gå tillbaka till öknen i Niger eftersom de inte accepterar [us] i Algeriet”, sa han.

För Rabih, liksom alla andra som bor i hans utspridda läger i en park i Sfax, är det slutliga målet Europa.

Även om vissa internationella och lokala icke-statliga organisationer tillhandahåller mat, vatten och tillfällig medicinsk hjälp, är förhållandena fortfarande desperata.

Rabih hade få illusioner om Europa och de utmaningar som väntar honom där om han lyckas nå det. Men hans röst steg när han gjorde en gest över smutsparken, där bara madrasser och skuggan av några palmer erbjuder någon grad av mänsklig komfort.

“De här människorna är alla flyktingar”, sa han, “men de har inget sätt att lagligt ta sig till Europa.”

“Titta”, sa han, “se dig omkring. Det är så här vi lever. Det här stället är inte bra för oss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *