Jack Smith använder Trumps advokats mediauttalanden mot honom i den sista valprocessen 2020

By | August 11, 2023

Donald Trumps bästa advokat gjorde en serie TV- och mediaframträdanden dagarna efter att den tidigare presidenten åtalades federalt för tre anklagelser om brottslig konspiration och hinder av presidentvalet 2020.

John Lauro sa att hans klients påstådda handlingar skyddades av det första tillägget. Han antydde en möjlig försvarsstrategi i en kommande rättegång. Och han sa att den tidigare presidenten, anklagad för att ha begått brott under sin mandatperiod, är “immun” mot den process som det federala offentliga ministeriet förde mot honom.

Dessa uttalanden har nu citerats av US Department of Justice Special Counsel Jack Smith i hans begäran till en federal domare om att fastställa ett rättegångsdatum.

En fotnot i filen noterar att “det verkar som [the] Försvarsadvokaten planerar redan vilka motioner den tilltalade kommer att lämna in”, och pekar på Lauros kommentarer på CBS News den 6 augusti. (“[W]Vi kommer att identifiera och processa en serie motioner som vi kommer att lämna in baserat på det första tillägget, eller det faktum att president Trump är immun som president från att bli åtalad på det här sättet, sa Lauro då. )

Stämningen noterar också att Lauro hävdade att åklagare har arbetat med ärendet i “tre och ett halvt år” medan försvaret börjar från början, ett påstående som är “inte bara omöjligt” utan “ouppriktigt”, enligt åklagare. . . Den 6 januari – när ett gemensamt kongressmöte med våld avbröts av en massa Trump-anhängare – var mindre än tre år sedan.

Åklagare har informerat Trump om utredningen sedan åtminstone juni 2022, enligt anmälan. Det räknar inte den massiva bevisinsamlingen av House Select Committees separata utredning av händelserna kring den 6 januari, som nådde liknande slutsatser.

Trump “har en större och mer detaljerad förståelse för bevisen som stöder anklagelserna mot honom i början av det här brottsförfarandet än de flesta åtalade, och får skickligt råd av många advokater, inklusive några som företrädde honom i denna fråga förra året. ”, står det i dokumentet.

Stämningen citerar också Lauros kommentarer till Fox News att rätten till en “snabb rättegång” enbart åvilar den tilltalade, ett påstående som åklagare har avvisat. “Rätten till en rättegång i tid ges till allmänheten, inte bara den tilltalade”, enligt stämningsansökan.

Åklagaren begärde att rättegången skulle börja den 2 januari.

Det datumet “skulle rättfärdiga allmänhetens starka intresse av en snabb rättegång – ett intresse som garanteras av konstitutionen och federal lag i alla fall, men av särskild betydelse här, där den tilltalade, en före detta president, anklagas för att ha konspirerat för att störta den legitima resultat av presidentvalet 2020, hindra certifieringen av valresultat och diskontera medborgarnas legitima röst”, står det i dokumentet.

I sina TV-framträdanden återupplivade Lauro många av samma anklagelser som ligger till grund för teorin om den så kallade “independent state legislature” som förkastades av USA:s högsta domstol tidigare i år. Han kritiserades också för att ha kallat ett påstått upplägg för att omintetgöra valresultatet “policy” och karakteriserat Trumps tryck på dåvarande vicepresident Mike Pence att stödja upplägget som en “ambitiös” begäran.

Trump fortsätter att framställa sig själv som ett offer för politisk förföljelse, och anklagar åklagare och president Joe Biden för att inleda ett politiskt motiverat fall mot honom för att “ingripa” i valet 2024; Trump, som rutinmässigt använder projektionen som ett retoriskt försvar, har anklagats för att ha gjort sin egen “valinblandning” i det detaljerade åtalet mot honom.

“Vi vet varför”, sa Lauro till Fox News-värden Laura Ingraham.

“Jag tror att du är på rätt väg”, sa hon. “De vill hindra folk från att ha en åsikt nästa år, vad det nu kan vara.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *