Yorkshire Council varnar för budgetåtstramning med underskott på 47 miljoner pund | kommunerna

By | August 10, 2023

Ett råd i West Yorkshire sa att det var nära att gå i konkurs om inte ett finansieringsgap på 47 miljoner pund kunde täppas till, eftersom ett växande antal lokala myndigheter varnade för att det var nära att ta slut.

Kirklees Council, som räknar Huddersfield som sin huvudstad, sa att det skulle kunna möta en varning enligt § 114 – vilket signalerar att det inte kan bryta ens sin budget – under räkenskapsåret 2024/25 om myndigheten misslyckas med att leverera de nödvändiga besparingarna och minimera sina utgifter i detta räkenskapsår. .

Det är underförstått att flera myndigheter står på gränsen till att utfärda paragraf 114-meddelanden i år om regeringen inte frigör ytterligare medel för att stabilisera branschen.

Hastings Council, som har spenderat miljontals pund för att hantera en ökning i efterfrågan på tillfälligt boende, signalerade också den här månaden att man kan tvingas utfärda ett sektion 114-meddelande.

Förra veckan beskrev Derby stadsfullmäktigeledare Baggy Shanker dess ekonomi som “absolut förfärlig” och dess verkställande direktör bad om akut hjälp.

En rapport från Kirklees rådstjänstemän som beskriver den prekära ekonomiska situationen, som ska lämnas till rådsmedlemmarna den 15 augusti, varnade att “allvaret i rådets ekonomiska situation inte kan underskattas.”

Rapporten säger att rådet har sparat mer än 250 miljoner pund sedan åtstramningsåtgärder infördes 2011 av förre förbundskanslern George Osborne, och att det har fortsatt att möta “finansieringsnedskärningar och ökande efterfrågetryck som är mycket större än rikare områden” med lägre relativa nivåer. behöver”.

Han tillade att den växande efterfrågan på tjänster och levnadskostnadskrisen också bidrog till stadens ekonomiska problem.

Kirklees Council är den 13:e största lokala myndigheten i Storbritannien sett till befolkning, med 430 000 människor som bor i området, enligt den senaste folkräkningen.

Kommunalrådet Paul Davies, medlem av Kirklees Councils kontor för företagstjänster, sa: “Medan inflationen har mattats något, stiger priserna fortfarande i en takt som vi inte har sett på decennier. Tillsammans med den ökade efterfrågan på några av våra viktigaste tjänster och vårt behov av att skydda våra mest utsatta invånare från påverkan på levnadskostnaderna, måste vi agera nu för att balansera budgeten.”

I år tvingades Woking Council utfärda en sektion 114-varning efter att en riskabel investeringsstrategi lämnade det med ett underskott på 1,2 miljarder pund. Den lilla lokala myndigheten i Surrey har köpt en rad kommersiella tillgångar som skyskrapor och hotell men har blivit överväldigad av omfattningen av sin skuld, som förväntas uppgå till 2,6 miljarder pund.

Wokings effektiva konkurs följde på Thurrock, Croydon och Slough, där pengar investerades i till synes lukrativa handelsaffärer för att försöka täppa till hål i budgetar som orsakats av statens finansieringspolitik.

hoppa över nyhetsbrevskampanjen